Bedøm artiklen

Mange hjem er ikke ligefrem handicap- eller ældrevenlige. Dette gælder især lejligheder. Snævre køkkener, små værelser og upraktiske løsninger på badeværelset er ofte en realitet i forskellige boliger. Derfor kan det være en svær situation, hvis et familiemedlem havner i en kørestol og har brug for godt med plads i hjemmet. Dog kan du med nogle tiltag og tekniske løsninger sagtens gøre dit hjem mere handicap- og ældrevenligt, så du slipper for daglige, irriterede miner. Læs med herunder for at få inspiration til disse løsninger.

Skab god plads og belysning

Det første, du skal skrive på listen angående den mere handicap- og ældrevenlige boligindretning, er oprydning. Hvis du i flere år har ventet på at rydde op nede i kælderen for at få plads til andre sager, er det på tide at få arbejdshandskerne på. Sørg ligeledes for at tage møbler væk, som du ikke bruger til daglig for at få så meget gulvplads som muligt. En enkel boligindretning skal stå på ønskelisten, så det er let at gøre rent i boligen. Hermed kan diverse pyntegenstande sagtens få en plads i flyttekassen nede i kælderen, så det både er lettere og mindre fysisk belastende at støve af i hjemmet.

Belysningen i dit hjem er ligeledes alfa og omega. Derfor er det vigtigt, at du går ud og investerer i de rette lamper til både praktiske og hyggelige belysningsløsninger. Hvis du desuden sidder meget ned foran skrivebordet, skal bordet gerne stå ved et vindue, så du får et godt dagslys i løbet af dagen.

Sæt fokus på badeværelset

Badeværelset er et af de rum i dit hjem, hvor du vil få allermest brug for praktiske løsninger – især hvis du eller et andet familiemedlem er i kørestol. Det er ufattelig vigtigt, at du kan føle dig tryg og sikker i badeværelset, hvis du i perioder er svækket eller søvndrukken. Her skal du igen tænke nøje over belysningsmulighederne, så du altid har et godt overblik i rummet. Et lys, der tænder automatisk med bevægelsesføler, er for eksempel en supergod idé. Derudover er et skridsikkert gulv en god investering, så du undgår at glide eller falde på gulvet. Har du brug for en ekstra hjælpende hånd, kan du ligeledes købe et par solide gribehåndtag til badeværelsets vægge. Hylder og bænke skal endvidere være i en fornuftig højde, så du let kan lægge tøj eller andre ting fra dig og få fat på dem igen. Du kan finde diverse materialer til hylderne og hyldeopsætningen på www.ditbyggemarked.dk.

Se også:
  Tre tips til vedligeholdelse af dit hus

Anskaf det rette udstyr

Lider du eller et andet familiemedlem af eksempelvis muskelsvind eller sklerose, er det nødvendigt at have det nødvendige udstyr stående parat til hverdagens udfordringer. Hermed er det blandt andet vigtigt, at du anskaffer en god stolelift, hvis der er trapper i hjemmet, samt en løftestol, så det for eksempel ikke bliver et problem at komme ordentligt i seng. Du kan læse mere her om gode løsninger, hvad angår denne slags udstyr samt andet.