Bedøm artiklen

I Danmark fungerer a-kassen som et økonomisk sikkerhedsnet. Det vil sige, at du får økonomisk støtte i form af dagpenge, hvis du for eksempel mister dit job eller jobsøgende efter en erhvervs- eller vidergående uddannelse. Derudover kan a-kassen også hjælpe og rådgive, når du skal i gang med at finde et nyt job. Det er med andre ord en rigtig god idé at være tilmeldt en a-kasse. Det kan give en stor tryghed at vide, at der er et sted, hvor man kan henvende sig, hvis man skulle få brug for det.

 

A-kasse: Regler og krav

Der er er række krav, du skal opfylde, for at få ret til dagpenge. Du skal for eksempel være medlem af din a-kasse i mindst 12 måneder, inden du kan få penge udbetalt. Derudover skal du være aktivt jobsøgende og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. De fleste a-kasser har nemlig regler for, hvor mange ansøgninger man skal sende ud, eller hvor ofte man bør tjekke sine jobforslag eller lignende. Ydermere skal du kunne dokumentere, at du inden for de seneste tre år har haft mindst et års arbejde. For at være fuldtidsforsikret skal du dermed have arbejdet mindst 1924 timers arbejde. Er du deltidsforsikret, så skal du have udført minimum 1258 timers arbejde. Disse krav er gældende ligegyldigt, hvilken a-kasse du er medlem af. Det er en måde for a-kasserne at sikre sig, at dagpengesystemet ikke bliver udnyttet. Dog kan der også være forskellige krav og regler alt efter, hvilken branche du befinder dig i. Har du flere spørgsmål til regler og krav, kan du finde svar her på A-kassefinderen.dk.

Se også:
  Sådan forbereder du dig på at få en hund

 

Hvor meget får man udbetalt?

Det er forskelligt, hvor meget man har ret til i dagpenge. Dagpengesatsen udregnes blandt andet på baggrund af, om du er fuldtids- eller deltidforsikret eller om du er nyuddannet. Den individuelle dagpengesats bliver som oftest udberegnet ud fra de 12 måneder, du har fået mest i løn inden for de seneste 24 måneder. Satsen er den samme gennem hele dagpengeperioden, og kan således ikke ændres. Hvis du ikke får arbejde med det samme, så kan du få udbetalt dagpenge i to år – eller hvad der svarer til 3848 timer. Dagpengene udbetalet månedsvis på den sidste bankdag i måneden.

 

Lav grundig research

Fr du tilmelder dig en a-kasse, bør du undersøge sagen omhyggeligt. På denne måde vil du nemmere kunne bestemme, hvilken a-kasse, der kan opfylde netp dine ønsker og behov. Det kan for eksempel være, at der er nogle a-kasser, der tilbyder særlige kurser for din branche eller noget ekstra rådgivning, som du tror du kunne få brug for. Nogle a-kasser tilbyder også gratis arragementer og online seminarer, som kan hjælpe dig med motivationen under jobsøgningen og give dig flere idéer og mere gåpåmod, mens du er ledig. Dette er vigtigt at skrive sig bag øret, da det for manges vedkommende kan være svært at gå ledig i lang tid af gangen. Derudover skal man også være foreberedt på, at der er mange jobansøgninger og samtaler, der kan ende i en afvisning. Det kan en god a-kasse hjælpe dig til at komme godt igennem.