Bedøm artiklen

Vi tager det ofte som en selvfølge, at vi kan ringe fra vores mobil alle steder fra. Dog er der stadig steder uden god dækning. Derfor er det vigtigt, at du tjekker mobildækningen, når du skal finde et mobilabonnement eller eventuelt vil skifte udbyder.

Frustrerende oplevelse

Det er en utrolig frustrerende oplevelse at stå et sted og ikke kunne ringe op eller komme på nettet, fordi der ikke er en ordentlig forbindelse. Hele vores livsførelse er baseret på, at vi lige kan sende en sms med en besked for eksempel om, hvornår vi skal mødes eller kommer hjem eller en mail som svar på et arbejdsrelateret spørgsmål. Kan man så pludselig ikke det, kan der gå koks i hele ens planlægning. Det kan være fint engang imellem at være offline, men det skal ske frivilligt og ikke på grund af en dårlig internetforbindelse.

Vedvarende irritation

Er det så oven i købet på din hjemmeadresse forbindelsen er så dårlig, vil det være en vedvarende irritation. Ungerne kan ikke bruge mobil og computer til at kommunikere med deres venner. I kan ikke arbejde hjemmefra og heller ikke se Netflix og nyde godt af, at se DRs programmer, når I har lyst. Man bliver ligesom koblet af det samfund som venner og bekendte lever i. Det bedste er nu engang, hvis man har en god internetforbindelse og så selv kan fravælge nettets tilbud, hvis man ønsker det.

4G – den hurtigste forbindelse

Den hurtigste forbindelse man kan opnå er 4G. Det er naturligvis den der er mest fordelagtig at opnå. 3G er acceptabel, men hvis du bor uden for 3G dækningen begynder det at blive træls. Så skal du på nettet via EDGE og det er en virkelig langsom forbindelse, som driver selv den mest tålmodige bruger til vanvid. Derfor er det utrolig vigtigt, at du tjekker, hvordan dækningen er hos den udbyder, du gerne vil skifte til. Du skal naturligvis fokusere på de steder, hvor du oftest bruger din mobil. For eksempel, dit hjem, sommerhus, på dit arbejdet.

Se også:
  Sådan bliver du klar til eksamen

Tjek udbydernes dækningskort

I Danmark er dækningen ikke overraskende bedst omkring de større byer. Så bosætter du dig udenfor disse, skal du være meget opmærksom på at få tjekket din udbyders dækningskort, hvis det er vigtigt for dig at kunne få en hastighed på 4G. 4G kræver nemlig, at der er flere master end 3G. Jo længere væk fra masterne du kommer jo dårligere forbindelse vil du få. Dækningskortet er et kort, der viser, hvor de forskellige udbydere dækker.
Se dem alle samlet på http://mobil-daekning.dk

Fire mobilnetværk

Her til lands er der fire mobilnetværk, som er ejet af de tre mobilselskaber, der er de største i Danmark. De andre udbydere, der er, lejer sig ind hos disse selskaber. De selskaber, der lejer sig ind, får den samme grad af dækning som de selskaber, der ejer mobilnetværket. Så du får ikke en dårligere dækning ved at vælge en udbyder, der lejer sig ind.
Ejerne er: 3, TDC/Yousee og Telia/telenor. Telia og Telenors netværk er lagt sammen.

Vær også opmærksom på

En anden ting du skal være opmærksom, når du vælger en udbyder af mobilt bredbånd og mobilabonnement er, at det ikke er sikkert, at du kan modtage den hastighed de skriver. Det kommer helt an på, hvor du bor. Køber du for eksempel et mobilt bredbånd, der er på 15 mbit kan du opleve, at du ikke kan modtage mere end 200 kbits, hvilket stort set ikke kan bruges til noget. Tjek derfor om udbyderen, du påtænker at købe fra faktisk også har en rimelig god dækning i området. Hvis du bor i et område, der generelt har en dårlig dækning, kan du ligeså godt købe et billigere mobilt bredbånd, der har en lav hastighed fremfor en dyrere løsning med en højere hastighed, du alligevel ikke kan udnytte.