Bedøm artiklen

Annonce

Enten er du til katte, eller også er du til hunde. Sådan lyder det ofte, når folk snakker om kæledyr. Men den ene behøver dog ikke at udelukke den anden. Står du i en situation, hvor du overvejer at få en kat, er der nogle spørgsmål, du bør tage stilling til, inden du tager en lille nuttet kattekilling med hjem.

Du skal nemlig huske på, at killingen bliver større. Selvom der er en stor chance for, at den bevarer sit fine udtryk, vokser den altså stadig op. Og en kat kan sagtens lave store ulykker i hjemmet, selvom den ikke er så stor.

 

Forskellige katte skal have forskelligt mad

Mange mennesker tror, at katte selv kan skaffe deres mad. At de blot fanger en mus eller en fugl, og så skal du ikke tænke mere på det. Men hvis du ønsker en sund kat, der lever i mange år, skal du bruge tid på at finde ud hvilken slags kost, du skal tilbyde netop din kat.

Der er naturligvis killingefoder. Men der findes også foder til ældre katte. Og der findes speciallavet foder til hankatte, der er kastreret. Selvsagt kan du også finde foder til drægtige katte og katte, der har små killinger. Derfor bør du altid overveje, hvilken slags kost du skal give din kat afhængigt af disse forskellige faktorer. På den måde giver du din kat de optimale betingelser for et langt og sundt liv.

 

Indekat eller udekat

Når du har fået en lille kattekilling med dig hjem, skal du også overveje, om du ønsker at have en inde- eller udekat. Nogle gange har du ikke noget valg. Hvis du for eksempel bor i en lejlighed på tredje sal, kan det hurtigt blive aldeles besværligt at fragte en kat op og ned ad de mange trapper. Men en kat kan også sagtens være indendørs. Du skal bare sørge for, at den stadig får en smule motion, og nogle katte kan faktisk vænne sig til at gå tur præcis som en hund.

Se også:
  Få hjælp til at vælge dit nye tag online

Bor du i et hus, er det straks lettere at have med at gøre. Og hvis din kat bliver kastreret eller steriliseret, vil den sjældent vandre langt hjemmefra. I stedet vil den opbygge sit eget territorium omkring huset, som den vil forsvare mod andre indtrængende katte. Selvfølgelig kan du også vælge at gøre din kat til indekat, selvom du bor ude på landet eller i et hus.

 

Husk, at én kat hurtigt kan blive til mange

Katte bliver kønsmodne, når de er mellem 5-10 måneder. En hankat vil ændre opførsel og begynde at tage på lange ture i nabolaget på jagt efter en hunkat. Den vil sandsynligvis havne i drabelige slåskampe med andre hankatte, og den vil begynde at strinte indendørs og udendørs.

En hunkat i løbetid vil også forsøge at komme udenfor. Den vil lede efter en hankat for at blive drægtig. Hvis du ikke har tid eller overskud til en masse killinger, bør du derfor sørge for, at hunkatten ikke kommer i løbetid. Det betyder, at du skal lade den sterilisere. Det samme gør sig gældende for hankatten, hvis du gerne vil undgå strint og slåskampe.

 

Sørg for at få katten vaccineret

Det er god skik og fin dyrevelfærd at sørge for, at din kat kommer til dyrlæge regelmæssigt. Her kan din kat blive set efter i sømmene. Du kan blandt andet vaccinere din kat mod kattesyge og katteinfluenza, ligesom det er en god ide at sørge for, at din kat får en chip. Chippen kan fortælle, hvor katten hører hjemme. Så hvis din kat af en eller anden grund er løbet væk, kan du med hjælp fra chippen igen få din kat hjem. Dyrlægen kan simpelthen scanne din kat, og så dukker oplysningerne om katten op på en skærm. Før i tiden fik de fleste katte en tatovering i øret med samme formål. Men den bliver slidt og kan være svær at læse.

Se også:
  Ny WordPress hjemmeside – for fuld frihed

Du skal altså tage anskaffelsen af en kat alvorligt. Tænke dig godt om og huske på, at også en kat kræver lidt penge og en god del opmærksomhed.