5 (100%) 1 vote

I ugevis har du talt ned, og nu viser kalenderen endelig, at den længeventede ferie er lige om hjørnet. Men har du valgt den rette ferie? Formålet med en ferie er, at den skal give os fornyet energi og mod på hverdagen, når vi igen er vendt hjem, men det kan være meget forskelligt fra person til person, hvad der medvirker til at skabe en sådan følelse. Med et par gode råd kan du gøre din næste ferie til en, der virker for dig og får dig tilbage på dansk jord med fornyet energi. 

Find den rette rejseform

Når du vil finde den rette ferie, bør du først identificere, hvilken rejseform der passer til dig. Der kan være fordele og ulemper forbundet med alle typer rejser, og i sidste ende handler det om at finde en form, der harmonerer med dine behov.

Er du den selvstændige type, der foretrækker at gå dine egne veje og ikke bliver nervøs over at skulle navigere vej fra lufthavnen til hotellet, så er backpacking måske noget for dig. Backpacking indebærer at tage en rygsæk på ryggen og lade lysterne styre, hvor dine veje skal gå hen. Fordelen ved backpacking er uden tvivl friheden, og så er det en rejseform, der ofte ’tvinger’ dig ind under huden på lokalbefolkning. Det skyldes, at du ofte befinder dig i situationer, hvor det er nødvendigt at spørge lokale til råds. Ulempen ved backpacking er, at du tilsidesætter en del tid til planlægning samtidig med, at du skal slå dig tåls med kun at medbringe det mest nødvendige på turen, da du er ansvarlig for at bære din egen rygsæk. Mange unge rejser med rygsæk, men det skal ikke afholde dig, hvis du er en del ældre og formen tiltaler dig. Backpackere kommer i alle former og størrelser.

Bliver vi ved den selvstændige rejseform, er en anden mulighed kør-selv-ferie. Mange familier og par vælger denne form, og fordelen er igen friheden til at kunne vælge retning og destination. En anden fordel er, at du slipper for at bakse rundt med bagage, da du nemt og bekvemt kan opbevare den i bilen. Afhængigt af øjnene der ser, kan en ulempe være, at du ene og alene er ansvarlig for planlægning og navigering. Det kan betyde mindre tid til at slappe af og nyde ferien.

Se også:
  Fordele ved billeje på din næste ferie

Foretrækker du at læne dig tilbage og lade andre tage styringen, så kan pakkerejser være alletiders løsning for dig. Pakkerejser fås i flere udgaver, hvoraf du selv kan vælge hvor meget, der skal være inkluderet i pakken. Som regel indgår flybilletter og hotel, hvortil kan vælges måltider, aktiviteter o.l. For eksempel kan du vælge ’all inclusive’, der foruden transport og logi indeholder alle måltider og drikkevarer. Fordelen ved pakkerejser er, at du slipper for at bruge tid på planlægning inden og under rejsen, mens kyndige rejseledere gør rejsen til en tryg oplevelse. Ofte rejser du som en del af en gruppe, hvilket betyder, at du til tider skal væbne dig med tålmodighed og desuden være villig til at afgive en del af din autonomi.

 

Find den rette destination

Nu er du forhåbentligt blevet klogere på, hvilken rejseform du foretrækker, men hvor skal turen så gå hen? I den sammenhænghandler det om at finde frem til, hvad der betyder noget for dig under ferien. Er du en af de mange, der slapper af med en iPad og et godt spil eller god bog i hånden, bør du prioritere en destination, der byder på en lækker pool eller strand, hvor du kan fordrive tiden. Foretrækker du at spille online på populære sider som www.888poker.dk eller at læse bøger på online tjenester som Mofibo, bør du finde et sted med en god internetforbindelse. Det er langt fra alle lande, hvor internettet er lige stabilt, og det kan være en fordel at tjekke op på forbindelsen, inden du bestemmer dig for en destination.

Se også:
  Gode råd til at finde den rigtige rejse

Er du til et pulserende storbyliv frem for afslapning ved en pool, bør du vælge en by, der byder på rigeligt med oplevelser og underholdning til at holde dig beskæftiget under ferien. Det er en god idé at tjekke op på byens seværdigheder og aktiviteter, inden du booker ferien. Nogle byer har et livligt kulturliv med masser af museer, forestillinger og natteliv, mens andre byder på tonsvis af historiske bygninger og interessant arkitektur. Identificer om disse seværdigheder og aktiviteter falder i din smag, inden du bestemmer dig for destinationen.

Aktive ferier er populære blandt rejsende. På en aktiv ferie kan du dedikere tiden til en bestemt hobby. Det kan være, at det kniber med at finde tid til hobbyen derhjemme, eller måske skaber destinationen de perfekte rammer for at udøve hobbyen. For eksempel er der mange, der vælger at tage på skiferie, mens andre drager til sydens sol i søgen efter gode bølger til at surfe. Andre igen foretrækker at trække i vandrestøvlerne og omgive sig med smuk natur. Uanset hvad du hælder til, kan en aktiv ferie resultere i lige så meget energi, som havde du valgt at dase på en liggestol ved stranden. Det kræver dog, at du lytter til dig selv og ikke presser dig selv ud på en aktiv ferie, hvis kroppen skriger efter ro og afslapning.

Er du betaget af et sprog og altid haft lyst til at lære mere end blot de gængse fraser, så kan det være et pejlemærke, der fortæller dig, hvor i verden turen skal gå hen. For eksempel kan du tage på sprogskole i Spanien og få øvet dit spanske. Det kan også være, at der er en bestemt kultur, der optager dig. Måske er du interesseret i at lære mere om aboriginere i Australien eller masaier i Kenya? Eller måske er det ikke så meget den folkelige kultur, der lokker, men mere en bestemt mad eller drikke? I så fald kan du besøge vindistrikter i Europa eller opleve ægte sushi i Japan. I sidste ende handler det om at finde frem til, hvilken interesse, der tænder et lys i dig, og derefter bruge den som indikator for, hvor rejsen bør gå hen.

Se også:
  Vandaktiviteter i Sunny Beach

 

Klima og afrejsedato

Før du bestemmer dig for en destination, bør du endvidere tage højde for dit afrejsetidspunkt. Det ikke alle steder i verden, der er lige værd at besøge året rundt. Planlægger du at besøge et tropisk sted, bør du tjekke op på regn- og orkansæsonen for det specifikke sted, mens du ved besøg på den sydlige halvkugle bør tage højde for, at deres årstider er modsatte af årstiderne i Danmark. Det ville være surt at have planlagt en daseferie ved poolen, og det så står ned i tykke stænger under hele ferien eller have booket en tur til Island i juni i håbet om at se nordlys og så finde ud af, at nordlys er et fænomen, der hører vintermånederne til. På nettet er det forholdsvist nemt at finde den information du behøver for at vide, om dit afrejsetidspunkt stemmer overens med det bedste tidspunkt at besøge destinationen. Det er en god idé at gøre det til en vane at tjekke op på det, inden du booker ferien.

Lad os samle op som det sidste. Du bør altså identificere, hvilken type rejsende du er, da det fortæller, hvilken rejseform, der matcher dig bedst. Dernæst kan du bruge dine interesser og hobbyer til at pejle dig ind på, hvor i verden turen skal gå hen. Sidst, men ikke mindst bør du tjekke op på, om der er overensstemmelse mellem dit afrejsetidspunkt og den ønskede sæson. Med disse fif i baghånden er du forhåbentligt bedre rustet, når drømmeferien skal bookes.