Bedøm artiklen

Annonce

Du skal se dig rigtig godt for, når du skal købe nye dæk. Der er meget stor forskel på, hvor gode de er. FDM har lavet en dæktest af 30 sommerdæk her i 2018. Testen viser, at nogle dæk kan køre betydeligt længere inden de er slidt ned og nogle dæk ruller bedre hvorved der spares brændstof. Her giver vi dig et indblik i dæktestens resultater.

Overraskende stor forskel på dæks slidstyrke

De færreste af os tænker på, at der er stor forskel på, hvor mange kilometer man kan køre med sine dæk inden dækmønsteret er slidt ned til de 1,6 mm, som er det tilladte minimum at køre med efter loven. Men faktisk er det sådan, at de mest slidstærke dæk kan være på farten 46.000 kilometer før de er slidt ned til 1,6 mm. Mens de mindst slidstærke kun kan holde til at køre omkring 27.000 kilometer. Det er en meget stor forskel, som kommer frem ved FDMs dæktest og det betyder, at du er nødt til at tage højde for andet end prisen ved valg af nye dæk.

Dæk med lav rullemodstand sparer benzin

Der er endnu en faktor, som de fleste af os ikke medregner i købet af nye sommerdæk. Det er hvor godt dækket er til at rulle – hvor lav rullemodstand det har. Blandt de testede 16-tommer dæk er der også her en overraskende stor forskel på dækkenes ydeevne. Med det dæk, der var bedst i test, kunne bilen køre 1 kilometer mere per liter end med det dæk, der klarede sig dårligst.

Se også:
  Sådan finder du den bedste gave

Tænkt mest på sikkerheden

De to elementer ovenfor – slidstyrke og rullemodstand – indgår i dæktesten, men de væsentligste forskelle på de dæk, der indgik i testen er dog i forbindelse med deres sikkerhedsmæssige kvaliteter. Det betyder ikke så meget, om man kan kører langt på literen eller om dækkene slides langsommere end andre, hvis ikke dækket tillige har et godt vejgreb. Nogle af dækkene fik problemer, når de blev udsat for de klassiske testelementer såsom styring og bremsning på våd vej. Det er den type test, der viser hvilke dæk, der er gode og, hvilke der er mere tvivlsomme. Det er med andre ord her, man kan se, hvilke dæk du som billist skal vælge, hvis du ønsker så sikker en kørsel som muligt. Dækkene blev naturligvis også testet på tør vej og i tillæg blev deres støjniveau målt inden i bilen såvel som udenfor bilen. Læs eventuelt mere på quickpot.dk

De bedste sommerdæk 2019

De dæk der blev testet er henholdsvis sommerdæk med størrelsen 175/65 R14 T og 205/55 R16 V, som er de størrelser, som rigtig mange danskere bruger. Dækkene blev tildelt stjerner, hvor 4-6 stjerner er bedre end gennemsnittet, 3 stjerner er gennemsnitligt og 1-2 stjerner er dårligere end gennemsnittet. De blev testet ud fra følgende kriterier med en vægtning i procent: tør vej 20%, våd vej 40%, dækstøj 10%, forbrug af brændstof per kilometer 10%, slidstyrke 20%. De tre bedste dæk i testen var:

  1. Falken Sincera SN832 Ecorun – dækket fik 5 stjerner som det eneste. Kun slidstyrken og dækstøjen ligger på 3 stjerner, men som det eneste dæk har det både 5 stjerner i kørsel på tør og våd vej. Så sikkerhedsmæssigt er dette dæk at anbefale.
  2. Semperit Comfort-Life 2 – dækket fik 4 stjerner. Forskellen til førstepladsen er, at dækket her kun scorede 4 stjerner på tør vej, men 5 stjerner på våd vej. Så bestemt et rigtig godt og sikkert dæk.
  3. Dunlop SP Street Response 2 – dækket fik 4 stjerner. Dette dæk fik 5 stjerner på tør vej, men 4 stjerner på våd vej. Til gengæld fik det en stjerne mere i brændstofforbrug end de to andre, nemlig 5 stjerner. Så dette er et godt, sikkert og økonomisk dæk.
Se også:
  Sådan overlever du den mørke tid og juleræset

På sidste pladsen ligger Sava Perfecta, som fik 2 stjerner blandt andet for sine meget dårlige egenskaber på våd vej. Det er ganske enkelt ikke anbefalelsesværdigt at investerer i dette dæk, hvis du vil sikkert frem på de regnfulde danske sommerveje.