1 (20%) 2 votes

Annonce

Det er træls, når man synes ens hus ikke ser velholdt ud, fordi taget er grønt af alger og, der måske tillige er både mos og lav på taget, der skæmmer husets udseende. Så er det man må afgøre med sig selv, om man vil lade naturen gå sin gang og lade de organiske vækster gro, eller om man vil gribe ind og tage kemikalier i brug for at fjerne alger, mos og lav. Der er forskellige meninger om, hvad der er bedst både for dit tag og for miljøet. Vigtigst er det dog, at du er omhyggelig med at vælge en professionel algerenservirksomhed, der ved, hvad de har med at gøre.

Er det et rent kosmetisk indgreb?

Det er meget forskellige meninger, du får frem, hvis du begynder at undersøge, om det er en god ide at fjerne algerne på dit tag. Der er fagfolk, som mener, at taget på ingen måde tager skade af algevæksten og heller ikke af hverken lav eller mos. De mener, at man tværtimod skal være meget varsom med at begynde at rense taget, da det kan svække det. Hvis taget renses med højtrykspuler kan overfladen blive endnu mere ru, hvilket gør det endnu lettere for alger at gro der. Så hvis man tyer til den løsning, kan det pæne rene tag være en stakket frist. Det er bare et spørgsmål om tid, inden algerne kommer tilbage og måske endnu værre end før. Rensningen kan også forårsage at tagsten eller -plader forskubber sig eller knækker – især, hvis det er nødvendigt at bevæge sig rundt på taget imens. Forskubber tagsten sig kan det skabe utætheder i taget, som kan skade hele tagkonstruktionen på sigt. Så nogle fagfolk vil fraråde at man renser sit tag.

Se også:
  Sådan undgår du pengespild, når du køber værktøj

 

Ødelægger algerne taget?

Der er dog andre fagfolk som skriver, at algerne ødelægger taget. At deres vækst gør tagsten og -plader porøse og får dem til at suge fugt og, at det kan skade tagets konstruktion på sigt. Derfor anbefaler de selvfølgelig, at man får fjernet alger, mos og lav. De er dog enige i, at man skal undgå at bevæge sig rundt på taget. Også de siger, at tagstenene kan tage skade at dette. Derfor foregår en professionel tagrensning i langt de fleste tilfælde nede fra jorden. Det er kun hvis der er for højt op til taget, eller hvis tagets konstruktion gør det umuligt at rense det fra jorden, at man vil bevæge sig rundt i højden.
Idet meget af udstyret er det samme som vinduespudseren benytter, er det derfor også ofte virksomheder der tilbyder begge ydelser du vil komme i kontakt med – fordelen er, at de kan sørge for rene vinduer efter rensningen.

 

Hvad med miljøet?

Der er også et miljømæssigt aspekt ved at få taget renset. Det er jo kemikalier, der benyttes for at nedbryde alger med mere. Modstanderne af tagrensning er bekymrede for, om det vand med kemikalier, der benyttes til rensningen bliver opsamlet godt nok. Gør det ikke det vil det forårsage en forurening af jorden omkring huset. I tillæg mener modstanderne, at der kan være fare for at frigive asbest, når ældre tagsten renses. Den kan både trænge ind på husets loft og ned i den omkringliggende jord. Ønsker du at få renset dit tag, skal du derfor undersøge grundigt, om det firma du antager til det har styr på det miljømæssige. Der er virksomheder, der bruger midler, der er skånsomme ved miljøet og er organisk nedbrydelige. Det er naturligvis at foretrække.

Se også:
  Find de bedste krydderier til madlavningen

 

Vælg en god og professionel tagrenservirksomhed

Hvis du ønsker at få et pænt og velholdt tag er det altså vigtigt, at du vælger en virksomhed, der både ved, hvordan dit tag skal renses uden at blive ødelagt – fjernes teglstens overflade for eksempel, bliver de meget hurtigere ødelage og det kan blive en dyr fornøjelse på sigt – og som har styr på det med at tage vare på miljøet. Så kig dig godt for, når du vælger en tagrenservirksomhed og spørg ind til deres metoder.