Bedøm artiklen

De mennesker, der tilskrives kendte citater, er som regel kendte personer i samfundet. Tænk eksempelvis på Julius Cæsar, der i 49 f.kr. efter sigende udtalte ordene: “Alea iacta est” – Terningen er kastet” og udløste en borgerkrig i Romerriget. Et citat som dette bærer ikke nødvendigvis en dyb og symbolsk mening, men indkapsler store begivenheder og tidsperioder med få ord.

Det er sjovt og lærerigt at genlæse og finde nye citater fra historien – find endnu flere citater lige her.

Citater kan også være universelle for livet uden at have rod i en bestemt tidsperiode. Blandt kendte, danske citater kender de fleste formentlig Karen Blixens berømte ord: “Den, der ønsker at leve livet om, har overhovedet ikke levet”.

11 ord, der bliver ved give ny indsigt og forståelse generation efter generation. Citater som dette lever et liv i vores fælles bevidsthed og er en del af vores kulturarv. Ofte glemmer vi citatets ophav, da ordenes indsigt træder i forgrunden.

De kan være en påmindelse til os selv om, hvordan vi vil leve vores liv. De kan også være en kilde til inspiration og motivation. Her kommer tre danske citater, der tager en livstid at forstå.

1. Søren Kierkegaard om døden

Kierkegaard er kendt for mange indsigtsfulde citater. Om døden skrev han: “Er det umuligt at ene alle de utallige Levendes Udsagn om deres Livs Stræben i eet, alle de Døde enes i eet, i eet eneste: nu er det forbi.”

Han beskriver her døden som et samlingspunkt for alle mennesker uanset, hvor uenige og forskellige, de kan være i løbet af livet. I døden følges alle ad.

Se også:
  3 ting du ikke vidste om Ringsted

2.Victor Borge om mennesker og smil

“Smilet er den korteste afstand mellem mennesker.” Så enkelt kan det siges. Borge understreger med syv ord, hvor vigtigt det er at kunne se mennesker i øjnene og give dem et smil. Det er med til at skabe en følelse af fællesskab og samhørighed.

Mange er nok ikke klar over, at det kendte, danske citat er pianisten og entertaineren Victor Borges ord, da det efterhånden har taget form som tidsløst ordsprog.

3. Piet Hein om livet og kærligheden

“Husk at elske mens du tør det. Husk at leve mens du gør det”. Citatet, der udødeliggjordes af Nik og Jay i én af deres kendte popsange, stammer fra den poetiske ordsmed Piet Hein.

Citatet rummer en vigtig og essentiel sandhed, der kan være svær at huske i hverdagen. Kærlighed kræver mod, og livet kræver en indsats. Uanset om man læser det som 15-årig eller 80-årig, er det sand visdom og indsigt, der forandrer sig over tid.

Derfor vil dette citat aldrig forældes, men fortsat bære sin dybe og relevante mening med sig.