Bedøm artiklen

Som virksomhed er det vigtigt at skabe en arbejdsplads, hvor medarbejderne elsker at være, og hvor de trives. Det er dog lettere sagt end gjort. Alligevel er der en række ting, du som virksomhed kan gøre for at gøre arbejdspladsen mere spændende for medarbejderne, så de samtidig er mere produktive. I denne artikel får du 5 gode redskaber til, hvordan du kan gøre netop dette.

Aktiviteter

Mennesket er ikke skabt til at kunne koncentrere sig intensivt 8 timer hver eneste dag. Det er vigtigt med nogle små pauser og noget afveksling. Derfor ser man også flere og flere moderne virksomheder har forskellige aktiviteter på kontoret såsom bordfodbold, spillekonsoller eller et bordtennisbord. Det giver dels medarbejderne muligheden for at være sociale, men det giver også muligheden for at kunne koble hjernen lidt fra og få en pause fra arbejdet.

Arbejder man for eksempel med noget, hvor det kræver en høj koncentration – såsom webudvikling eller design, så kan dette være med til at give noget afkobling men også øge arbejdsglæden grundet det sociale aspekt.

Aktiviteter kan også være andre ting. Det ses flere steder, at virksomheder går en fast tur hver dag. Det kan også sætte skub på idéerne, når tankerne får lov at flyve på en god gåtur. Igen giver det muligheden for, at man kan lære sine kolleger bedre at kende.

Inspirerende omgivelser

Du kender det sikkert i forvejen fra hjemmet. Flotte og inspirerende omgivelser kan bare gøre det bedre at være i et miljø. Det samme gælder på arbejdspladsen. Skab nogle omgivelser som medarbejderne glæder sig til at møde ind i. Det er ikke spændende for en medarbejder at møde ind i mørke, grå lokaler.

Når du skal skabe inspirerende og motiverende omgivelser for dine medarbejdere, kan du tænke over farvevalget i virksomheden. For eksempel kan en gul farve være med til at fremkalde lykke og optimisme. Orange er en farve, der kan være med til at skabe opmuntring. Inden du bliver skræmt, så behøver det jo ikke at være hele kontoret, der skal males orange. Det kan være en endevæg ved en sofagruppe, der er orange eller gul.

En anden ting du kan gøre er at inddrage motiverende citater og billeder rundt omkring på kontoret. Her er det naturligvis vigtigt, at det ikke bliver for voldsomt. Skab en fornuftig og naturlig balance, der passer ind i indretningen. Billeder, fotos og malerier er også noget, der kan være med til at skabe et flot og inspirerende kontor, hvor medarbejderne nyder at være.

Se også:
  Nybyggeri og dets elementer

Sidst men ikke mindst er blomster og planter også altid en god ting at have på kontoret, da de også hjælper til at skabe et godt indeklima – og så er de jo bare rigtig flotte at kigge på.

Er i bagud på indretningen lige nu, så kan det være en god idé at inddrage medarbejderne i processen. Så er du sikker på, at du får et arbejdsmiljø, medarbejderne nyder at være i.

Nem adgang til materialer og kontorartikler

I næsten alle virksomheder bruger medarbejderne blokke, kuglepenne, notesbøger, kalendere og så videre. Det er naturligvis vigtigt, at medarbejderne har nem adgang til sådanne artikler ligeså vel som kabler, adaptere og lignende. Det kan være en god idé at have et fast lokale, hvor medarbejderne kan hente sådanne ting. Særligt på kreative arbejdspladser er det helt essentielt at medarbejderne let kan få adgang til papir, tuscher, post-its og andre lignende produkter.

Når I har lokalet på plads er det også vigtigt, at det løbende bliver fyldt op, så medarbejderne ikke kommer til at mangle vigtige materialer som eksempelvis kalendere, kuglepenne med mere. Her kan det være en god idé at have en fast leverandør af kontorartikler, der har alt til kontoret. En af fordelene ved at samle sine indkøb til kontoret et sted er, at der ofte kan opnås en besparelse i forhold til, hvis du køber hos mange forskellige leverandører. Da der kan være mange forskellige varer, er det vigtigt at kunne bestille let og hurtigt, så det ikke bliver en for tidskrævende opgave. Det kan det nemlig hurtigt blive.

Se også:
  Sådan opnår du struktur i arbejdslivet

For at være sikker på at medarbejderne har det, de skal bruge, bør du spørge dem, om de mangler nogle produkter i deres daglige arbejde. På den måde sikrer du dig, at medarbejderne har de bedste forudsætninger for at udføre et godt stykke arbejde og har de materialer, de skal bruge til dette.

Mulighed for at arbejde uforstyrret

Særligt i større kontormiljøer kan der være mange forstyrrelser. Folk der går frem og tilbage, telefoner der ringer og så videre. Det kan gøre det svært at koncentrere sig. Og når man først er kommet ud af flow, er det svært at komme ind igen. For at kunne optimere denne del, er der en række ting, du som virksomhed kan gøre.

Du kan for eksempel opsætte skærmvægge ved bordene, hvis i har et åbent kontormiljø i virksomheden. Det kan også være en idé at lave nogle arbejdsstationer rundt omkring i firmaet, hvor der ikke kommer så mange. Det kan også skabe noget afveksling. Arbejdsstationer er også gode at have, når medarbejdere har behov for at arbejde i små teams. Små arbejdsmiljøer som disse kan gøre arbejdet afvekslende og ikke mindst lettere at arbejde fokuseret.

Hybridarbejdspladser er blevet rigtig populære de seneste år. Det giver medarbejderne mulighed for at kunne flexe mellem at arbejde hjemme og i virksomheden. Er det noget, som i gør brug af, så sørg for at medarbejderne har de bedst mulige forudsætninger for at kunne arbejde hjemmefra. I større firmaer ses det ofte, at der gives et bidrag til indretningen af et ordentligt hjemmekontor.

Renlighed, lys og varme

Det giver måske sig selv, men det er vigtigt, at der er rent på kontoret. Medarbejderne skal ikke være vidne til spindelvæv i lamperne eller støv i hjørnet. Heldigvis ses dette ikke i mange virksomheder. Kniber det med renligheden i jeres firma, så overvej om det ikke kunne være en idé at hyre et rengøringsfirma, der kan komme forbi med faste intervaller.

Se også:
  Sørg for det rette badetøj til dit barn

Det er også vigtigt, at der er en ordentlig belysning. En stor del af året er det mørkt, når medarbejderne møder ind og går hjem. Sørg for at alle arbejdspladser har en ordentlig belysning. Kniber det med loftlamperne så supplér med bordlamper. Det samme gælder med temperaturen. Det kan her være en god idé at lave et anonymt spørgeskema, hvor medarbejderne kan svare på spørgsmål i forhold til belysning og varmen, så i finder ud af, hvordan forholdene er lige nu. Det er nemlig ikke alle, der siger sådanne ting af sig selv.

Som du kan læse, er der rigtig mange ting, man som virksomhed kan gøre, når det kommer til at skabe et godt arbejdsmiljø. Der er naturligvis flere ting, man kan gøre, og i opfylder sikkert i forvejen mange af dem. Brug artiklen som inspiration, hvis det er et område, i gerne vil gøre det bedre på.