2.8 (56%) 5 votes

Flagermusen er kendt for mange ting. Nogle forbinder dem med vampyrfilm og andre med Haribos populære slik. Folk, der har haft flagermus på loftet, forbinder dog ikke de flyvende væsener med noget som helst positivt. Tværtimod.

Det gør flagermusen ved dit hjem

Modsat f.eks. mus og rotter, gnaver flagermusen ikke i dine elinstallationer og isoleringsmateriale. Flagermusen er primært kendt for at medbringe grimme lugtgener, da de efterlader deres ekskrementer og urin overalt på loftet. Har man god ventilation i huset, kan man være heldig at afføring udtørrer, mens urin fordamper. Har man mindre gode ventilationsforhold, vil særligt urinen udtrykke sig ved en fæl stank, der lugter af ammoniak. Lugten er kvalmende og ikke til at leve med i sin bolig.

Foruden grim lugt er flagermusen frygtet for sin smittefare. Visse flagermus kan være inficeret med en rabiesvirus, der kaldes European Bat Lyssavirus (EBL). Denne type rabies kan overføres til andre dyr og også mennesker, der risikerer at få symptomer på den såkaldte hundegalskab. Bliver rabies ikke behandlet, kan det være livstruende. Heldigvis er det sjældent, at en flagermus smitter med rabies, da den overføres ved bid, og da selv inficerede flagermus ikke bliver mere aggressive af den grund. Er man så uheldig at blive bidt, skal man straks vaske såret med vand og sæbe, hvorpå man skal søge lægebehandling.

Sidst, men ikke mindst, tilfører flagermus støjgener til dit hjem. Flagermus kommunikerer med lyd, og det kan derfor larme meget, hvis du har en koloni i dit hjem. Desuden vil dyrene skabe en masse kradse- og bankelyde, der vil føles generende – særligt om natten, hvor deres støj kan have konsekvenser for nattesøvnen.

Se også:
  Sådan sørger du for at din bil kan køre

Flagermusen er fredet – du må ikke bekæmpe den med vold

Glem alt om bekæmpelse af flagermus med gift eller andre skadelige midler. Flagermusen er en fredet art, som er beskyttet af dansk lovgivning. Man må ikke slå dem ihjel og man må ikke udsætte dem for dyrplageri af nogen art.

Du kan prøve at få flagermusene drevet ud fra dit hjem ved at kontakte end skadedyrsbekæmper, der hjælper med at udsluse flagermusene over nogle dage, hvorefter man så lukker af for deres indgange til hjemmet. Denne metode kan dog kun bruges på bestemte årstider, hvor man er sikker på, at flagermusene flyver ud til omkringliggende områder. Man kan ikke garantere et positivt resultat, da man ikke kan tvinge flagermusen ud.

En anden metode, der vinder mere frem, er brugen af ultralyd til bekæmpelse af flagermus. Metoden er blevet populær, da den er nem, billig, ikke skader flagermusene og passer sig selv. Når du anvender ultralyd, opstiller du et lille apparat på loftet, der udsender ultralyde, som forstyrrer flagermusen og tvinger den til at finde et mere fredeligt sted til kolonien.

Som menneske kan du naturligvis ikke høre ultralydende, men for flagermusene er de meget kraftige. Apparatet skal blot tilsluttes en stikkontakt, og arbejder så uden behov for din involvering. Strømforbruget er meget lavt og øvrige husdyr bliver i øvrigt ikke forstyrret af ultralyden, hvorfor det er sikkert for både mennesker og de dyr, vi selv har valgt at have i boligen.

Hvis du ønsker at bekæmpe flagermus, skal du derfor enten henvende dig til en skadedyrsbekæmper eller købe et billigt ultralydsapparat.