De fleste, der holder af at stå i køkkenet, ved hvor meget en lækker køkkenkniv betyder. Det gør hele arbejdet med at lave mad, meget sjovere og nemmere. Uanset hvor høj kvalitet dine knive er, vil de dog alle blive sløve med tiden. Det kan simpelthen ikke undgås, når de bliver brugt. Derfor er det også meget vigtigt at passe godt på knivene. Det er heldigvis nemt, og du behøver ingen kokketekniske færdigheder for at sikre dig skarpe knive hver dag. Her får du 3 gode tips til at holde dine knive skarpe.
- Slib dine knive
Fra tid til anden er det nødvendigt at slibe dine knive for at holde dem skarpe. Der er flere forskellige måder at gøre det på, og alt efter situation og kniv kan den ene være mere hensigtsmæssig end den anden. En god tommelfingerregel er at se på stålets hårdhed. De dyre, hårdstålsknive skal typisk slibes mindre.
- Du kan med fordel anvende et strygestål på din kniv en gang om ugen. Daglig brug giver alle typer af knive bittesmå takker, som kan fjernes med brug af strygestål.
- Et par gange om året kan du anvende en slibesten til dine knive. Sliber du den for ofte på en slibesten, mister den sin form og funktion.
Når du plejer din knive, bør du altid være opmærksom på knives slibevinkel. De typiske vinkler er den europæiske og den japanske med hældninger på henholdsvis 35 og 20 grader. Læs mere om knive her.
Du kan også anvende en knivsliber. Det giver hjælp til at slibe kniven rigtig hver gang. En knivsliber hjælper bl.a. med at holde den rigtige vinkel på kniven, og du kan finde modeller, der kan slibe din kniv i flere trin.
- Den rigtige rengøring
Du må aldrig komme dine knive i opvaskemaskinen. Hvis du gør det, skal du regne med at få sløve knive meget hurtigt, fordi kemikalierne fra salte og sæber slider på din kniv. Det bedste er at vaske dem op i hånden med varmt vand og opvaskemiddel. Tør dem af med det samme for at undgå pletter og kalk.
- Den rigtig opbevaring
En anden ting der kan gøre din knive hurtigt grimme og sløve, er den forkerte opbevaring. Du må ikke lægge dine knive løst i en skuffe eller andre steder, hvor knivens blad kan have kontakt med andre ting. Derfor bør du altid opbevare dem i en knivskede, på en knivmagnet eller i en knivblok.
En skarp kniv giver et flot resultat, hver gang du laver mad. Det gælder, både når du skal skære kød, fisk og grøntsager. Du undgår skæve snit og flossede kanter. En skarp kniv er også med til at øge sikkerheden i køkkenet, da den går lige igennem det, du skærer over og ikke smutter for dig. Har du nogle særligt fine knive, kan det være en god idé at gå til en specialist og få slebet dine knive, så de kan holde i mange år.