Bedøm artiklen

Annonce

Husker du at passe godt på dine tænder? Hvis ikke, kan du hurtigt få problemer, smerter og ubehagelige sygdomme i din mund og tænder. Derfor giver vi dig her fem tips til at få sundere tænder

 

Dine tænder og din mund bliver påvirket mere af det, du drikker og spiser, end du måske lige tror. Hvis du ikke tænker så meget over din tandpleje, og hvad du spiser og drikker, så er det en god idé at komme i gang med det nu. Der er flere ting, du kan gøre for at sikre, at din mund og dine tænder er så sunde som muligt, og vi giver dig her fem effektive tips til effektiv tandpleje og god mundhygiejne.

 

  1. Drik massere af vand

Der er mange forskellige drikkevarer, der ikke er sunde for dine tænder, og en af de værste er sodavand på grund af de store mængder af sukker. Pas også på juice og saftevand og undgå at putte sukker i kaffen eller teen, da det øger risikoen for huller. For at holde dine tænder sunde gør du derimod klogt i at drikke en masse vand. Vand er nemlig den allermest tandvenlige drik, du kan drikke. Vand skyller både sukker- og syrerester fra mad væk fra dine tænder, så du kan undgå at få caries. Desuden fugter vandet også din mund, hvilket er vigtigt for at undgå plak, tørhed og syreskader.

 

  1. Glem ikke tandkødet

Rigtig mange tænker, at de blot skal børste deres tænder for at få en sund mund og sunde tænder. Men det er ikke rigtigt. Dit tandkød har også brug for regelmæssig og effektiv pleje. Derfor er det lige så vigtigt, at du bruger tandtråd eller de såkaldte interdentalbørster i forbindelse med tandbørstningen. På den måde kan du komme helt ind imellem tænderne og sikre, at hele munden bliver renset grundigt, så både tænder og tandkød kan forblive sundt.

Se også:
  Find den duft, der passer til dig

 

  1. Husk at besøge tandlægen

Udover hvad du selv kan gøre i hverdagen for at holde dine tænder sunde, er det meget vigtigt, at du husker de regelmæssige eftersyn ved tandlægen. Undgår du tandlægebesøgene på grund af angst for tandlægen, så vælg en tandlæge med erfaring i at dæmpe angsten. På den måde kan du få behandlinger, der passer til dine behov og dit tempo, så du ikke skal undgå de vigtige, regelmæssige eftersyn hos tandlægen.

 

  1. Vælg den rette tandpasta

Udvalget af tandpasta er enormt i de forskellige supermarkeder, og som forbruger kan det derfor være svært at finde ud af, hvilken der er den rette at købe. Sørg for at vælge en tandpasta med fluor, da de er bedre til at holde bakterier væk. Fluoren virker dog bedst, hvis du beholder noget af skummet inde i munden. Derfor skal du spytte ud, når du er færdig med at børste, men undgå at skylle munden med vand bagefter. Det er vigtigt, så du ikke skyller fluoren væk igen med det samme – uden at den har haft en effekt.

 

  1. Skru ned for slik og andre søde sager

Lige såvel som sodvand og andre læskedrikke øger risikoen for huller, gør slik, kager, is og andre søde sager præcist det samme. Derfor gør du klogt i at skrue lidt ned for mængden af søde sager, du spiser. Du behøver ikke undgå dem helt, så længe du sørger for at huske de andre råd i forbindelse med sund mundhygiejne, men jo mindre søde sager du spiser, jo sundere bliver dine tænder.

Se også:
  Derfor er gymnastik perfekt for børn

 

Følg disse fem tips og tænk generelt over, hvad du spiser og drikker, og hvordan du plejer dine tænder og din mund. Så er du rigtig godt på vej til at få sundere tænder og en sund mund.