Bedøm artiklen

Dette indhold er sponsoreret

 

Penge er det, der får verden til at køre rundt. Den talemåde er en perfekt illustration af, hvor vigtigt penge er for os. Uden penge, har vi ikke adgang til alle vores fornødenheder i det moderne samfund: Hus, el, varme, vand, internet, mad… listen kan blive ved! Vi arbejder alle hårdt for at tjene penge nok til at få dagligdagen til at køre rundt, og det kan sommetider være svært, når der så kommer uforudsete udgifter. Det kan dog heldigvis dækkes, hvis man har gode venner og familie, som vil hjælpe – men det kan være i forskellige former: Enten som et lån, en gave eller et arveforskud.

Lån

I et lån får du et aftalt pengebeløb mod en forsikring om, at det bliver tilbagebetalt. Der kan være mange forskellige arrangementer af et lån, og det er derfor praktisk at få lavet et gældsbrev mellem dig og den anden part, hvad end de er kreditor eller debitor. Et gældsbrev er juridisk bindende, og beskriver låneforholdet, for eksempel renter og afdrag, eller at kreditor har ret til at kræve beløbet tilbagebetalt straks, og om dokumentet eventuelt kan bruges som fundament i fogedretten hvis lånet ikke overholdes.

Låner du penge ud til eller af venner eller fjernere bekendte, bør du lave en låneaftale.

Gave

En gave er, som navnet antyder, noget du giver til eller får fra en anden uden at forvente at få noget retur. Giver man et pengebeløb i gave, kan der, hvis beløbet er stort nok, opstå tvivl om, hvorvidt pengene egentlig var et lån, en gave eller et såkaldt arveforskud. Det kan et gavebrev fjerne al tvivl om. Hvis beløbet er stort nok, kan gaven tillige være skattepligtig, og så er et gavebrev nødvendigt. Det bør også anvendes, hvis gaven gives med særlige betingelser, som for eksempel særeje.

Det er oftest fra familie, at du kan forvente at få pengegaver, idet det er skattefrit op til et særligt beløb, mens alle gaver til og fra folk uden for familien er skattepligtige.

Se også:
  Sådan forløber et jagttegnskursus

Arveforskud

Et arveforskud kan anvendes af forældre til deres børn, hvis forældrene ikke ønsker at forskelsbehandle børnene, og ikke vil give dem et lån – men stadig gerne vil hjælpe. Hvis et barn får et arveforskud, får vedkommende et beløb af forældrene, som ikke skal tilbagebetales. Når forældrene dødsbo skal gøres op, skal arveforskuddet dog fratrækkes barnets arv, hvorved alle børn får en lige stor arv. Har arveforskuddet været større end den faktisk tilfaldende arv til barnet, skal der, i modsætning til et lån, dog ikke betales noget tilbage, og barnet får heller ingen restarv.