3.1 (62.5%) 8 votes

Annonce

Mikroovne har været en del af det moderne hjem i mange år. Mange er vokset op med at man kan varme sin mad og lignende i den fantastiske maskine. Mikrobølgeovnen er kendetegnet ved den enormt nem at bruge. Ligeledes har er den enormt effektiv. Mikroovne 13 og 15 liter er nogle af de forskellige størrelser, som du kan få. En lille mikroovn kan være i et overskab eller andre hulrum i køkkenet.

Mikrobølgeovnen tilbyder at tø mad, der har været frosset ned, lave popcorn inden for få minutter og meget mere. Det er blandt andet grunden til at mikrobølgeovnen på nuværende tidspunkt er blevet en fast del af det moderne køkken. Ifølge Danmarks Statistik ejer 73 af danskerne en mikrobølgeovn i 2016. Det vil altså sige at de formøse mikroovne bliver brugt cirka hver dag. Mange virksomheder har også taget mikroovnen til sig. Det gør det muligt for deres medarbejdere at varme deres mad, som de har medbragt hjemmefra. En mikrobølge er ikke ens med alle andre mikrobølger og derfor vil vi i denne artikel føre en slags mikroovn test for, at i kan få styr på alt omkring dette køkkenredskab.

Vi hjælper dig ligeledes med at finde den bedste, billige mikroovn, men vi hjælper dig også med at finde den bedste på markedet.

 

[wpsm_comparison_table id=”5″ class=””]

Mikrobløgeovn illustration

Hvad er en mikrobølgeovn

En mikroovn kan varme din mad, optø din mad og meget mere. Men hvad er historien enlig bag mikrobølgeovnen? Den første mikroovn blev opfundet i 1947 og vejede 350 kg. Det tog hele to år at få fremstillet maskinen. Det startede med noget chokolade, som smeltede ved siden af et radarsystem, som udsendte mikrobølger mod chokoladen. Det fik opfinderen Percy Spencer til at tænke.

Det var altså ikke en, som man bare lige satte ind i et køkken. Denne maskine kostede 5000 US dollars og var højere end de fleste. Faktiske målte denne maskine 1.70 meter høj. Denne maskine var altså ikke en maskine, som du bare lige satte ind i køkkenet. Dette var en maskine, som var mere egnet til virksomhedsbrug. Dette var alt andet end hvad man ville sætte på sit køkkenbord i dag.

 

Mikrobølgeovnens udviklingen

Udviklingen har gjort at de moderne mikroovne er mere effektive, energibesparende og mindre end den gamle mikroovn. Nu måler sådan en lille ovn, i de fleste tilfælde, ikke mere end 30 cm. Ligeledes har de en vægt, som er omkring 10 og 20 kg.

Igennem tiden er maskinen opgraderet til at kunne håndtere mange flere opgaver. Det er altså ikke kun optøning, opvarmning af mad, men nu kan maskinen også fjerne bakterier fra mad. Det betyder selvfølgelig også at maskinen har fået meget mere kraft. Det har medført at maskinen har fået et andet dække end tidligere. Moderne mikrobølgeovne har et metaldække for at skåne os for den stråling, som sker inde i maskinen. De fleste kommer med et glas skjold, sådan at du kan se hvad der sker inde i mikrobølgeovnen, men det er faktisk også muligt at få ovne uden glasset. Dette er dog ikke modeller, som købes så ofte i Danmark.

Nu til dags har mikroovnen så mange muligheder for den almene dansker at der er meget få, som ikke har en. De mange fordele, som kan udnyttes fra mikrobølgeovnen kan også læses senere i artiklen.

 

Hvordan virker en mikroovn?

Mikrobølgeovnen bruges hovedsageligt til at opvarme mad med eller til at fremskynde optøningsprocessen.

Som vi lige har dækket, så varmer mikroovnen fødevare og andet ved hjælp af mikrobølger. Den første mikrobølgeovn, som var 1.70 m, brugte 3000w til at udsende mikrobølgerne.

Forskellige typer fødevarer skal varmes på forskellige måder og ved forskellig frekvens. Vand er fx mest modtagelig for 2,45 GHz mikrobølger. Ligesom sukker og fedt også er. Derfor bør man holde små pause i når man benytter mikrobølgeovnen til disse materialer.

Det er derfor at man kan opleve at kun noget af maden bliver varmt eller endda begynder at koge. Det kan ligeledes få smagen i maden til at forsvinde og dermed gøre denne mere uinteressant.

Varmen skabes af elektromagnetiske radioaktivitet samt mikrobølger i en magnetron. En magnetron er et radiorør, der laver højfrekvente bærebølger med høj effekt. Dem som bruges i mikrobølgeovne er i en meget små størrelsesforhold. Det er det som udsender en effekt på ca. 600W. Det er altså en af de vigtigste komponenter i mikroovnen.

 

Mikrobølger går efter vandmolekylerne

Mikrobølgerne får vandmolekylerne til at bevæge sig og på den måde skabes varmen i maden. Det vil altså sige at der skal være vand i genstanden for at processen fungerer. Det er kun hvis at der er tilstrækkelig væske tilgængelig, at kan vandmolekylerne bevæge sig frit og varmen dermed kan rettes specifikt til maden og varme den på denne måde.

Pas dog på med opvarmning af vand, da vandet kan stige til over 100 grader. Det betyder at det kommer i kog. Det farlige ved dette er at man ikke kan se det! Vandet forbliver nemlig flydende og bobler dermed ikke.  

Se et eksempel her – Det er nødvendigvis ikke kun med sukker.

Mange modeller er bygget med grillfunktion. En mikroovn med grill kan være enormt rart at have. Grillen fungerer på samme måde som en infrarød grill. Mikrobølgeovne med grillfunktion giver altså en større infrarød stråling til maden, hvilket ikke nødvendigvis er skadeligt for dig.

En mikroovn med varmluft er efterhånden også et meget normalt fænomen i mikroovne, der giver en god og ligelig fordeling af varmen til maden. Vi laver en mikroovn med varmluft test, når vi sammenligner alle modellerne. Du kan altså via vores mikroovn med varmluft test se, hvilke mikroovne der har denne funktion og hvilke der ikke har.

Det er også muligt at se mikroovne med varmluft og grill i vores skema. Du kan altså tage hele skemaet, som en mikrobølgeovn test.

 

Hvordan kan du få gavn af mikrobølgeovnen?

Der er rigtig mange familier som ejer en mikrobølgeovn den dag i dag. Dette er på trods af at det ikke er alle, som har brug for sådan en. Det virker dog alligevel som om at det er en klassisk ting på ønskelisten, når man skal flytte til et nyt hjem.

Selvom at en mikroovn ikke bruges i alle hjem lige ofte, så er de meget rare at have i hjemmet. På en måde kan de bruges til at lave forskellige madvare. Popcorn, små færdigretter og meget andre kommer i mikroovnen hver eneste dag. Dog er det ikke så ofte at større retter kommer i mikroovnen.

Det kan være meget svært at varme pizza i en mikrobølgeovn. Skal du varme pizza i mikroovnen, så skal du helst benytte dig af varmluft, dette giver den effekt som du godt kunne tænke dig. Det kan faktisk give mere mening at genopvarme din pizza på en pande. På den måde får du en god og sprød pizza dagen efter også. Varmer du pizzaen i mikroovnen, så risikere du også at miste noget smag.

 

Godt til børnefamilien

Mikroovnen er et rigtig godt valg til børnefamilien. Familier har det med at have forskellige rutiner i deres hverdag. Det er ikke unormalt for en familie at have rutiner der ligger helt forskudt fra hinanden. Derfor kan det være utrolig dejligt med en mikroovn.

Det vil ikke være unormalt at børnene kommer fra skole forskelligt fra hvornår forældrene har fri fra deres arbejde. Ligeledes kommer forældrene ikke altid hjem på samme tid, hvilket kan gøre det problematisk.

Derfor er en mikrobølgeovn perfekt til at lave hurtig mad, hvis at familien har forskellige rutiner. Det er også utrolig praktisk, hvis at du har rester og der skal laves aftensmad på forskellige tidspunkter dagen efter. Det er altså utrolig nemt for alle medlemmer af familien at få varmt mad på forskellige tidspunkter.

 

Godt råd!

Er dine børn ofte alene hjemme eller har du et familiemedlem, som kommer hjem sent uden du er der? Så er en mikrobølgeovn fuldstændig uundværlig. Der skal ikke gøres meget for at man får noget ordentligt mad på kort tid. En rigtig god ide er at forberede maden et par dage før og portionsanrette det. Det gør det nemt for et barn at finde det frem og lave det selv i mikrobølgeovnen efter skolen er slut. Husk dog at give dit barn instruktioner i hvordan der skal laves mad i mikroovnen. Mikrobølgeovnen kan dog være svær at finde plads til af og til. Derfor kan det være godt at få lavet em mikroovn som indbygning, men husk at test hvorvidt du har plads til at få en indbygning til din mikrobølgeovn. Det giver god mening at få tilbud på din mikroovn.  


Indkøbsråd til mikrobølgeovne. Du skal være opmærksom på dette!

At købe en mikrobølgeovn kræver en hel del af initiativet. De praktiske køkken hjælpere er tilgængelige i overflod, som et resultat af hvilket forbrugerne hurtigt kan miste deres overblik. Mikrobølgeovne varierer ikke kun i volumen, performance, håndtering og pris – der er også andre aspekter, der spiller en relevant rolle for et køb. Producenter tiltrækker alle med attraktive tilbud og forsøger at vinde fordel for køberne ved hjælp af målrettede reklamer.

Se også:
  Ikke alle forbrugslån er værd at overveje

I denne mikrobølgeovn test, vil vi ønske at vise så mange kriterier som muligt, som der bør tages i betragtning, når man køber mikrobølgeovne. Hvorvidt det er en mikroovnen med ovn, grill eller det er em mikroovn med varmluft så viser vi det. Takket være en meget omfattende udvalg af udstyr, vil der i sidste ende kan enhver husstand kan finde præcis den variant, som passer dem.

Hvis du stadig er interesseret i præcis drift, før du køber, eller svaret på spørgsmålet “Er mikrobølger farligt for os mennesker?”, Så tag et kig længere nede på siden.

 

Dimensioner og størrelse af mikrobølgeovn

Mikrobølgeovne er tilgængelige i forskellige størrelser, så de passer til mindre køkkener, så pladsbehovet ikke behøver at være stor. Standard dimensioner på mikrobølgeovne er cirka 45 centimeter i bredden. Det afhænger af kapaciteten af mikrobølgeovn. Det handler om, hvad der passer ind i enheden.

Med hensyn til højden man skal regne med omkring 30 centimeter og med dybden med omkring 33 centimeter. Husk dog, at det kun er standard.

Husk! Kig på målene før købet. Nogle gange kan få centimeter resulterer i et reelt problem, hvis der ikke er nok plads i køkkenet. Mikrobølgeovnens størrelse gør at der kan komme plads problemer i køkkenet. Ligeledes har mikroovne også en yderligere dimension i forhold til hvor langt denne skal stå fra væggen og andre flader.

 

Sharp Mikroovn - Sølv mikrobølgeovn

 

En mikrobølgeovns kapacitet

De fleste forhandlere lister mikrobølgeovnene baseret på den tilgængelige kapacitet. Nogle mennesker hævder dette volumen som volumen. Men det er bare om hvor meget kapacitet mikrobølgeovnen tilbyder, så du kan rumme det.

Standard husstande er bedst tjent med et volumen på 25 liter, hvilket er tilstrækkeligt, for eksempel til en fryser eller en kage støbeform. De sædvanlige præparater er derfor ikke en udfordring.

Ovnen med mikroovn kan erstatte den normale ovnen permanent, hvis et minimalt volumen på 30 liter er målrettet. Med denne kapacitet, er det så muligt at bruge en speciel mikrobølge rist og, for eksempel for at tilberede to pizzaer samtidigt. For par eller familier, er det et ideelt alternativ, som også kan være nyttigt i forhold til energibehovet.

 

Hvilken størrelse mikroovn?

Nogle familier er nødt til at ty til en noget større model, men statistisk set, er der hovedsageligt 30-liters mikrobølger i de danske hjem. Her er alt rent, som spiller en rolle i hverdagen – uanset om kager, pizza eller andre fødevarer, de anvendelsesområder er meget alsidig og dækker mange bekymringer i køkkenet.

De mindre mikrobølgeovne er for det meste for personer med et lavt forbrug, det vil sige dem som kun skal varme popkorn, færdigretter og andet. Den perfekte kapacitet og den bedste mikrobølgeovn kan bestemmes ved at tage et kig på dit forbrugsadfærd og vælge de retter, du ønsker at forberede flere gange om måneden i mikrobølgeovn.

 

Hvilket materiale bruges til en mikroovn?

Mikrobølgeovne med plast kabinetter er meget udbredt. Disse forklaringer kan hovedsageligt findes i lavprissegmentet, idet plast reducere produktionsomkostningerne. Men der er også fordele for forbrugeren, trods alt, rengøring er ikke en udfordring og plast er også kendt som meget robust. Ridser og andre skader er ikke noget at frygte.

Derudover er flere og flere mikrobølgeovne udstyret med elegant rustfrit stål. En mikrobølgeovn i rustfrit stål er normalt noget dyrere, men ser mere elegant ud og til tider passer meget godt ind i det allerede eksisterende køkkenudstyr.

De høje kvalitets modeller starter ved omkring en pris på 600 kr, mens der er ingen grænser er for toppen. For den almindelige husholdning er mikrobølgeovnen i denne prisklasse helt tilstrækkeligt. De bedste plastik mikrobølgeovne er allerede tilgængelige i discountforretninger fra så lidt som 250 kr, hvorved prisen stiger med stigende kvalitet.

I forhold til farverne er ændringerne temmelig små, bortset fra de mikrobølgeovne i rustfrie stål, i det at mikrobølgeovne i plast ofte er visse sorte eller grå. I Danmark er det stadig sjældent at se en farvet mikroovn, men i andre lande kan det nogle gange være helt anderledes.

 

Indbyggede mikrobølgeovne

Monteret køkkener er til tider meget praktisk, men frem for alt også optisk en dejlig ting. Med et indbygget køkken, er det naturligt, at en indbygget mikrobølgeovn er købt til at passe perfekt ind i det eksisterende niche og er et visuelt supplement.

Der er ikke meget at overveje. Du skal bare holde dig til de dimensioner, som dine indbyggede køkken behov og derefter beslutter efter den passende mikrobølgeovn.

Med hensyn til funktionalitet, pris og kvalitet, afviger nogle af de indbygget mikrobølgeovne sigt fra klassiske mikrobølgeovn, som finder deres plads på køkkenbordet. Det handler primært om optikken, hvilket er af stor betydning for et indbygget køkken og er grunden til indbygget mikrobølgeovne også dyrere på grund af sin høje kvalitet materialer.

I øvrigt er det muligt at skelne mellem indbyggede mikrobølgeovn og mikrobølgeovn. Sidstnævnte er ikke helt indbygget i et køkkenskab, men snarere er hængt ind i corpus. Dog aldrig undervurdere vægten af ​​mikrobølgeovnen og nyttelasten af ​​kabinettet.

Sådan lærer du din mikrobølgeovn at kende

Mikroovne opfører sig forskelligt, når man kigger på at styre denne. Det kan være en enormt god ide at sætte dig ind i hvordan din mikroovn fungerer. De simple ovne har ikke mange funktioner men det gør den også se nemme at finde ud af. Ofte har de fleste mikroovne en roterende knap, hvor du indstiller hvor meget tid denne skal køre. Ligeledes er der en knap som åbner lågen. De fleste maskiner har også en funktion der giver dig muligheden for at starte og stoppe.

Kan du ikke finde ud af at bruge den mikroovn ordentligt, så anbefaler vi på det kraftigste at du benytter dig af en manual til en mikroovn. Det er altså forholdsvist vigtigt at du kan betjene denne maskine korrekt før at du benytter denne.

Mikrobølgeovne med sensor, digitale brugerflader og lignede funktioner hører stadig til den dyre ende af kategorien. Det er dog ved at blive en forholdsvist billigere teknologi, hvilket betyder at vi vil komme til at se det inden for en kort årrække på de billigere modeller.

Mikroovn med specielle funktioner

Det er efterhånden blevet meget normalt for forhandlerne at bygge mikrobølgeovne med flere funktioner end de fleste har brug for i en mikrobølgeovn. På den måde prøver de konstant at udkonkurrere hinanden.

Det er bestem ikke umuligt at du kan altså finde følgende funktioner i en mikrobølgeovn den dag i dag.

 • Smartdisplay / digitalt display, der viser de generelle informationer omkring mikroovnen, men denne er i brug.
 • Roterende plade, som sikrer en bedre fordeling af mikroovnens stråler. Dette giver din mad en bedre varme.
 • Varmekontrol, der sikrer at maden bliver varmet med den rigtige styrke og dermed ikke mister sin smag eller bliver brændt.
 • Touch kontrolpanel. Dette gør designet af mikroovnen mere stilrent og dermed passer denne bedre til de fleste køkkener.
 • Forskellige programmer til forskelligt slags mad. Her er der både tale om færdigretter, rester og frostvarer.
 • Ekstra tilbehør til mikroovnen for bedre resultat, så som riste, dække og ligende.

 

Hvad er det næste skridt for kombiovne?

Man kunne godt forstille sig at en mikrobølgeovn eller en kombiovn blev næste skridt i Siemens HomeConnect kollektion. Denne indeholder allerede køleskabe, ovne, vaskemaskiner, tørretumblere, vaskemaskiner og kaffemaskiner. Man kunne dog godt forestille sig at denne blev en indbygget mikroovn. Hvis dette kommer til at ske, så kommer du til at kunne styre din mikrobølgeovn med en app.

 

LYN TIP

Husk at tjekke hvor nem mikroovnen er at gøre rent for forskellige madrester, som enten er faldet ud under processen. At gøre en mikroovn rent kan både være en kæmpe belastning, men det kan også gøre hurtigt og nemt alt efter hvilken maskine du benytter dig af. Derfor er det en utrolig vigtig ting at holde i mente.

 

GODT RÅD TIL BØRNEFAMILIEN

Nogle forhandlere tilbyder en funktion, som gør maskinen børnesikret. Det gør det mere trygt i et hjem med små børn. Børnesikringen fungerer i mange tilfælde sådan, at der skal trykkes på en knap før at maskinen kan åbnes.


Hvilke forhandlere er der og hvem har et godt mikroovns tilbud?

Der findes mange forskellige forhandlere af mikrobølgeovne på det danske marked. Der er mange forskellige mærker som tilbyder vidt forskellige ting til forskellige målgrupper af mikroovne. Mærker som OBH Nordica, Scandomestic, Wasco, Dentax laver nogle af markedet bedste billige mikroovne. Her er der altså tale om mikroovne, som fungerer godt til billige priser, men også er med begrænsede funktioner.

Går du ikke efter en lille mikroovn og måske noget af højere kvalitet, så skal du kigge mere efter Sharp, Kenwood, Samsung, Severin eller Bomann. Disse producenter laver bl.a. også følgende populære størrelser: Mikroovn 13L, Mikroovn 15L, Mikroovn 17L, Mikroovn 20L

Kigger du efter utrolig gode og familie venlige mikroovne, så bør du kigge efter mærker så som Siemens, Samsung, Severin, Gorenje eller Panasonic. Faktisk så laver mærkerne Bomann, OBH Nordica, Scandomestic og flere også kvalitetsmikroovne.

Samsung mikrobølgeovn, sølv og sort mikroovn

Hvor finder du den bedste mikroovn?

Det er gjort muligt i vores mikrobølgeovn test at se hvilke mærker, der står bag de forskellige testdeltagere.

Det er utrolig tydeligt at finde et mønster i markedet for mikroovne. Der er visse producenter, som kun går efter at lave køkkenredskaber i forskellige pris- og kvalitetsklasser for at ramme så mange som muligt. Der er dog også visse producenter, som kun går efter at ramme den øverste eller nederste ende af pris- eller kvalitetsskalaen.

Se også:
  Plankegulve i 2021

Mange teste, rapporter og nomineringer har skabt et billede for at følgende producenter af mikrobølgeovne er de bedste. (Listen er lavet i uvilkårlig rækkefølge)

 • Samsung
 • Panasonic
 • Siemens
 • Bosch
 • Severin
 • Sharp
 • Miele
 • Bomann
 • Bauchknecht
 • Neff
 • Clatronic
 • Klarstein
 • Caso

 

GODT RÅD

Uanset hvilket valg du vælger at træffe i forhold til din mikrobølgeovn, så skal du vide at markedet er fyldt med no-name brands. Altså små ukendte mærker, som måske ikke holder lige så længe, som nogle af de førende mærker. Du skal ligeledes gøre op med dig selv, hvor stort et behov du har, samt hvem skal bruge din maskine. Hvad skal der varmes, hvor ofte og hvem skal varme det? Det kan derfor være godt at sammenligne mikrobølgeovne, som vi har gjort på siden her. Det er dog også muligt for dig at finde frem til svaret via en mikrobølgeovn test.

 

LYN TIP | VIGTIGT AT HUSKE

Du skal huske på at det er ikke altid testvinderen, som passer dit behov bedst. Det betyder altså at du sagtens kan tage en anden mikrobølgeovn, som måske passer dit behov bedre og på den måde bliver en slags testvinder for dig.  

Skal du købe din mikrobølgeovn online eller offline?

Det er et meget godt spørgsmål. Det kan være utrolig svært at finde frem til egenskaberne i en mikrobølgeovn, når at du står i en fysisk butik. Det gøres en del lettere for dig, når du har alle informationerne til rådighed på internettet.

Ligeledes kan det være noget stressbetonet, hvis at du vælger at kigge efter din mikroovn i den fysiske butik. Der er mange ting at tage stilling til, der skal måske også købes andet og det kan være at der står en ekspedient og taler til dig oven i. Bare det at gå ind i butikker som Kop&Kande, Bilka, Inspiration eller lignede gør allerede situationen mere presset. Det kan altså være en bedre idé at sidde med det derhjemme og kigge på deres hjemmeside.

 

Det store udvalg af mikrobølgeovne

Omvendt så har de store elektronik butikker, så som Elgiganten, Power m.m. også et godt udvalg af mikrobølgeovne, som du kan se og prøve af. Det kan også være dejligt i mange tilfælde. Udsalg og tilbud på en mikroovn kan i disse tilfælde også være utrolig attraktive. Lidt, Aldi og endda til tider SuperBrugsen har ofte nogle gode mikroovn tilbud, der kan være svære at sige nej til.

Handler du dine produkter på internettet kan du også sammenligne produkt og pris. Det er også ofte at de store butikker, som Wupti.com har tilbud på en mikroovn i god kvalitet. Det gør det muligt for dig at få et godt og overskueligt overblik. Der er mange egenskaber i en mikrobølgeovn, som kan være svære at holde styr på i butikken.

Mange gange oplever man også at prisen på internettet allerede er billigere end prisen i butikken, hvilket også er et godt købsgrundlag til internettet. Den mest favorable pris eller det bedste billige mikroovn tilbud kan komme i perioder. Venter du op til Black Friday eller Januar Udsalget, så kan du være heldig at få en rigtig god mikroovn til en rigtig god pris.

Er du en af dem som venter på det rette tilbud, så bør du (efter vores mening) kigge på internettet. Der er det nemlig muligt at sammenligne tilbud på flere mikroovne inden for kort tid.

 

Hvor skal mikroovnen så købes?

Når du har bestilt dit nye køkkenredskab, som du ikke kan være foruden, så kommer den til dig inden for en relativt kort periode (ofte inden der er gået 3 dage). Det er nemt og hurtigt. Faktisk behøver du ikke en gang at gå uden for en dør. Det skulle da kun være hvis posten ligger den i dit skur.

Alt i alt betyder det at der er mange måder hvor du kan købe en god og billig mikroovn. Hvis at du vælger at benytte dig af internettet, så råder vi dig til at sammenligne priserne på flere forskellige modeller og se hvilken der passer dit behov bedst. På den måde kan du altså spare en god håndfuld penge ved blot at kigge dig lidt omkring.

Når alt dette er sagt er der ingen tvivl om, at vi anbefaler dig at benytte internettet til at købe din nye maskine. Det er her hvor du kan finde det perfekte mikroovn tilbud. Der er ligeledes utrolig mange gode beskriver og sammenligninger af produkter, som gør at det hele er gjort nemt for dig.

Børnesikring er en af fordelene ved en høj kvalitetsmikrobølgeovn

Som vi tidligere har dækket, så kan det for rigtig mange familier være en utrolig god ide at have en mikroovn i hjemmet. Det kan dog også være en udfordring for familier med børn i huset. Mange forældre ser køkkenet, som en farlig legeplads for deres børn. Der er utrolig mange faresignaler her, som man helst gerne vil holde sine børn langt væk fra. Her i blandt mikroovnen, som ikke er noget børn nødvendigvis skal benytte sig af.

Det kan derfor være fornuftigt a investere i en mikrobølgeovn, som har den fornødne sikkerhed for dine børn. Men hvordan? Jo, en kvalitetsbetonet mikrobølgeovn er ofte udstyret med børnesikring.

Børnesikringen ses i forskellige sammenhænge. Nogle kan åbnes ved hjælp af et specielt greb på mikrobølgeovnen. På andre mikroovne skal man trykke på to knapper for at åbne lågen.

 

LYN TIP

Vi anbefaler alle som ikke ønsker at deres børn får fingrende i mikrobølgeovnen, at denne stilles på en hylde eller lignende. Altså et sted hvor det ikke er muligt for børnene at få fat i maskinen.

Husk sikkerheden med din mikroovn

Flere og flere mikroovne bliver lettere og lettere. Det er derfor at vi må passe bedre på vores produkt. Der er risiko for at denne kan falde på jorden eller lignende ved et simpelt skub. Derfor er de fleste mikroovne nu udstyret med gummi fødder. På den måde står disse nu bedre fast på bordet.

De helt billige mikrobølgeovne kan være så skrøbelige at de bølger i metallet, når man trykker på den. Dette kan hurtigt give en følelse af usikkerhed. Det er også en af grundende til at købe en mikrobølgeovn af højere kvalitet. Du kan dog sikre en usikker mikrobølgeovn med en gummiunderlag, som kan give bilen noget mere støtte.

 

Kan mikroovnen gå i brænd?

Mange har problemer med en mikroovn, som lugter brændt og kan hurtigt blive bange for at der skulle være en større eller mindre risiko for at maskinen går i brænd. I mange tilfælde kan det løses ved at man gør sin mikroovn rent. Efter rengøringen kører man ét minut uden mad for at tjekke om det igen lugter brændt.

Men frygt ej! Mange af de nyere mikrobølgeovne har en funktion der sikrer denne fra at overophede. Det betyder at maskinen stopper, hvis maskinen når en bestemt temperatur. Det betyder altså, at der ikke kommer til at bryde brand i mikroovnen. Selvfølgelig giver dette ikke en beskyttelse der er 100%.

For at sikrer dig at der ikke er noget som brænder, kan du gøre følgende:

 • Tjekke din mad løbende.
 • Lad være med at efterlade din mikroovn ude af synes, mens du forbereder mad
 • Stop mikroovnen i tilfælde af problemer

 

Herunder er der 8 ting, som ikke må komme i mikroovnen.

Der nogle forskellige ting, som ikke må komme i mikroovnen. Det kan være en utrolig god ide at skrive sig dette bag øret, sådan at du ikke kommer til at begå denne fejl. Hvorfor? Fordi dette kan redde dig fra mange forskellige uheldige situationer.

 

 1. Kødbakker

  Kødbakken der er lavet af plastik egner sig ikke til at komme ind i den famøse maskine. De kan hverken tåle mikrobølger eller kogende vand.

 2. Yoghurtbægre

  Plastikken fra diverse mejeriprodukter, holder ikke til at komme ind i sådan en maskine. Vil du gerne have din yoghurt, så hold denne ude af mikroovnen.

 3. Dåser

  Du skal aldrig sætte metal i mikrobølgeovnen, da dette kan skade dens funktion.

 4. Bestik og andet metal

  Hold bestik, som gafler, skeer, knive m.m. fra mikrobølgeovnen! Ligeså med andet metal. Gøres dette kan det ødelægge mikrobølgefunktionen. Det gælder altså alle redskaber lavet af metal.

 5. Fajance og ler

  Kopper, skåle, fade eller andet der er lavet af ler eller fajance kan ikke tåle mikrobølgerne fra ovnen. Indeholder disse væske efter en tur i opvaskeren kan dette let springes.

 6. Skåle og fade af melamin

  Margrethe-skåle er blandt andet nogle af de ting, som ikke må komme i mikroovnen. Melamin er ikke egnet til opvarmningen af mikroovnen.

 7. Husholdningsfilm

  Den tynde film er lavet af en plastiktype, som smelter utrolig nemt i mikrobølgeovnen. Enkelte typer kan godt holde til at komme i mikroovnen, så som dem der sidder på nogle færdigretter. Husk at læs på færdigretten om dette kan holde. Du skal altså som udgangspunkt ikke sætte husholdningsfilm i mikroovnen.

 8. Stanniol

  Små mængder går, men pas på! Stanniol kan give gnister og tænde ild til andet under processen.

 

Se her hvad der sker med metal i mikrobølgeovnen

Se her hvad der sker med Stanniol i mikrobølgeovnen

Radioaktivitet i mikroovnen

Der har været et gennemgående spørgsmål i en længere periode om der kommer fra radioaktivitet ud fra mikrobølgeovnen. Men er der noget om sagen?

Eksperter arbejder på at finde ud af om der er noget om sagen. Altså om mikrobølgeovnen påvirker de biologiske celler.

Ved hver eneste mikroovn, hvor glasset sidder i fronten, er der en lække. Det betyder at alle disse mikroovne ikke er tætte. Dette betyder dog ikke at dette er meget, men det betyder stadig at der er en risiko for noget radioaktivitet. Vi skal huske på hvordan maskinen blev opfundet. Ved hjælp af radar systemet, der blev opfundet, som følge af krigen i 40’erne. Det er altså en forholdsvist gammel teknik.

Trods den mange år gamle teknik, så skal du ikke bekymre dig omkring den gamle teknik kan påvirke dit helbred. Denne stråling er hverken farlig for dig eller din families helbred.

Hvad egner mikroovnen sig bedst til?

Mikrobølgeovnen egner sig enormt godt til at varme kakao, kaffe, te eller ligende. Ligeledes kan man opvarme mindre portioner, smelte chokolade eller smør, lave sprødt bacon og optø forskellige frysevarer.

Man kan altså uden problemer klare alle disse små opgaver hurtigt. Oftest tager dette ikke mere end fem minutter at varme op inde i mikrobølgeovnen. Det er netop også derfor at denne er blevet så populær, efter vores mening.

Faktisk så drejer opvarmningstiden, sig kun om hvor meget vand, der skal varmes op. Det berretter Niels Bohr Instituttet meget godt i deres artikel omkring opvarmning af mad i mikroovne.

Mikrobølgeovnen egner sig dermed ikke til utrolig tørre ting, så som brød, da dette ofte ikke indeholder, så meget vand. Dette kan give et resultat, som man ikke ønsker. Nemlig at der skabes en brænd i mikroovnen eller at der kommer sod i den lille mikrobølgeovn. Dette skal altså varmes op på en anden måde, som fx kunne være i en ganske almindelig ovn eller i en miniovn / kombiovn.

Denne egner sig heller ikke til at varme noget uden, at der er noget derinde. Dette kan skade maskinens magetronen og dermed forringe effekten.

Levende dyr må ALDRIG komme ind i mikrobølgeovnen, da dette kan tage dyrets liv.

Kat oven på en sølv og sort mikrovn fra SHARP

Mikroovnens mest berømte vandrehistorie

Den sidste linje i forrige afsnit bringer os frem til mikroovnens mest berømte vandre historie. Ja, du har fuldstændig ret i, hvis at du tænker på historien, hvor enten en hund eller en kat blev sat i mikrobølgeovnen af en ældre kvinde.

 

Historien lyder således.

En ældre kvinde fra USA købte sig en ny mikrobølgeovn. Eftersom hun normalt tørrede sit husdyr i ovnen tænkte hun at denne proces også sagtens kunne drages over til mikrobølgeovnen. Da ingen havde fortalt hende, at denne egnede sig bedst til at lave popkorn og små retter, så blev hun pludselig mere kreativ end hun skulle være.

En dag, da katten igen kom våd ind i huset efter at have været ude i regnen, besluttede kvinden sig for at denne skulle tørres i mikrobølgeovnen. Det betød at alle kattens ni liv røg på en gang. Katten døde desværre efter kort tid. Efter episoden valgte kvinden at rette sag an mod fabrikanten. En sag, som hun vandt og fik utrolig mange millioner ud af. Hvorfor? Fordi det ikke stod i manualen at man ikke måtte tørre sit dyr i mikrobølgeovnen. Det siges at det er derfor, at det nu står i den store mikroovn manual.

Det skal dog siges at vi ikke kan finde nogle kilder på at denne historie faktisk er sand, men vi kan finde en masse andre, som hentyder til at historien er falsk. Det stopper dig dog ikke fra at fortælle denne til næste kaffepause. Historien om Katten i mikrobølgeovnen er dog hørt af mange, så du støder nok på en, som har hørt denne før.

Genopvarm mad i mikroovnen

Mikrobølgeovnen kan benyttes til at lave mere end de fleste tror. Men det ved vi alle at den ikke bliver brugt til. Den bliver brugt til opvarmning af mad. Desværre har alle også prøvet at spise en slatten pizza dagen efter eller en pastaret der kun er pletvis varm dagen efter.

Det skal være slut nu! Vi har nemlig fundet hele hemmeligheden frem til dig omkring hvordan du opvarmer din mad i mikrobølgeovnen. Men der er forskellige metoder på hvordan du vil gøre det.

 

Opvarm brød i mikroovnen

Vi ved at der tidligere i denne artikel er blevet nævnt at brød ikke må opvarmes i mikrobølgeovnen, men vi ved alligevel at der er et par stykker derude, som godt kan lide at varme boller, croissanter eller lignende på denne måde. Dem af jer, som har prøvet dette ved også at det bliver enormt tørt. Tricket er faktisk meget simpelt. Tag en serviet. Gør den fugtig og læg den hen over brødet. Dette gør sig også gældende for en bruger og en mexicansk pandekage.

 

Opvarm din pizza eller sandwich

Som du sikkert har regnet ud på nuværende tidspunkt. Så kan man ikke slå alle madvarer over en kam. Når du skal opvarme en pizza eller en sandwich kan det også være en utrolig god ide at gøre skorpen eller brødet vådt. På den måde opnår du et godt resultat. På denne måde får du ikke en slatten eller vådt stykke brød. Ligeledes smager skorpen ikke af pap.

 

Varm ris og nudler i mikrobølgeovnen

Det kan nemlig være utroligt besværligt at opvarme risretter i mikrobølgeovnen. Mexicanske og asiatiske retter består ofte af ris. Tricket består i at varme risen op for sig selv. Tilsæt en smule vand i retten før at du begynder at varme denne. Tilsæt derefter det resterende til retten.

Kyllingeretter er en lille smule sværere. Du kan også blot tilsætte vand i disse retter, men du skal huske at tage denne ud af mikrobølgeovnen et par gange og røre i retten. Dette skal du gøre for at få varmen fordelt i hele retten.

 

Varm kaffen i mikrobølgeovne

Selv kaffen kan endda også varmes op ved hjælp af mikroovnen. Pas dog på at koppen ikke har suget vand, da den derfor kan springe. Ligeledes skal du sikre dig at materialet hvori kaffen er i kan holde til at komme i mikrobølgeovnen.

Hvordan gør man så? Har du prøvet at varme en kaffe, som har stået i noget tid. Så ved du at denne kan være en smule bitter. Derfor skal du hælde en smule vand i og så varme kaffen op igen. Sørg for at kaffen ikke kommer i kog og så har du en kaffe, der er så god som ny.

 

GODT RÅD

Tommelfingerreglen for ikke at overvarme maden er at du skal lave en halv-halv. Det betyder at du skal tage den halv kraft på mikrobølgeovnen og give den halv tid. Når maden har kørt på den halve kraft i den halve tid, så tager du denne ud og begynder at rører rundt i denne. På den måde er maden godt varm uden at have kolde pletter. Vil du gerne have retten mere varm, så laver du blot samme træk igen.

Her får du 5 tips til hvordan du laver mad ved hjælp af en kop og en mikroovn

Rens mikroovnen fra snavs

Vi kender det alle. En beskidt mikroovn er ikke noget, som nogle er interesseret i. Fjerner man ikke dette med det samme kan det give enorme problemer, hvis ikke at man har en fornuftig teknik.

Er du ude i at bruge enorme kræfter på at gøre din mikroovn rent, så hold igen før du har læst denne simple teknik.

 

Rengør din mikroovn hurtigt via følgende tips

 1. Tag et glas der kan holde til kogende vand og til at komme i mikroovnen.
 2. Sæt glasset med vand ind i mikroovnen, læg en genstand i glasset (fx en blyant) og bring dette til kog.
 3. Når vandet har stået lidt og afgivet damp skal du stoppe processen. PAS PÅ DET KOGENDE VAND. Lad mikroovnen være lukket i omkring 10 minutter. Sådan kan dampen få lov til at arbejde sig ind i skidtet.
  Herefter kan mikroovnen gøres rent ved hjælp af nogle få simple steps.
 4. Hvis du helst vil benytte dig af naturlige produkter, så kan du benytte dig af citroner. Citroner indeholder tilpas meget syre til at opløse selv de værste madrester. Ligeledes er det bedre, så du skal benytte mikroovnen igen. Dyp en svamp i saften fra citronen og rengør hele mikrobølgeovnen.
 5. Foretrækker du produkter med kemikalier, så anbefaler vi at du benytter dig af produkter, der bruges til at rense ovnen med. Her er der ofte tale om ovnrens.
 6. Lugter din mikrobølgeovn, så anbefaler vi at du sætter en lille kop med eddike ind i denne og lader den stå natten over.
 7. Brug ikke nogen form for pudsemiddel eller lignende, da dette ikke bør bruges i en mikrobølgeovn.

Overvej energiforbrug på køkkenmaskiner og hvidevarer i hjemmet

Når man som boligejer skal erhverve sig nye, elektroniske køkkenapparater, kan det være en god idé, at man sørger for at få gjort sig nogle overvejelser omkring energiforbruget på de respektive ting, man har i boligen. Der kan nemlig være væsentlig forskel på forbruget af strøm på ting som eksempelvis mikroovne, kaffemaskiner m.v. – men blandt en række af de ting, som for alvor kan have en væsentlig indflydelse på forbruget af strøm kan særligt nævnes forskellige typer af hvidevarer. Det kan være alt lige fra køleskab til ovn og emhætte. Dette gælder i øvrigt naturligvis også, hvis der er tale om øvrige typer af hvidevarer andre steder end blot i køkkenet – herunder bl.a. også i forhold til vaskemaskiner, opvaskemaskiner og frysere. Kort og godt: Når du skal købe nyt husholdningselektronik, kan det stærkt anbefales at tage et kig på forbruget af strøm, så du kan