5 (100%) 5 votes

Du bruger en tredjedel af dit liv i sengen – gennemsnitligt omkring otte timer hver dag. Derfor er der al mulig grund til at gøre dit ophold i sengen så behageligt som muligt. En forkert seng kan have afgørende indflydelse på, hvordan du kommer igennem den nye dag.

Årsagen til at du ikke sover ordentligt om natten kan være, at du vågner med led- eller muskelsmerter flere gange om natten, fordi dine ben eller arme er begyndt at sove. Hvis du oplever nogen af ​​ovenstående problemer, er elevationssengen en oplagt mulighed.

Elevationssenge har længe været blandt de mest populære sengetyper. Det er især evnen til at justere sengen, så den passer perfekt til kroppen, der har gjort denne sengetype populær.

 

Hvad er en elevationsseng?

En elevationsseng giver dig mulighed for at justere sengens benende og hovedgærde. Sengen kan justeres individuelt til brugerens kropsform og behov. Korrekt indstilling af en elevationsseng kan endda hjælpe med gener som smerter.

Desuden kan en elevationsseng hjælpe med gener forårsaget af dårlig blodcirkulation – især i benene. Du kan læse mere om sammenhængen mellem helbred og liggestilling i denne artikel, udarbejdet af den danske forbrugerportal Forbrugsguiden.dk

Typisk er elevationssenge lavet af en bund, der kan hæves op og ned. Du kan sommetider ændre sengens højde, så det bliver nemmere at komme ind og ud af sengen.

Bunden er opdelt i tre individuelt justerbare dele. Dette gør det muligt at skifte underlaget og ligge højere med hovedet eller benene uden at skulle putte puder under nakken eller lægge.

Se også:
  Sådan køber du en bolig

Justering

Justeringsmulighederne foretages ved hjælp af en fjernbetjening og en eller flere elektriske motorer. Antallet og kvaliteten af ​​motorerne bidrager til prisniveauet på elevationssengen.

Den individuelle justering af sengens bunddele gør det også muligt at justere sengen, så du undgår eller afhjælper de tidligere nævnte gener og smerter i kroppen. Dette gør sengen mere behagelig. Det hjælper med at sikre en afslappende, komfortabel og smertefri søvn.

At sidde komfortabelt i sengen, hvis du vil læse en god bog eller se fjernsyn, når du går i seng er også en mulighed.

Rygsmerter

Hvis du har rygsmerter, skal du sørge for, at der er så mange justeringsmuligheder som muligt i elevationssengen. Desuden bør du vælge en madras, der passer til din vægt og med komfortzoner, der understøtter ryggen eller andre kropsdele optimalt.

Med hovedgærdet er det vigtigt, at du ikke ligger for højt med dit hoved i forhold til resten af ​​kroppen. Dette medfører en højdeforskel mellem hoved og ryg, hvilket kan forårsage rygproblemer.

Hvis du har et par puder under nakken, vil du opleve færre nakkeproblemer ved at hæve hovedgærdet lidt og kun bruge en eller ingen pude under halsen. Dette deler højden over ryggen, og højdeforskellen mellem rygsøjlen og hovedet bliver mere naturligt. Det betyder, at du ikke vil bøje så meget i nakke eller ryg, hvorfor du bedre kan undgå rygsmerter.

Kontroller motorens kvalitet

Ved valg af elevationsseng er det vigtigt at kontrollere motorens kvalitet. Motoren er normalt den dyreste del af sengen. Derfor er det ofte denne del, der er sparet på, hvis prisen på sengen er lav.

Dette giver en direkte sammenhæng mellem motorens kvalitet og prisen på sengen. Her vil de dyre senge normalt være udstyret med mere kraftfulde motorer end de billige senge.

For at sikre, at din seng har en god, robust og holdbar motor, skal du vælge senge med Linak-motorer. De er danskproducerede og har et fremragende ry i branchen. Samtidig har de en meget jævn motorhastighed, og støj er minimalt sammenlignet med motorer fra andre producenter.

Vælg madras efter din vægt

Når du vælger en madras til din elevationsseng, er det vigtigt, at du er ærlig om din vægt. Hvis du siger en for lav vægt, vil madrassen ende med at være for blød. Det kan i sidste ende give dig rygsmerter og gener, hvilket justeringer ved elevationssengen ikke kan hjælpe med.

Vægten bestemmer fjedrenes tæthed i madrassen. Samtidig justeres madrassens fasthed afhængig af din vægt. Der er som regel mulighed for at vælge mellem flere fastheder, hvis I er to, der ligger i sengen på samme tid.

Topmadrassen har også stor betydning for sengens komfort samt temperaturen i sengen. Generelt kan du vælge mellem topmadrasser med memoryskum eller latex.

Hvis du ofte har det for koldt om natten, så skal du vælge en topmadras i memoryskum. Dette materiale tilpasser sig kroppen bedre, så du får optimal støtte i din kropsholdning og holder på kroppens varme.

Hvis du i stedet har det meget varmt om natten, så bør du vælge en topmadras i latex. Denne topmadras er nemlig kendt for at være åndbar og ventilerende. Det er et naturligt materiale, der støtter lige så godt som eksempelvis memoryskum. Men i modsætning til memoryskum giver det kroppen mulighed for at komme af med varmen. Derudover er en topmadras i latex effektiv, når det kommer til at aflede fugt og sved.