Bedøm artiklen

Annoncør: Mybanker

Vi kender nok alle sammen til det med at have et lån. Det kan enten være du har lånt penge til hus, bil eller noget helt tredje. Men det kan også være du har taget et hurtigt kviklån eller lignende. Uanset hvad, kan det være du går og drømmer om at få afviklet gælden hurtigst muligt og måske også spare penge på lånet. Hvis du går og drømmer om dette, kan det være et samlelån er noget for dig.

Skab et overblik over dine lån

Det første du skal gøre, hvis du gerne vil have mulighed for at spare penge på dine lån, er at du skal have skabt et overblik over dine lån. Vi kender alle til det med at have mange ting hist og her, hvilket hurtigt kan blive uoverskueligt. Det gælder også med lån. Derfor er det vigtigt at få et samlet overblik over hvor du har lån, hvor meget lånene er på, hvad renten er og lignende. På den måde har du mulighed for at arbejde videre med lånene.

Saml dine lån

En måde, hvorpå du kan spare penge på de lån du allerede har optaget, er ved at samle dine lån til et samlelån. Et samlelån betyder at du samler de lån du allerede har, så de bliver et stort lån. Fordelene ved at have et samlelån, er at du kun betaler til en kreditor, samtidig med du kun betaler en rente og et gebyr. På den måde har du ikke en masse forskellige renter du skal betale penge til, hvilket kan være med til at gøre, at du i sidste ende kommer af med færre penge end hvis du havde mange forskellige lån. Samlelån er altså en god løsning, hvis du gerne vil have mulighed for at spare penge på dine lån.

Se også:
  El-løbehjul hitter: Men er de alle lovlige?

Lån er ikke altid løsningen

Til trods for, at et samlelån lyder som en fordelagtig løsning, bør du først overveje om du overhovedet har råd til at låne penge. For lånet skal betales tilbage med renter og gebyrer, så selvom det månedlige afdrag ikke synes særlig omfattende, så skal du stadig have rådigheden i din privatøkonomi til at kunne tilbagebetale pengene. Låneudbydere har forskellige gebyrer, hvilket kan være forvirrende at finde rundt i – særligt på sin jagt efter det billigste lån.

Det er dog påbudt låneudbydere ved lov at angive ÅOP (årlige omkostninger i procent) for hvert af deres lån. Denne procentsats angiver hvor stor en procentdel af det årlige afdrag, der går til renter og gebyrer på lånet. Denne procentsats skal helst være så lav som muligt, så affæren ikke bliver alt for dyr, hvis du ender ud med at låne penge. Og hvis man ikke har kendskab til området, kan man havne i en fælde med en for omfattende ÅOP.

Der er altså flere faktorer der spiller ind, når det omhandler at tage et lån. Læg i stedet et budget over din økonomi og forsøg at skære ned på dit forbrug over en længere periode – og se så efterfølgende om et lån overhovedet er løsningen for dig.