Bedøm artiklen

Et egetræsbord kan gøre underværker for ethvert hjem, der mangler lidt liv. Uanset sort er træ et herligt og stærkt materiale, som bringer skønhed ind i dit hjem, samtidig med det holder stand og bliver smukkere, som tiden går. Passer du godt på dit bord, får du et evig smukt møbel, som kan gå i arv i generationer.

Plankeborde lavet af massivt træ er meget populære for tiden, og mange vælger at få lavet deres borde i egetræ, som ikke blot er smukt og stærkt, men det inkorporerer ånden af den danske natur. I Danmark er vi stolte af vores egetræer, og hvilken ære er det ikke, at få et nationalsymbol ind i stuen i form af et smukt designet bord?

 

Det tager tid at lave et bord i egetræ fra bunden

Plankeborde er lavet af massivt træ, og hvis de skal fremstilles korrekt og have et sammenhængende udtryk, skal de laves af én stamme. Efter træet er fældet, skal det tørres ad to omgange for at opnå en optimal indre struktur, så det ikke bliver skævt, når det kommer det ind i dit hjem. Fordi træ er et levende materiale, er det ikke lige til at lave møbler af massivt træ. Tørringsprocessen er nødvendig, men optimal opbevaring er også nødvendig efterfølgende, når du har fået møblet ind ad døren.

Voldsomme svingninger i temperaturen kan få træet til at splintre, så det er vigtigt, at træet og det færdige møbel opbevares under optimale forhold.

 

Leverandører tillader ofte, at man selv kan design sit eget bord

Leverandører af møbler af træ har fundet ud af, at velfremstillede møbler lavet af professionelle håndværkere med mange års erfaring ikke er nok til at lokke kunderne ind i butikken. Derfor tilbyder mange møbelproducenter, at man selv kan være med til at bestemme, hvordan ens møbel skal være. Skal man have lavet et plankebord, kan man f.eks. selv vælge, hvilket sort træ man ønsker, hvilken farve og nuancer det anvendte træ skal have, hvilken finish bordet skal have, hvilke bordben det skal have osv. Man kan derfor få lavet et bord helt efter ens hoved, så man ikke behøver nøjes med færdiglavede løsninger, som har den ene eller anden mangel.

Se også:
  Sådan får man et godt hjem

 

Kom bag kulissen i et møbelværksted

Hos nogle producenter er det også muligt at komme og besøge værkstedet, hvor produktionen foregår, og nogle steder tillader endda, at man løbende gerne må komme og se sit møbel få form og liv. Det er dog som oftest kun mindre møbelproducenter, som både har tid og overskud til at inddrage (potentielle) kunder i produktionen, da større producenter mere eller mindre masseproducerer deres varer i fabrikker i udlandet. Mindre møbelproducenter har ofte et større fokus og en bedre evne til at facilitere en bæredygtig produktion, og hvilken måde er bedre at sprede budskabet om bæredygtig møbelproduktion ved at invitere kunderne til selv at komme og deltage i produktionen fra start til slut?