Bedøm artiklen

En mørk bolig kan holde os nede, så vi ikke kommer ordentligt op i gear i løbet af dagen. Det kan være irriterende, at man ikke får den bedste tid i sin bolig, men nogle gange ved man ikke, at det er lyset, den er gal med. Men hvordan skal jeg gøre noget ved det? Hvordan skal jeg identificere problemet?

Det naturlige lys – få det ind i din bolig

Start med at se på dine vinduer. Er der nogle ting, der blokerer dem? Er dine gardiner for mørke i udtrykket? Hvis der for eksempel er store planter, der blokerer i vindueskarmen, kan du med fordel rykke dem, og lade lyset komme ind. Er det planter, der har brug for lyset, så sørg naturligvis for at de får det – men måske skal de bare ind i et andet rum eller flyttes et andet sted hen i rummet, hvor lyset kan nå. Hvis du har meget mørke gardiner til at hænge i dit vindue, kan det tage noget af lyseffekten væk, fordi det mørke kan tage fokus fra det lys, der faktisk kommer ind i stedet for at understøtte det. Mange vil mene, at mørke gardiner er vigtige for eksempel i soveværelset, da de skal holde lyset ude, når man skal sove, men du kan sagtens få hvide mørklægningsgardiner, som ikke tager fokus fra det flotte sollys, der kommer udefra. Bor du i Aarhus, kan det være en fordel at kigge efter gardiner i lokalforretningerne.

Tænd for lyset – når solen ikke er nok

Hvis du har rum, som ikke har så mange vinduer, kan du snyde lidt med at tænde nogle ekstra lys. Der findes heldigvis i dag LED-pærer, som kan holde i lang tid, og som ikke er så hårde for miljøet, som de ældre typer pærer kan være. Hvis du hænger din lampe forholdsvis tæt op ad væggen, hvor du kunne forestille dig, at der kunne have været et vindue, kan det give effekten af, at der kommer lys ”udefra”. Du kan også vælge at hænge en lampe eller sætte en standerlampe de steder og hjørner, hvor der ellers er allermest mørkt. På den måde får du mere lys i dit hjem, og du får mere energi til dagens gang såsom en shoppingtur igennem Aarhus gågade eller i en af parkerne.

Se også:
  Gode tips til en tryg bolighandel