Bedøm artiklen

Annonce

Når dit barn skal til at bevæge sig ud i trafikken, sker det i første omgang med mor og far ved siden. Måske kører I på cykel til vuggestuen eller dagplejen, hvor I selvfølgelig alle bærer cykelhjelm, og barnet begynder så småt at få en forståelse for helt basale trafikregler.

Børn er godt klar over, at det grønne og røde lys betyder forskellige ting. Måske har du endda hørt dit barn sige: “Grøn mand gå – rød mand stå”. Det er en god huskeregel, som det er smart at lære dit barn. Men dertil skal du huske på, at det aldrig er for tidligt at starte med at fortælle dit barn om, hvordan han eller hun bedst gebærder sig i trafikken.

 

Start i det små

Når du skal til at fortælle dit barn om, hvordan han eller hun skal passe på sig selv i trafikken, er det altid en god idé at tage udgangspunkt i noget, som barnet kan lide. På den måde er du i langt højere grad sikker på, at du får barnets fulde opmærksomhed. Det kan nemlig godt være meget vanskeligt at fastholde et lille barns interesse i længere tid ad gangen, og specielt hvis indlæringen kommer til at tage form af skolegang. Det er dit barn slet ikke klar til endnu. Prøv i stedet at lege trafikreglerne ind.

 

Hvordan leger du trafik med dit barn?

Der er flere muligheder for at lege trafik med dit barn. Du kan købe en måtte, hvorpå der allerede er tegnet veje, cykelstier og fortove. Med den kan du give dit barn en fornemmelse af, at der er forskel på de forskellige trafikanter, han eller hun møder ude på vejen.

Se også:
  Find den rette gave til ham

Du kan også gøre det på en anden måde. De fleste børn har legetøjsbiler, som de er glade for at lege med. Med dem kan du let simulere, at I er udenfor, og du kan eventuelt tegne en fodgængerovergang og fortælle dit barn, at han eller hun kun må gå over vejen lige dér, hvor der er zebrastriber. Børn tænker ofte i billeder, og de er formidable til at huske. Så zebraen vil stå lysende klart for dem.

 

Kom ud i den rigtige trafik

Uanset hvor meget du leger trafik med dit barn indenfor, er der ikke noget, der er så lærerigt, som at begive sig ud i den virkelige trafik. Her kan barnet ved selvsyn se nogle af de ting, I sammen har talt om derhjemme.

Se, om I kan finde en fodgængerovergang. Vis dit barn, at det er meget vigtigt, at I slet ikke må gå over vejen uden at se jer for. Kig til venstre og højre mange gange, og øv dit barn i at opretholde en god portion tålmodighed. Det vil også komme barnet til gode, hvis han eller hun på et tidspunkt havner i en situation, hvor der ryger en bold over vejen. I stedet for at skynde sig at løbe over vejen og udsætte sig selv for fare, kan han eller hun måske huske, at det er vigtigt at stoppe op og se sig for. Det er gode lærepenge.

 

Husk reflekser og vær et godt forbillede

Ikke nok med at du selvfølgelig skal bruge tid og kræfter på at lære dit barn at agere i trafikken på en fornuftig måde, så er det også en meget god ide, at du selv tager dine trafikvaner op til revision. Bærer du selv cykelhjelm? Bærer du reflekser? Går du altid over ved fodgængerovergangen?

Se også:
  Hvordan finder jeg det hurtigste og billigste lån?

Husk på, at dine børn opfatter dig som et forbillede og gerne vil gøre, som du gør. Det er svært at give dine børn gode trafikvaner, hvis du selv ikke overholder dem. Så brug cykelhjelm og reflekser, og gå kun over, hvor det er tilladt. Lad være med at løbe over for rødt, selvom du sagtens kan nå det, og tal pænt om dine medtrafikanter. Så kan du aktivt medvirke til, at vi skaber en sund kultur omkring trafikvaner.