Bedøm artiklen

Fra afstand ser livet på en husbåd charmerende ud. Men at bo på en husbåd er en meget anderledes måde at bo på, end hvis man bosætter sig i lejlighed eller hus. Inden du kaster dig ud i eventyret, er der flere ting, du bør overveje.

Vær særlig opmærksom hvis du køber brugt

Rigtig mange vælger at købe brugt, når det kommer til husbåde. Dette giver også god mening, da mange husbåde er tidligere skibe, der sidenhen er omdannet til en husbåd. Ikke desto mindre bør man være meget opmærksom, inden man køber brugt. Det er godt givet ud at bruge en masse tid på at undersøge, hvilke materialer og stand man fortrækker. Sørg for at få lavet en bindende kontrakt med sælger vedrørende køb af husbåden. Blandt andet skal du sikre dig, at der ikke er gammel gæld i husbåden. Den kan du nemlig risikere at overtage som køber.

Overvej de økonomiske aspekter

Mange ser husbåden som en minimalistisk og billig løsning på en bolig. Og det er da også ganske rigtigt, at man ikke behøver at betale hverken ejendomsskat eller grundskyld, når man har valgt at bosætte sig i et flydende hjem. Til gengæld skal der betales for havneudgifter årligt. Dertil kommer særlige forsikringer, som er lovpligtige for både. Husk også de løbende udgifter til vedligeholdelse af båden. Selvom båden ligger stille i havnen, bliver den udsat for vind og vejr. Man må derfor regne med at skulle bruge en del tid på vedligeholdelse.

 

Husbåden kan ikke finansieres via et almindeligt realkreditlån. Derimod optager mange et særligt husbådlån enten i banken eller fra andre låneudbydere. Her er det vigtigt at gå efter et billigt lån med gode renter.

Se også:
  Er du også træt af at gå ned i vaskekælderen?

Det praktiske

Der er et væld af praktiske ting, man skal have styr på, inden man flytter i husbåd. Husk, at en husbåd altid skal være registreret i Skibsregistret. Dette bør altid tjekkes inden køb af husbåd. Tag også stilling til hvordan du kommer af med dagrenovation. I flere husbåde er der kloakering, hvilket er meget bekvemmeligt. Andre steder skal man selv stå for at tømme tanken jævnligt. Her må man gøre op med sig selv, hvad man kan leve med.

Hvis man ikke lader sig skræmme af ovenstående økonomiske og praktiske udfordringer og muligheder, så er det skønne liv på vandet måske det rette.