Bedøm artiklen

Problemer og smerter i fødderne kan være virkelig ødelæggende og en forfærdelig pestilens i din hverdag. Hvis du har smerter, hver gang du står og går, er der sandsynligvis noget helt galt. Hvis du har ondt på hælebenet, er øm og stiv omkring hælen, når du vågner om morgenen, eller har smerter når du står på tå eller går på hælene, har du muligvis en hælspore. Også symptomer som snurrende fornemmelser langs fodsålens yderside og generel ømhed og hævelser er dårlige tegn.

Hvad er en hælspore?

En hælspore kaldes også for en fasciitis plantaris. Det er en betændelse af senebladet i fodsålen, som giver meget stærke smerter i hælen. Hælsporen er hyppigst, når man er omkring 35, og kvinder er særligt disponeret. Der kan være flere årsager til, at man udvikler en hælspore, men plat- eller hulfod kan være en af dem. I nogle tilfælde af hælspore kan man se en lille udtrækning på hælknoglen, hvor betændelsen er.

Behandlingsmuligheder

En hælspore kan være svær og strid at komme af med. Selv ved grundig behandling kommer den ofte tilbage. Det kan derfor være en god idé at starte med at kigge på selve årsagen til hælsporen. Nogle af de mest hyppige årsager til udvikling af en hælspore kan være forkerte sko – særligt forkerte løbesko, pludselig øget træningsbelastning, overvægt og sko med dårlig stødabsorption.

En mulig og meget langsigtet behandling er såler til hælspore. Med en indlæg til dine sko kan du sørge for, at dine fødder bliver i en mere neutral position og aflaster plantar fascia, der er med til at fremme hælsporen. Align Footwear har specialiseret sig i skoindlæg til behandling og aflastning af hælspore. Kombineret med regelmæssige strækøvelser kan de rigtig såler være med til at mindske smerter og forbedre helingsprocessen. Varig brug vil mindske chancen for, at hælsporene kommer igen.

Se også:
  Tre friske og sunde idéer til madplanen

Sålerne er lavet med en blød gel, der retter op på hælen via tre støttepunkter. Det betyder, at din hæl står lige, og det vil give en stor smertelindring. Her er altså tale om en behandling, der går ind og modvirker årsagen til din hælspore og ikke blot behandler symptomerne Med indlægssålerne slipper du også for at have stive skinner og andre bevægelighedshæmmende udstyr på. Sålerne giver derimod en god bevægelighed, komfort og ydeevne, som fremmer din kropsholdning og sikre, at du ikke får stød igennem kroppen, når du går og står.

Hvis du lider af hælspore, kan det også hjælpe at gå til akupunktur, få ultralydsbehandling og lave forskellige øvelser fra en fysioterapeut. Først og fremmest er det dog altid en god idé at gå til egen læge eller en fodspecialist. Generelt er det godt at hvile foden og ikke udsætte den for en hård belastning. Det betyder, at det er uhensigtsmæssigt at løbe og stå for meget, men almindelige gang kan have en hjælpende effekt. I nogle tilfælde kan en operation være løsningen, men dette er ofte efterfulgt at en meget lang og smerteful helingsperiode.