5 (100%) 1 vote

Et netværk, også kaldet datanet eller computernetværk er en samling af computere, der er forbundet via forskelligt netværksudstyr, så de kan udveksle data. Ordet netværk er derfor et bredt begreb der omhandler hardware som routere, switches, hubs, NAS (Network Attached Storage), og andet netværksudstyr. Disse netværkskomponenter kommunikerer via forskellige netværksprotokoller, medier og forbindelsestyper.

Den fysiske forbindelse mellem computerne kan bestå af forskellige medier, som for eksempel et elektrisk kabel (typisk lavet af kobber), et optisk fiberkabel eller en trådløs forbindelse der kommunikere via elektromagnetiske radiobølger. Et datanet er generelt opbygget som en række af protokoller der udgør et regelsæt for hvordan information skal udveksles over et netværk.

Det største computernetværk på jorden kaldes for internettet og defineres som en verdensomspændende sammenkobling af individuelle netværk, der drives af regeringer, industrier og private parter. Det oprindelige formål med internettet var at forbinde laboratorier i USA, der beskæftigede sig med regeringsundersøgelser, og siden 1994 er det blevet udvidet til at tjene millioner af brugere og en lang række formål, over hele kloden.

I dag findes Smart Home med diverse moderne apparater og elektroniske enheder, som kan forbindes til et privat netværk eller til internettet. Der er mange måder, en elektronisk enhed kan oprette forbindelse til internettet på. De benytter ofte forskelligt hardware, og har derfor varierende forbindelseshastigheder. Nedenfor er en liste over nogle af de forskellige typer internetforbindelser, der er tilgængelige til privat brug, sammen med deres gennemsnitlige hastigheder.

Opkalds forbindelse (Analog 56K).

Opkaldsadgang er billig, men langsom. Et modem (internt eller eksternt) opretter forbindelse til internettet, når computeren har ringet til et telefonnummer. Dette analoge signal konverteres til et digitalt signal via modemet og sendes over en fastnetforbindelse, der betjenes af et offentligt telefonnet. Telefonlinjer har variabel kvalitet, og forbindelsen kan til tider være dårlig. Linjerne oplever regelmæssigt interferens, og dette påvirker hastigheden, hvor som helst fra 28K til 56K. Da en computer eller anden enhed deler den samme linje som telefonen, kan de ikke være aktive på samme tid.

DSL. forbindelse

Se også:
  Sådan effektiviseres arbejdsgangen med tilstrækkelige kontorartikler

DSL står for Digital Subscriber Line. Det er en internetforbindelse, der altid er “tændt”. Dette bruger 2 linjer, så din telefon ikke er bundet, når din computer er tilsluttet. Det er heller ikke nødvendigt at ringe til et telefonnummer for at oprette forbindelse. DSL bruger en router til at transportere data, og området for tilslutningshastighed afhænger af den tilbudte service mellem 128K til 8 Mbps.

Kabel forbindelse.

Kabel giver en internetforbindelse gennem et kabelmodem og fungerer via kabel-tv-linjer. Der er forskellige hastigheder, afhængigt af om du uploader eller downloader. Da koaksikablet giver en meget større båndbredde over opkalds- eller DSL-telefonlinjer, kan du få hurtigere adgang og streame mere data. Kabelforbindelse findes i dag med hastigheder op til 1 gigabit eller 1000 megabit.

Trådløs forbindelse.

Trådløst eller Wi-Fi, som navnet antyder, bruger ikke telefonlinjer eller kabler til at oprette forbindelse til internettet. I stedet bruger den radiofrekvens. Trådløse forbindelser gør det let at oprette forbindelse til internettet, da der ikke skal trækkes kabler, men kvaliteten af signalet kan variere meget og forbindelsestypen er sårbar overfor interferens. I Danmark er dækningsområderne for Trådløse netværk i vækst, og der findes dækning, selv langt fra storbyerne.

Satellit forbindelse.

Satellit får adgang til internettet via en satellit i Jordens bane. Den enorme afstand, som et signal rejser fra jord til satellit og tilbage igen, giver en forsinket forbindelse sammenlignet med kabel og DSL. Satellitforbindelse er derfor kun praktisk, når der ikke er nogle netværksstik eller antenner i nærheden.