Bedøm artiklen

Nedenstående artikel er udarbejdet i samarbejde med If. Artiklen kan indeholde betalte links.

 

Boligen er fundet, pakkekasserne står stablet og du er klar til at flytte hjemmefra for første gang. Det er en stor og spændende oplevelse, du står over for. Men har du husket at få styr på forsikringerne, før du skifter adresse?

 

Få styr på forsikringerne

Som ung er det begrænset hvor mange forsikringer, du har brug for. Det kommer helt an på, hvad du ejer. I udgangspunktet bør du altid have en indboforsikring og en ulykkesforsikring, og gerne en rejseforsikring, hvis du holder af at rejse.

Ejer du en bil, bør du desuden have en bilforsikring, og har du en knallert, skal du have en knallertforsikring, osv.

Hos visse selskaber, fx If Skadeforsikring, er du dækket af dine forældres indbo- og rejseforsikring, indtil du fylder 21 år, hvis du ikke har egne børn eller lever i et fast parforhold.

Flytter du sammen med nogen, er det også vigtigt, at I gennemgår jeres forsikringer i fællesskab, så I er korrekt dækkede alle sammen.

Flytter du sammen med en kæreste eller ven, vil I ofte være dækket af den samme indboforsikring, mens I i et kollektiv skal have en forsikring hver. Det varierer, og det er derfor noget, I bør sætte jer godt ind i.

 

Husk at ændre din adresse

Når du flytter hjemmefra, skal du også huske at skifte din folkeregisteradresse hos kommunen. Dette kan du gøre online via borger.dk eller hos din kommunes borgerservice.

Du skal melde din flytning tidligst 4 uger før eller senest 5 dage efter, du har flyttet dine ejendele og har overnattet for første gang i den nye bolig, ellers risikerer du at få en bøde.

Se også:
  Gode råd til indretningen af børneværelset

Postvæsenet får automatisk besked om din flytning via kommunen, og de sørger for at eftersende din post i op til 6 måneder efter flytningen.

Du skal desuden huske at give din nye adresse til dit forsikringsselskab, hvis du allerede har ét, til din tandlæge og arbejdsgiver, og til alle andre, der bør have din adresse.

 

Find den rette læge

Når du flytter hjemmefra, kan du vælge at beholde din eksisterende læge, eller du kan vælge en ny i forbindelse med adresseskiftet. Hvis du flytter til en anden by, fx for at studere, giver det ofte god mening at skifte både læge og tandlæge, så de ikke ligger for langt væk.

Du vælger selv, hvilken læge og tandlæge du vil have, og skifter du læge i forbindelse med adresseskift, er det gratis.

Du kan finde en liste over læger i dit nærområde, som tager imod nye patienter, på borger.dk, fx når du alligevel skifter din adresse online.

Held og lykke med flytningen!