Bedøm artiklen

”Krydderi” er synonymt med det ekstra pift, der gør livet og dets situationer mere interessante. I køkkenet gælder denne abstrakte definition sammen med den direkte: Tilsæt krydderier til maden for at skabe særlige smagsoplevelser. Hvis der er én ting at pege på, der adskiller velsmagende mad fra kedelige, basale retter, er det kompleksitet i smag. Krydderier er den enkle vej til kompleksiteten.

Krydderier fra verden over

Verdens lande byder på et væld af forskellige krydderier, hvor du finder mange af dem i dit lokale supermarked, mens andre er sværere at finde. Cayennepeber er en rødbrun chilipeber, der har en stærkere smag end den mildere paprika og er velegnet til eksotiske retter, der skal have lidt slagkraft uden at nå de stærkere chiliers Scoville-værdi, dvs. deres styrke. Thailandsk karry af paprika, gurkemeje, koriander, sennep, bukkehornsfrø samt salt og chili er et andet middelstærkt krydderi.

Masser af økologiske ingredienser

Markedet for økologiske ingredienser er større, end det har været før. Vil du gerne handle med grøn samvittighed og har penge på lommen til at betale lidt ekstra, kan du få fingre i ingredienser som ramsløg, laurbærblade, stødt kanel, rosmarin, ingefær og spidskommen. Mange af de økologiske ingredienser sælges dog kun på pulverform, så udvalget i fx hele pebere til knusning er lidt mindre.

Glutenfrie krydderier er billige

Glutenfrie krydderier er nemme at støde på, da råvarerne til de fleste krydderier sjældent selv har gluten i sig. Derimod bliver gluten af og til tilføjet som antiklumpningsmiddel, hvilket kan give problemer for folk med glutenintolerance – og også for dig, der føler velvære ved at spise glutenfrit.

Se også:
  Hvad skal du overveje når du køber bord?

Karry kan du finde glutenfrit, hvor ét eksempel kunne være en blanding af gurkemeje, koriander, bukkehornsfrø, chili, fennikel, salt, kommen og spidskommen. Som regel gør det ikke den store forskel på prisen, om et krydderi er glutenfrit eller ej, så det er billigt at spise glutenfrie krydderier.