1.9 (38.89%) 18 votes

Annonce

Er pladsen trang, så er det super smart med en miniovn. For som navnet antyder, fylder en miniovn ikke særlig meget, og du kan faktisk have den stående inde i dit skab uden at den optager for meget af pladsen i dit køkken.

Vi kender alle problemet med, at det kan tage lang tid at varme en ovn op, men det problem har man ikke med en miniovn. Her kommer temperaturen hurtigt op på de grader du ønsker uden lang ventetid.

En miniovn er ikke kun praktisk, den er også billig sammenlignet med en almindelig ovn. Så er du studerende og er pengene lidt små, så passer en miniovn godt til dig. En anden fordel ved en miniovn er, at den heller ikke sluger det samme strøm som en almindelig ovn gør. Miniovnen er derfor også velegnet til, dem som gerne vil spare lidt på elregningen.

En miniovn er meget nem at kontrollere i forhold til temperaturer, og hvordan maden udvikler sig inde i ovnen.

 

[wpsm_comparison_table id=”3″ class=””]

Hvem passer en miniovn godt til?

Miniovnen henvender sig til dem som ikke har så meget plads, eller som ikke har så meget råderum i deres økonomi. Så hvis dit køkken ikke er særlig stort, eller du mangler en ovn i dit sommerhus, din kolonihave eller på din båd så passer miniovnen perfekt til dig. Den er super praktisk, og hvis du ikke laver så meget mad er miniovnen også perfekt til dig. Der er mange muligheder hvad angår miniovnen.

Har du et lille køkken, så vil det i mange tilfælde være meget fornuftigt af dig at vælge en kombiovn. En kombiovn består enlig både af en ovn samt en mikroovn, hvilket gør det muligt for dig at kombinere disse funktioner eller bruge dem hver for sig. Det er en af de bedre løsninger til studerende, som ønsker at udnytte deres køkken optimalt.

Du kan læse alt omkring vores kombiovns test her.

Var du ude efter en løsning, hvor maden fra dagen før, skal opvarmes hurtigt af et familiemedlem, som er alene hjemme eller eventuelt af en barn, som ikke kan lave mad selv. Så er du nok ude efter en mikrobølge ovn. Dette kan for mange også være en ganske optimal og billig løsning, som der vil være meget glæde af.

Du kan læse alt omkring vores mikroovnens test her.

Miniovn, som ekstra ovn

En miniovn kan være rigtig god at have stående, hvis at man godt kan lide at bage og/eller lave maden selv, når der kommer gæster eller lignende. Mange kender problematikken med at ovnen er fyldt og at man dermed ikke kan fylde denne med alt det, som man gerne vil. Det kan hurtigt sætte en stopper for den store bagedag sammen med børnene. Det er jo ærgerligt. Men det er en problematik, som snildt kan undgås. Det eneste du behøver er at have en miniovn stående som ekstra ovn. Altså en slags backup ovn, til det som du ikke får plads til i den anden ovn. Det kunne også være at du var interesseret i at lave mad på en anden temperatur og derfor kunne dette også være utrolig dejligt at have en anden ovn stående til at lave det hele i.

Se også:
  Behøver man altid at købe et hus for at kunne bo i et?

 

Et godt tip, hvis du skal købe en brugt miniovn

Før du betaler eller aftaler med sælgeren, at du ønsker miniovnen bør du se denne. Tag ud til sælgeren og se miniovnen an for at tjekke at alt er i orden. Når du har miniovnen foran dig, så spørg sælger om han eventuelt har manualen endnu. Her kan du tjekke hvad der fulgte med. Mangler der noget i miniovnen, så træk prisen ned. Du kan ofte se i miniovnen, hvis at der mangler noget. Ofte har denne indbyggede ”baner” til rister og lignende. Det kan til tider være svært at finde frem til om alt tilbehøret er der. I sådan en situation må du stole på sælgeren. Det er selvfølgelig også vigtigt at kigge på fejl, når du kigger efter mangler. Der vil med meget stor sandsynlighed være nogle fejl, skrammer eller lignende, som følge af at denne har været brugt i noget tid.

Billede af miniovn

Generelle funktioner ved en miniovn

Medfølgende remedier

Som minimum medfølger der altid en bradepande, en rist og en praktisk tang til at tage bradepanden og risten ud af ovnen med. I visse tilfælde kan der også følge et roterende grillspyd eller en pizzasten med.

Der er altså tænkt over, at du ikke selv skal ud og investere i remedier og tilbehør til din miniovn, når du køber en ny ovn. Det kan derfor være fornuftigt i mange tilfælde at anskaffe dig en ny miniovn, da du på den måde har sikret dig at du ikke ligger inde med en miniovn, hvor at tilbehøret er i uorden. Det er ikke noget, som vi ønsker at nogle af vores læsere skal være ude for.

 

Funktioner i miniovnen

Funktionerne på miniovnen variere igen alt efter hvilken model man vælger. Som standard er der dog altid over og – undervarme og indstilling af temperatur på op til 230 grader. Desuden er der også en indstillet timer. Over- og undervarme, varmluft, grillfunktion, kogeplader og lignende er alt sammen noget, som er muligt at finde i de moderne miniovne.

 

Det betyder også, at du får en miniovn, som er i topklasse, hvis at du vælger at købe dig en helt ny. Vi anbefaler alle der spørger os eller læser med til at købe en ny miniovn. Men hvorfor gør vi det? Jo, det gør vi fordi at teknologien udvikler sig utrolig hurtigt. Det betyder også, at miniovnene bliver optimeret med hurtigt hastighed. Det kan altså i mange tilfælde ikke betale sig at købe en brugt, da en miniovn i forvejen er en forholdsvis billig anskaffelse.

 

Når du skal finde den bedste miniovn for dig, så skal du kigge på hvilke funktioner, som du kunne tænke dig. Har du komfur? Skal denne bruges som ovn nummer to? Har du brug for en mikoovn? Hvor stort er dit køkken? Hvad er din økonomi? Alle sammen spørgsmål, som kan være relevante før købet af en ny miniovn.

Se også:
  Sådan kan du gøre noget nyt ved din have på et budget

Miniovns ovnrum

Ovnrummet

Ovnrummet varierer selvfølgelig alt efter hvilken miniovn du vælger, da miniovne findes i flere forskellige størrelser. Størrelserne på miniovnene går som regel fra 18-38 liter. En 18 liters miniovn kan sammenlignes med en almindelig mikroovn og 38 liter kan sammenlignes med en almindelig ovn. Det er derfor vigtigt at overveje, hvad man skal bruge sin miniovn til, når man skal vælge størrelsen på ovnrummet.

 

Sådan er temperatuen i en miniovn

Temperaturen kan som regel indstilles fra 100 til 230 grader på en standardmodel.

Oftest er der på miniovnen installeret en indikatorknap, som lyser når man har opnået den ønskede temperatur. Du kan altså nå de mest gængse temperaturer i miniovnen, som du også vil kunne med en almindelig ovn. Det er altså ikke det store problem at få lavet det meste mad, som skal i en ovn.

 

Over- og undervarme i ovnen

Over- og undervarmen kan bruges samtidigt når der skal bages brød eller kage. Undervarmen er også perfekt til kager, som skal have mere varme i bunden end på toppen. Overvarmen derimod er perfekt til souffle og grattiner, og generelt bare retter som skal have mere varme på toppen.

 

Miniovn med varmluft

Varmluft er en yderst smart funktion som giver dig mulighed for at tilberede mad, kage og brød på flere niveauer i ovnen.

Skal du bruge ovnen som primær ovn, er det en vigtig overvejelse at gøre om miniovnen skal være med varmluft, da denne funktion gør ovnen mere alsidig.

 

Indbygget grillfunktion

Med grill funktionen har du mulighed for at gratinere osten på din lasagne, eller at gøre dine flæskesvær super sprøde. Grillfunktionen er et rigtig vigtigt element i miniovnen, som mange vælger denne på. Denne funktionen er nemlig, som tidligere skrevet meget god til flæskesvær og dermed kan en miniovn være en utrolig god idé til fx juleaften, hvor en steg ofte kan overtage meget af pladsen inde i den almindelige ovn.

 

Miniovn med kogeplader

Nogle miniovne har også implementeret kogeplader, hvilket selvfølgelig gør, at man kan bruge miniovnen til endnu flere ting. Miniovnene med kogeplader er specielt godt egnet til de helt små køkkener, hvor pladsen er meget trang. Er du studerende og bor på et lille kollegieværelse egner miniovnen med kogeplader sig perfekt til dette.

Har du ikke et almindeligt komfur med ovn, så er en miniovn med kogeplader derfor ideel for dig. På den måde kan du meget nemt få lavet en ordentlig aftensmad til flere personer. Har du intet komfur, så kan det være en god ide at anskaffe dig en miniovn med kogeplader. Her anbefaler vi dig også at få anskaffet dig sådan en type maskine frem for en kombiovn, da du har et anderledes behov her.

Se også:
  Find den helt perfekte sofa til din stue

 

Timer, en meget brugbar funktion

Timeren er stort set at finde på alle miniovne. Tiden kan som regel indstilles på 60-90 minutter. Som regel er der også installeret autosluk, hvilket vil sige at ovnen slukker af sig selv, når tiden på timeren er løbet ud. Det kan være utrolig godt til dig, som har flere ting i gang på samme tid i køkkenet. På den måde stresser du ikke rundt, fordi at du ved at der er flere ting, der skal have din opmærksomhed. Med timeren undgår du også at maden brænder på, hvis du skulle ske at glemme det som du har sat derind.

Rengøring og vedligeholdelse

Rengøring af din miniovn er en nødvendighed, hvis du gerne vil have at din miniovn skal holde længe.

Rengøringen af en miniovn er dog ikke noget man skal frygte, da den er nem at vedligeholde, hvis man blot husker at tørre den af efter hver gang den har været i brug. Vær dog omhyggelig med, at der ikke kommer vand ind i ventilationskanalerne og betjeningspanelerne.

Et godt råd er, at man kan vælge en miniovn med non-stick belægning i ovnrummet, hvilket gør det endnu nemmere at hold ovnen pæn og ren.

 

Ovn vs. miniovn

Miniovn vs. en almindelog ovn

Så hvad er egentlig bedst, en miniovn eller en almindelig ovn?

Svaret er, at det selvfølgelig kommer an på hvem du er, hvor du bor og hvilke behov du har.

Her er der kort opsummeret, hvad der er af fordele og ulemper ved miniovne og ovne. For mange vil en miniovn være tilstrækkeligt. Faktisk er der mange, som har en mindre lejlighed utrolig glade for deres miniovn. Det er meget vigtigt at huske på at en miniovn mange gange kan være en utrolig god ovn at have i baghånden.

Fordelene ved en miniovn er, at den ikke fylder særlig meget og derfor egner sig perfekt til boliger hvor pladsen er trang. Desuden kommer miniovnen hurtigt op på de grader du ønsker, og samtidigt sluger miniovnen heller ikke særlig meget strøm, så miniovnen egner sig også super godt til dem, som ønsker at spare på elregningen.

Miniovnen er også perfekt til dem, som ikke har så meget luft i budgettet, da en miniovn er forholdsvis billig, sammenlignet med en almindelig ovn.

Ulempen ved en miniovn er så, at der ikke er lige så meget plads i den, som der er i en almindelig ovn, hvilket lidt siger sig selv. Derfor er miniovnen ikke optimal hvis man er en stor børnefamilie.

Fordelene ved en almindelig ovn er selvfølgelig, at den er større og at der dermed er mere plads i ovnen.

Ulemperne ved en almindelig ovn er at den er dyrere end en miniovn også i strømforbrug.

Miniovnen passer derfor perfekt til dig, som ikke har så meget plads, og som ønsker at spare lidt på elregningen og måske ikke har så meget luft i budgettet.
Se her hvordan du nemt kan lave stegt flæsk i din miniovn sammen med Madhjælp