Bedøm artiklen

Det er vigtigt at lave et budget, for at have overblik over din økonomi. På den måde tager du kontrollen og har mulighed for at planlægge din fremtid. Derudover giver det ofte ro i maven at få lagt et budget, fordi du har styr på hvad du kan forvente af både indtægter og udgifter for året. Et budget skal lægges et år frem og være så præcist som overhovedet muligt.

 

Denne artikel vil hjælpe dig til at lægge et budget som tager højde for både indtægter, de faste og ‘de sjove’ udgifter.

 

Start med indtægter

Start altid med at orientere dig om, hvor mange indtægter der går ind på din konto hver måned. Indtægter kan eksempelvis være løn, SU, boligsikring, børnepenge, kontanthjælp, dagpenge og lignende.

 

Træk altid skatten fra, når du lægger et budget, så det bliver på baggrund af de præcise beløb, som du forventer at modtage på din konto hver måned.

 

Du oplever formentlig at nogle indtægter kan variere fra måned til måned. Udregn da gennemsnitsbeløbet for indtægterne i det pågældende år og brug gennemsnitsbeløbet, når du laver dit budget.

 

Fortsæt med de faste udgifter

De faste udgifter er de vigtigste udgifter i budgettet. Det er i høj grad disse udgifter som har indflydelse på, hvor meget du har at gøre med, når alt det vigtige er betalt.

Her skal du blandt andet medregne:

 

 

En god idé, hvis ikke du allerede har gjort det, er at oprette en budgetkonto som “forvalter” dine faste udgifter for dig. Mange udgifter betales hvert kvartal eller lignende og derfor kan det være svært selv at holde styr på. Med en budgetkonto er du mere sikker på, at du altid får betalt dine udgifter. Både de udgifter som betales hver måned (husleje) og de udgifter som betales hvert kvartal eller halvårligt (licens og forsikringer).  Husk blot at opdatere beløbene løbende, så du er sikker på, at det hele kører som det skal.

Se også:
  Sådan finder du et godt mobilabonnement

 

Variable udgifter: udgifter til det sjove og vigtige begivenheder

Udover de faste udgifter, skal du huske at medregne de variable udgifter i dit budget. Her medregner du det sjove og de årlige begivenheder, som du forventer vil koste penge. Her skal du eksempelvis inkludere udgifter til:

 

  • Tøj
  • Ferier
  • Fornøjelser
  • Abonnementer
  • Husholdning

 

Og begivenheder som:

  • Fødselsdage
  • Julegaver
  • Bryllupper
  • Barnedåbe
  • Konfirmationer

 

Udover faste og variable udgifter, er det vigtigt at lægge penge til side til opsparing. Med en god opsparing kan du have ro i maven, hvis der opstår uventede udgifter til bil, husholdning eller andet. Derudover er det en god måde at skabe muligheder for dig selv, hvis der opstår en drøm om eksempelvis en større rejse eller ny bolig.

 

Oplever du at udgifterne overstiger indtægterne i nogle perioder?

… Så undersøg dine muligheder for et SMS-lån på https://fair-laan.dk/sms-laan/, hvor du hurtigt og nemt kan låne penge til det, du ikke selv kan betale den pågældende måned. Med et SMS-lån kan du låne et mindre beløb, hvis du f.eks. skal bruge lidt ekstra sidst på måneden, betale nogle regninger eller finansiere et større køb.