Bedøm artiklen

I nullerne var dansk keramik lig med støbte varer fra Vietnam. I dag er det unik håndlavet keramik der boomer og begreber som bæredygtighed og CO2 aftryk er blevet en del af hverdagen.

Noma-effekten

Ny nordisk mad. Et enkelt koncept, der har haft en kæmpe indflydelse på, hvad Danmark og resten af verden spiser. Det nye nordiske køkken har ikke kun påvirket vores syn på lokale fødevarer og gjort surdejsbrød til hverdagskost. Noma’s pionerarbejde indenfor mad har påvirket det, vi kommer indenbords, men også det vi sætter på bordet. Håndlavet dansk keramik har fået en renæssance og Noma, og andre gourmetrestauranters valg af tallerkner, kopper og skåle i keramik har en stor del af æren.

Michelin-keramik

Det er ikke så tit man ser dansk keramik i Vogue, men når verdens bedste restaurant er blandt kunderne, virker det som det mest naturlige. K.H. Würtz leverede den keramik der blev brugt i Nomas første prisvindende restaurant, og den smukke hånddrejede keramik blev hurtigt meget eftertragtet – og sidenhen også kopieret. Keramikken fra Würtz blev stilsættende – Ikke bare i forhold til hvad du kan finde i mainstreambutikkerne i dag, men også i forhold til at gøre håndlavet dansk keramik populært. – Et must-have for feinschmeckere og alle os andre. Flere restauranter fulgte trop og fik designet deres egen håndlavede keramik, og det er næsten en selvfølge for en restaurant med Michelin-ambitioner også at have sit eget specialfremstillede stel, hvor hver ret bliver serveret i en unik tallerken eller skål af keramik.

Grøn samvittighed

Lokal keramik til lokale råvarer. De prisbelønnede restauranters eksperimenter med lokale råvarer har smittet af på vores valg af madvarer – også i det daglige. Du sætter måske ikke myrer på menuen, som Noma gjorde i en af deres spektakulære retter, men udvalget af lokalt producerede råvarer er blevet større, og det er nemmere at købe bæredygtigt når du handler. En vare der er produceret i nærområdet er oftest mere miljøvenlig end en vare, der er fragtet langvejs fra. Det gælder indenfor fødevarer og en række andre produkter – også keramik. At noget er lokal produceret gør det ikke automatisk til et mere bæredygtigt valg, men CO2 aftrykket er mindre, når transporten af varerne er kort. Miljøpåvirkningen og produktionsforholdene omkring et produkt spiller også ind i bæredygtighedsregnskabet. På langt sigt er det bedre for både økonomien og planeten at vælge lokalt produceret keramik med en lang holdbarhed og helst i et design, der ikke går af mode.

Se også:
  Sådan finder du et godt mobilabonnement

Bæredygtig dansk keramik

Når moden og ugebladene udråber noget til must-haves, kan det være svært ikke at lade sig friste. Det der er lækkert én sæson, bliver hurtigt afløst af noget andet, du ikke kan leve foruden. Masseforbrug og bæredygtighed går sjældent hånd i hånd. Produktionen af keramik kræver både vand og energi, og nogle af råvareressourcerne er begrænsede. Derfor er det en god ide at tjekke, om din lokale keramiker har styr på sin produktion og er bevidst om, hvordan udvindingen af råvarerne påvirker mennesker og miljø. Hampen Keramik er en lokal producent af dansk keramik, der tager hånd om nogle af de udfordringer. Den stilfulde og elegante keramik er fremstillet i Danmark, og på værkstedet i Gammel Hampen bruges der udelukkende naturlige materialer. Fravalget af kunstige farvestoffer og råvarer, som ikke er produceret etisk forsvarligt betyder, at den unikke keramik får et helt eget udtryk. De stilfulde og elegante keramikskåle, kopper, krus og vaser forener kvaliteterne fra klassisk kunsthåndværk med moderne design i et udtryk, der både er tidløst og anvendeligt.