Bedøm artiklen

Danmark er kendt for at have omskifteligt vejr, og derfor vælger mange at anskaffe sig en vinterdyne, så man kan sove behageligt i de kolde vintermåneder også. Vinterdyner kommer i mange varianter, og det kan være en jungle at finde rundt i, hvilken type dyne er god til dig. Men en god kvalitetsdyne kan gøre end forskel for din nattesøvn og dit velvære. Har du overskud til at betale lidt ekstra for din vinterdyne, får du en dyne, der vil holde i mange år, og som du vil nyde godt af i al den tid.

Vil du vide mere om, hvordan du vælger en god vinterdyne, kan du roligt fortsætte din læsning. Neden for kommer vi nemlig med gode råd til, hvad du skal kigge efter, når du gerne vil købe en vinterdyne.

 

Vælg din dyne efter din højde

En dyne – uanset om den skal bruges om vinteren eller sommeren – skal være behagelig at ligge med. Her er det vigtigt, at man vælger en dyne, der passer til ens højde. I Danmark er det meget normalt, at dyner er 200 cm i længden. Men hvis man er over 180 cm, kan det nu være meget rart at have en længere dyne, som man kan putte i og trække over hovedet.

Derfor bliver det anbefalet, at man vælger sin dyne ud fra sin egen højde. Som tommelfingerregel kan man sige, at man får en behagelig længde, hvis man vælger en dyne, der er 30-40 cm, længere end ens egen højde. Vælger man en dyne med denne længde, kan man være sikker på at undgå kolde fødder og/eller skuldre.

Se også:
  3 ideer til DIY projekter til boligen

Vælg eventuelt en allergivenlig dyne

Har du allergi, er det vigtigt, at du ikke udsætter dig selv for unødvendig kemi. En allergivenlig dyne er også god, hvis du er opmærksom på risikoen for allergi og prøver at forebygge fremkomsten af allergi.

Vinterdyner fås også i allergivenlige varianter, hvor brugen af kemikalier under produktionen er blevet holdt til et minimum. Der findes også økologiske vinterdyner, som er produceret uden pesticider, ammoniak, klor og meget mere. En økologisk vinterdyne er et særligt godt valg, hvis man helt vil undgå kemi.

Det er dog vigtigt at påpege, at det er de færreste, som er allergiske over for deres dyner. Derimod er det husstøvmiderne, som bor i dynerne, som de fleste er allergiske overfor. Man kan ikke helt undgå støvmider, men man kan gøre sit for at mindske deres tilstedeværelse og formering. Hyppig rengøring samt vask af dyner holder bestanden af husstøvmider nede.

Vælg det dynefyld der bedst falder i din smag

Når man leder efter vinterdyne, er det også en god idé, at man gør sig nogle tanker om, hvilket fyld man vil have i sin dyne. Om du skal vælge det ene indhold frem for det andet, afhænger 100 procent af din smag, og hvad du har lyst til. Overordnet set er der to typer fyld: Naturfyld og fiberfyld.

Naturfyld består som regel af fjer og dun, men det kan også bestå af andre naturlige materialer som uld, bomuld og silke. De største fordele ved naturfyld er, at det lader huden ånde, og at det falder ubesværet om kroppen. Naturfyld har den bedste naturlige isoleringsevne.

Se også:
  Disse tanker kan du gøre dig ved udskiftning af din sofa

Fiberfyld er lavet af kunstfibre, som efterligner de naturlige isoleringsegenskaber, som man finder i naturfyld. Fiberfyld kan have en helt særlig evne, som ikke findes hos naturfyld – det kan nemlig transportere fugt væk fra kroppen, så man får en mere behagelig nattesøvn.

Fiberfyld er dog tungere end sin naturlige modpart, fordi fyldet ikke har samme isoleringsstyrke som naturfyld. Af denne grund er dyner med fiberfyld ofte tungere men billigere end dyner med naturfyld.