Måske kender du det. Morgenmaden består af havregryn, frokosten består af rugbrødsmadder og til aftensmad er der tunbøffer og italiensk is til dessert, men kun fordi du spiser hos mor og far selvfølgelig.
Økonomien er stram, for du bruger hele din SU på en 40 kvm studiebolig i Nørrebros nye fancy højhus, Nordbro. Eller måske betaler du 6000 kr månedligt for et 10 kvm værelse i Ørestaden.
Om fredagen vil du gerne ned på det lokale bodega og have en øl eller fem med vennerne, men det tillader økonomien ikke.Du skal selvfølgelig have et job, men når kemi slutter klokken fire, og du skal hjem og færdiggøre en rapport i populationsbiologi, så er der ikke meget tid tilbage.
Så hvad er løsningen? Det kan muligvis være et SU-lån. Men før du foretager lånet, skal du selvfølgelig gøre dig et par overvejelser.
Derfor kan SU-lån være en dårlig ide
En gæld kan være stressende. Pengene skal betales tilbage, og du får dårlig samvittighed, når du betaler dine Carlsberg pilsner, med penge som egentlig ikke er dine.
Derudover skal du huske, at SU-lån kan få konsekvenser for dine fremtidige lån. Dette skyldes, at lånet kan udgøre en tung post i budgettet, efter du har afsluttet dit studie. Dermed kan lånet begrænse lånemulighederne til den bil, som du har drømt om at købe, efter du har læst bøger om strafferet og samfundsvidenskab i fem år.
Hertil kommer at lånet, ligesom med andre lån, vil blive kigget på hos banken, hvilket kan være en ulempe hvis man f.eks. skal købe en bolig i fremtiden.
Så er der også arbejdserfaring. Personligt ville jeg ikke skrive SU-lån på CV´et, så derfor kan det være dumt at erstatte lånet med et studiejob.
Men der er også fordele ved et SU-lån
Med flere penge mellem hænderne, kan du få ro til at betale regningerne til dine makroøkonomi bøger, og samtidig skaffe 12-tallet i sandsynlighedsteori og statistik. Derfor kan du se på lånet som en investering, da du har haft tid og overskud til at få gode resultater på studiet, hvilket kan føre dig til flere jobmuligheder og måske give dig drømmestillingen.
Derudover er renten på SU-lånet kun 4% om året mens du læser, og sølle 1% efter din uddannelse er sluttet. Hertil kommer, at renten på et kviklån eller et forbrugslån ofte er fem gange så høj. SU-lån er altså et meget billigere lån end alternativerne.
En af de andre fordele er, at du kan vælge, først at tilbagebetale lånet et år efter du har afsluttet din uddannelse. Du har altså god tid til at finde drømmejobbet, og du er derfor bedre økonomisk stillet, når du skal afdrage på dit lån.
Så skal du foretage dig et SU-lån?
Det er svært at svare på. Men hvis du tager lånet, så sørg for at du har en fast indkomst når du skal tilbagebetale det. Derfor skal du huske at være tilmeldt en A-kasse, som sikrer at du kan tilbagebetale lånet, selvom du ikke scorer drømmejobbet, lige efter du har afsluttet din uddannelse.