Bedøm artiklen

Efteråret er over os. Kalenderen viser, at vi befinder os i årets første efterårsmåned. Efteråret er for mange mennesker forbundet med indendørshygge, lune tæpper og store sweatre. For andre er efteråret og vinteren nærmere forbundet med tristhed og et nedtrykt sind. I løbet af sommeren har kroppen fået lys og sol. Nu er de mange lyse timer blevet færre. De sparsomme timer af dagslyset, som vinteren byder på, er en af årsagerne til at mange rammes af vinterdepression. Kan du genkende ovenstående? Så læs med herunder hvor du får tre gode råd til at forebygge den triste sindstilstand.

Udnyt dagslyset

I løbet af vinteren er det ikke mange timer af døgnet, hvor vi oplever dagslyset. Men dagslyset er vigtigt for vores velbefindende. Det er derfor gavnligt at planlægge din hverdag, så du hver dag kommer udenfor i dagslyset. Gerne midt på dagen. Planlæg f.eks. en gåtur i din frokostpause.

Indret hjemmet med lys

Lys giver energi og stabiliserer din døgnrytme. Du bør derfor ikke spare på lyset i hjemmet i løbet af vinteren. Indret derfor dit hjem med god belysning. Invester i pendlere og spotlamper som giver et bredt og kraftfuldt lys. Du kan med fordel supplere loftslamperne med gulv- og bordlamper.

Gør det du holder af

På de mørke efterårs- og vinterdage kender du sikkert til følelsen af dvaskhed og ugidelighed. Prøv dog alligevel at lave noget som du holder af. Det kan f.eks. være at læse i en god bog, at tale i telefon med din veninde eller at bage en lækker kage. Lav evt. en liste med ting du holder, så du altid kan ty til listen på dage, hvor dit humør trænger til at blive løftet.

Se også:
  Skift til en elbil og spar penge på ejerafgift

Har du brug for hjælp til at få bugt med de triste tanker? Book en tid hos din lokale psykolog Odense som kan hjælpe dig.