Bedøm artiklen

Der er mange fordele ved at eje et hus frem for at bo til leje. Når du ejer en bolig, er du nemlig herre i eget hus, og det er dig selv, der træffer alle beslutninger. Der er dog én ulempe ved at være husejer, især i et klima som det danske: vedligeholdelse. Hvis du er husejer, kan du ikke ringe efter en udlejer, som kan komme og fikse facaden, hvis den er angrebet af alger, eller som kan komme og rense terrassen for flisepest. Alt det står du selv for, og det er en udfordring, hvis du ikke er vant til at skulle kæmpe med den slags. I denne guide stiller vi derfor skarpt på den udvendige vedligeholdelse af din bolig, og vi giver dig tre tips, som kan være gode at kende i kampen mod det danske klima. Læs med, og bliv rustet til at vedligeholde din bolig året rundt.

 

Hold taget algefrit med en algerens

Første punkt på listen drejer sig om taget på dit hus. Taget er et af de steder, som oftest kommer til at se slidt og ramponeret ud, for det er ikke så let at komme til at rense. Dette er uheldigt, for taget er et yndet bosted for alger og mos, som især sætter sig på nordvendte og skyggefulde tagsider. Når alger går efter skyggefulde overflader, skylde det, at alger trives godt i fugtige miljøer. På de overflader, som solen varmer op, vil vandet typisk være fordampet, og derfor er det altså primært skyggesiden af taget, der er plaget af alger og mos.

Se også:
  Udsmyk dit barns værelse

 

Derfor kan du komme et stykke ad vejen ved at beskære høje træer, som kaster skygge på taget. Men i et klima som det danske er det uundgåeligt, at der med tiden opstår algevækst på taget. Når det sker, er den eneste løsning af få foretaget en algerens, som udtørrer algerne, hvorefter de forsvinder efterhånden som vind og vejr skyller dem væk. Fordelen ved at få foretaget en algerens af et specialiseret firma er, at professionelle med det rette værktøj kan algebehandle taget fra jorden, hvorved du ikke risikerer, at taget tager skade.

 

Algebehandling af murværk og terrasse

Også terrassen og husets murværk er ofte under algeangreb. I et klima som det danske kan du godt opgive tanken om at holde algerne helt på afstand, men du kan komme langt ved at tage angrebene i opløbet. Algeangreb i opstartsfasen på fliser og facade kan nemlig klares med en algebehandling. En algerens består i, at fliser og/eller facade oversprøjtes med et algebekæmpelsesmiddel, som trænger ind i algernes celler og nedbryder dem. Herefter bliver de døde alger fjernet af regn og vind.

 

Algefri N, som er det eneste lovlige algebekæmpelsesmiddel i Danmark, er effektivt, og virkningen holder længe. Dog vil der uundgåeligt opstå nye algevækster med tiden, og det anbefales, at du giver dine fliser og din facade en algerens jævnligt, f.eks. en gang om året, for at opnå en helt algefri bolig.

 

Flise- og facaderens med imprægnering

Sidste tip i denne guide er rettet mod dig, der oplever hårdere angreb fra alger og flisepest. Har du ikke nået at reagere på alger i tide, skal der nemlig skrappere midler i brug, f.eks. en flise- eller facaderensning. En sådan rensning bliver udført af et firma, som er specialiserede i at rense fliserne eller murværket uden at beskadige det, hvilket eller nemt sker, hvis du forsøger at rense det selv med en højtryksrenser.

Se også:
  Guide til at vælge de rette lamper til loftet

 

Når dit hus er blevet renset for alger, er det en god idé at gå efter en langtidsholdbar virkning. Dette gør du ved at få fliserne eller facaden imprægneret med et imprægneringsmiddel, der sikrer, at der ikke trænger vand ned i stenene. Når fliserne bliver holdt fugtfri, opstår der ikke nye algeangreb. Effekten af en imprægnering varer helt op mod 15 år.