Bedøm artiklen

Annonce

Blomster siger mere, end ord nogensinde kan, og derfor kan du med god samvittighed sige farvel en sidste gang med en smuk og ærværdig bårebuket. De kan gives både, når du vil udtrykke kondolencer over for familien, som har mistet et kært medlem, og når det er dig, som står i den sørgelige situation, hvor du har mistet en du holder af.

Traditionen med bårebuketter og begravelsesblomster går lang tid tilbage. Og hvad mange ikke ved, er den rolle blomsterne spillede ved begravelser i gamle dage. For det at tage blomster med til en begravelse er faktisk ikke en nymodens gimmick.

Gamle blomster i gamle grave

Arkæologer har nemlig opdaget, at man så tidligt som i 60.000 f.kr. tog blomster med til begravelsespladser. Blomsterresterne blev fundet omkring lig, men det forbliver uklart, hvad formålet var med at placere blomsterne omkring den afdøde.

Da vi ikke kan rejse tilbage i tiden og spørge menneskene dengang, hvorfor de anbragte blomsterne, som de nu gjorde, finder vi nok aldrig ud af, hvad formålet med blomsterne var. Arkæologer gætter dog på, at blomsterne var del af en begravelsesceremoni eller -ritual.

 

Praktisk afbenyttelse af blomster

Når vi tager bårebuketter og blomster med til begravelser, gør vi det, fordi vi anser det som en smuk og ærværdig gestus, der viser respekt over for den afdøde og de efterladte. Med andre ord tager vi blomster med, fordi de udviser en form for sympati.

Men i gamle dage tog man blomster med til begravelser af helt andre grunde. Dengang tog man blomster med, fordi de spillede en praktisk rolle i forbindelse med begravelsen. Før man opfandt balsamering, kunne der gå lang tid, før en afdød blev begravet. Faktisk kunne den afdødes krop nå at gå i forrådnelsesprocessing, før der blev nået at blive afholdt en ceremoni. Så når folk dengang tog blomster med, var det for, at de kunne lægge blomsterne omkring afdøde, hvis lig nu ikke længere var frisk.

Se også:
  Tips til din boligindretning

På den måde kunne de pårørende holde ud at deltage i begravelsesceremonien, da blomsternes duft kamuflerede stanken af forrådnelse.

I dag har vi slet ikke dette problem længere, men traditionen med at tage blomster med til begravelser har vi stadig holdt fast i.

Begravelsesblomster og bårebuketter i et moderne perspektiv

I dag tager den afdødes familie, venner og bekendte blomster med for at vise respekt, kærlighed, savn og sympati. Som tidligere nævnt kan blomster sige mere, end ord kan, og derfor kan man fortælle meget ved blot at tage en smuk buket med til begravelsen eller bisættelsen.

Nogle mennesker går op i at tage bestemte blomster med, men hvad blomsterne betyder afhænger i høj grad af den kultur, man kommer fra. Nogle vil måske mene, at det er upassende at tage solsikker med til en begravelse, fordi solsikker kan lede tankerne hen på solskin og glade dage, hvilket kan virke upassende, når man tænker på anledningen. Men måske elskede afdøde solsikker? Måske tog vedkommende solsikker med for at mindes afdødes kærlighed for solsikker?

For at være sikker på at dit valg af blomster ikke støder nogen, kan det være en god idé at spørge, om det ville være i orden, hvis du tog – for situationen – uortodokse blomster med.

Men typisk symboliserer røde roser kærlighed, mod og respekt, mens lyserøde roser symboliserer kærlighed, ynde og taknemlighed. Nelliker symboliserer ofte erinding, uskyld og kærlighed, mens hvide liljer tit forbindes med uskyld.

Vælger du de mest gængse blomster til din bårebuket, går du ikke galt i byen. Nogle gange er det sikre valg, det bedste valg.