Bedøm artiklen

Mange danskere oplever mave- og tarmproblemer. Og det er et område, vi ikke diskuterer eller går til lægen med. Fordi det er flovt. Maveproblemerne viser sig ofte som forstyrrelser i fordøjelsen – særligt forstoppelse er et udbredt problem hos mange. Det fører særligt ofte til hæmorider. Bliv her klogere på, hvordan du får styr på fordøjelsen.

Hvad er hæmorider – og hvorfor får du dem?

Når der er rod i fordøjelsen, giver det ofte hæmorider, der er små udposninger af blodårer i endetarmen. De mærkes altså som små ’poser’, der både kan sidde udenfor og indenfor endetarmsåbningen.

 

De små udposninger ledsages ofte af smerter og blod ved afføring. Tilstanden opstår typisk ved en øgning af trykket i maven – eksempelvis hvis du er forstoppet, presser hårdt ved afføring, har tungt og langvarigt kropsarbejde, og hvis du er gravid.

Gode råd til at få styr på maven – behandling af hæmorider

Den rigtige og effektive behandling af hæmorider er oftest gode toilet- og ikke mindst kostvaner. Du skal sørge for at gå på toilettet, når trangen melder sig. Det kan ofte blive en ond cirkel, fordi folk afholder sig fra at gå på toilettet i frygt for smerterne – og det gør en allerede eksisterende forstoppelse værre.

 

Spis derfor groft, sund og varieret. Vælg rugbrødet frem for det de hvide boller, og lav risretten på brune ris i steder for de hvide. Gå også efter de grovere udgaver af grøntsager – det kan være kål og bønner og ikke agurker og tomater. Spis mindre portioner i løbet af dagen og undgå færre store portioner.

Se også:
  Her er nogle af naturens lækreste mellemmåltider

 

Undgå også en for fed og sukkerholdig kost. Pizza, burgere og andre fedtholdige retter bryder mavens balance og kan give forstoppelse. Drik desuden masser af frisk vand – gerne to liter om dagen – det renser ud og er naturens egen glidemiddel til fordøjelsen.