Bedøm artiklen

Vi danskere er et af de folkefærd, som oftest pakker taskerne og rejser på ferie. Hvad enten vi pakker en blød kuffert med til varmere himmelstrøg eller en vandrerygsæk op til nordligere breddegrader, er vi vilde med at rejse ud. Men hvad er årsagen til, at vi som folk er så glade for at rejse?

Et privilegeret folk

En årsag, som er vigtig at nævne, er selvfølgelig, at vi befinder os i et af de rigeste lande i verden. Vi har en historisk stor middelklasse, som kan finde økonomisk overskud til at tage familien med på tur mindst en gang om året. Dertil kommer, at den almene dansker normalt har omkring 6 ugers ferie om året, hvilket jo giver rig mulighed og tid til at tage afsted. Vi er altså enormt privilegerede og dette er en af grundene til, at vi kan rejse så ofte.

At rejse er at leve

Vores folkekære forfatter H.C. Andersen skrev i 1955 ‘At rejse er at leve’, og dette citat har efterhånden forankret sig i vores kultur. Han har da også fat noget; når man rejser væk fra sine vante rammer, er det ofte dér, man virkelig kan mærke, hvad livet har at byde på. At opleve hvordan hverdagen fungerer i andre kulturer i andre dele af verden, kan give et helt nyt perspektiv på ens egne rutiner og det kan sætte nogle refleksioner i gang.

At rejse sammen eller alene

For mange er det også en prioritering af samværet, når de eksempelvis tager hele familien med på ferie. Det er en måde at komme væk fra hverdagens stress og jag og dermed have mere tid til at nyde hinandens selskab. Mange børnefamilier vælger for eksempel at tage på ‘all inclusive’-ferie, således at der er et hotel, der står for både madlavning og underholdning, hvilket giver mere overskud for forældrene. Mange går dog også i den anden grøft og tager på campingferie, hvor man selvvalgt lever lidt mere primitivt.

Se også:
  Sådan vælger du det bedste kvalitetsur

Campingferier kan give en helt særlig slags fred og ro, netop fordi man bruger en masse tid ude i naturen, som jo også er verdens bedste legeplads. Men for nogen handler det at rejse mindre om afslapning og mere om oplevelse og læring. Mange, især unge, vælger at tage ud at rejse alene både for at møde nye mennesker og finde ud af at klare sig selv helt på egen hånd. At rejse kan altså både give samvær og være en måde at lære sig selv bedre at kende.