Bedøm artiklen

Skal du have nye gulve indenfor den nærmeste fremtid? Trægulve er et af de fortrukne valg i de danske hjem, og det er med god grund. Trægulve er bløde at gå på og et smukt levende naturmateriale. Samtidig kan trægulve give vidt forskellige udtryk og skabe forskellige stemninger. Derfor kan det også være lidt af en jungle at finde ud af, hvad mulighederne er.

Når du har skabt dig et billede af, hvilken type trægulv du gerne vil have, er det en god idé at tage ud og kigge på det i en butik. Moland egetræsgulv har et smart online showroom og en fysisk version i Skive, hvor du kan få produkterne i hånden. Læs med her og få tips og tricks til, hvordan du vælger trægulv, og hvad de forskellige gulvtyper giver til dit hjem.

Mørkt eller lyst?

Trægulve fås med mange forskellige udtryk. Her spiller faktorer som træsort og behandling ind. Et lyst trægulv giver et klassisk skandinavisk udtryk og kan få et rum til at lyse op. Det er særligt smart, hvis der er tale om et mindre rum med begrænset lysindfald. Det lyse trægulv giver et godt løft til mørke og tunge møbler, men giver også ekstra renhed i udtrykket, hvis man vælger lyse møbler.

Ønsker du at give dit rum lidt mere dybde, kan du vælge et mørkt trægulv. I de senere år er det mørke og lettere eksotiske trægulv blevet mere og mere populært. De fleste nye huse har store vinduespartier, der giver et stærk lysindfald, og folk vælger samtidig ofte lyse møbler. Denne kombination gør, at gulvet sagtens kan bære en mørkere og mere dyb farve.

Se også:
  Spar penge ved at skifte mobilabonnement

Der findes selvfølgelig rigtig mange nuancer fra den ene ende af farveskalaen til den anden. En god mellemfarve er egetræsgulvet, som er meget populært i de danske hjem.

Alt efter om du vælger parket eller planker, kan du også få lov til at lege med udtrykket. Planker er meget populært, fordi det giver et roligt og strømlinet udtryk. I dag er det meget moderne at vælge brede planker, der giver et naturligt udtryk. Parketgulve giver et mere levende og eksklusivt udtryk. Et parketgulv er lavet af mange små træstave og kan være sat sammen i forskellige mønstre, der giver et spil i gulvet.

Træsort og pleje

Nogle af de lyse og bløde træsorter er bl.a. Eg, Ask, Bøg og Fyr. I den mørke og mere eksotiske kategori kan du finde træsorter som Merbau og Valnød. Farven på dit trægulv ændrer sig også, efter hvilken behandling du vælger. Hvis man ønsker det helt lyse look, kan lud- og sæbebehandling være vejen frem. Det er dog en behandlingsform, der kræver meget vedligeholdelse med vask og speciel sæbe, og der kan nemt komme pletter. Ved at anvende en olie eller lak får man et mere slidestærkt gulv. Det kan både forstærke det hvide look, men også give dybde og farve til dine trægulve. Det er mere slidstærkt og vil være nemt at gøre rent.