Bedøm artiklen

Der er mange forskellige måder at indrette et kontor på. Mange virksomheder mener, at deres måde er den bedste, men så simpelt er det næppe. Kontorets indretning skifter med tiden, som alt andet. I 60’erne var autoritet tæt knyttet med, hvem der havde det største kontor på arbejdspladsen – sådan forholder tingene sig ikke i dag.

De gennemsigtige vægge

Førhen var kontoerne som en labyrint, med mange vægge og privatliv. I dag er der kommet nye trends, hvoraf en af de mest udbredte er de såkaldte glasvægge. Du har måske set billeder fra de største kontorer rundt omkring i verden, og undret dig over, hvordan alle kan se hinanden sidde på deres kontorstol. Måske har du undret dig over, hvordan de kan koncentrere sig med alt den støj? Forklaringen er, at der faktisk er vægge, men at de bare er lavet af glas. Dette betyder at man kan se hele kontorplanen, og hvad alle de andre sidder og laver. Nogle vil utvivlsomt syntes at dette er for grænseoverskridende, men ikke desto mindre er flere store virksomheder begyndt at implementere dette.

En psykisk effekt?

Hvad stræber alle virksomheder efter? Ja, altså udover penge? At øge deres produktivitet (hvilket selvfølgelig betyder flere penge). Flere studier viser nemlig, at denne kontorstruktur øger virksomheden totale produktivitet. Er der hemmelig energi gemt i de usynlige vægge? Eller handler det i højere grad om, at der ikke er nogle, som sidder og dovner den alt for meget, når alle kan følge med i hvad man laver? Det er formentligt sidstnævnte. Men man kan da også argumentere for, at der er noget rart i at kunne følge lidt med hos sine kollegaer, og det muligvis styrker følelse af samvær og fællesskab hos virksomheden. Faktuelt er det altså, at denne struktur stadig breder sig hos de store arbejdspladser.

Se også:
  Drivhuse har mange anvendelser