Bedøm artiklen

Som ung i København kan boligverdenen være uoverskuelig og svær at gøre sig klog på. Man vil som udgangspunkt i starten af tyverne være på vej ud af reden og have lyst til sit eget sted at bo. Her indtræder spørgsmålet, om det er bedst at leje eller eje.

Der kan være en pointe i, at du med en lejebolig skal lægge mindre månedligt. Men hvornår er det rette tidspunkt at lede efter en ejerbolig?

Muligheder som studerende

Mange studerende har i forvejen tanker om at skulle bosætte sig i et kollektiv, et kollegie eller med en eller flere værelseskammerater for at kunne opfylde behovet om at flytte hjemmefra.

Som studerende kan det være fristende med en lejebolig, men har du mulighed for en samtale med din bank om et boliglån, er det værd at give det et skud. Med en udbetaling på cirka 5%, skal du dog have sparet en del op, før du godkendes til et lån.

Banken vil som regel kunne danne sig et billede af, hvilken type kunde du er og vil udvikle dig til at være. Er du eksempelvis i gang med en videregående uddannelse, hvor der er lav ledighed på arbejdsmarkedet, når du er færdiguddannet, har du en større chance for at blive godkendt til et lån. Specielt hvis du samtidig betaler dine regninger til tiden og har et budget. Du kan se, om du kan godkendes til lån på Lånio.dk.

Udover at have styr på din økonomi, bør du have et studiejob og gerne studierelateret, som kan hjælpe dig til at lande dit første job efter endt uddannelsesforløb. Dette bidrager til, at din økonomiske situation er mere stabil på længere sigt og kan medvirke til din godkendelse hos banken.

Se også:
  Sådan undgår du pengespild, når du køber værktøj

Er du heldig at få fingrene i en ejer- eller andelsbolig, kan du med fordel udleje et værelse, så du ikke sidder for dyrt.

Ikke godkendt til et banklån?

Kan du ikke godkendes til et banklån, kan du med rette opsøge dine forældre eller din værges hjælp til at være kautionister for dit lån. Selvom du ikke selv har økonomien til at købe en bolig, kan der stadig være en mulighed for at dine forældre eller værge kan hjælpe dig, og du bør undersøge denne mulighed nærmere.

Dog kan der argumenteres for, at det vil være bedre at starte ud med at leje en bolig som studerende. Det skyldes, at du dermed ikke binder dig til en bopæl, som senere ikke vil stemme overens med dine ønsker om beliggenhed, størrelse m.m.

Desuden, kender du én, der kan skrive dig på eksterne ventelister, mens du bor til leje, vil du have en større chance for at få fingrene i en ejer- eller andelsbolig, når du er klar til at eje. Med dette i mente kan du være et skridt foran de mange andre boligsøgende til den tid.