Bedøm artiklen

Der er mange forskellige træsorter, som man kan vælge imellem, når du er på udkig efter en ny bordplade i træ. Vi giver dig her en guide omkring de enkelte træsorter og hvad du skal overveje.

Hvad skal du overveje, når du køber ny bordplade i træ?

Der er flere ting, som du bør overveje, når du vælge en bordplade i træ. Først skal du tænkte på, om træ er et optimalt valg til din bordplade, da træ kræver løbende vedligeholdelse flere gange om året. Det kræver bordpladetyper som laminat for eksempel ikke. Så vil du investere tid i at vedligeholde din bordplade?

Fordelen er, at hvis du plejer din bordplade i træ løbende, så får du en bordplade, der holder i rigtigt mange år, og som altid vil være pæn at se på. Ridser, skrammer og hak kan nemlig løbende kan fjernes. Det kan man ikke med en laminatbordplade.

Derudover skal du overveje, hvor du skal bruge bordpladen. Er bordpladen f.eks. til et spisebord eller som bordplade i badeværelset eller i køkkenet, skal du tænke på, hvor udsat bordpladen er til det formål som bordpladen skal bruges på.

En træbordplade er f.eks. ikke det optimale valg til badeværelset, da der er meget fugt i luften, eller vand som spildes omkring håndvasken. Hvis der ikke er ordentligt ventilation på badeværelset, og får du ikke tørret vandet op, så vil bordpladen kunne slå sig, og lave revner. Hvis du ikke tørrer vandet af, så vil der komme skjolder på bordpladen omkring håndvasken.

Ovefladebehandlingen er også vigtigt, da du skal sikre dig, hvilken behandling du vil give din bordplade. Vælger du f.eks. at lakere din bordplade med lak, skal du være opmærksom på, at hvis der kommer revner eller ridser i lakken, kræver det, at du om-lakerer hele bordpladen, som er en yderst tidskrævende løsning. Men vælger du f.eks. en oliebehandling, kan du altid slibe bordpladen ned, og give bordpladen en ny olie. Så bliver bordpladen næsten helt ny at se på igen.

Skal du bruge bordpladen til køkkenet, så er træ et perfekt valg. Træ er nemlig en af de mest hygiejniske løsninger til bordplader, da bakterier har svært ved at leve på overflader af træ. Vælger du f.eks. marmor eller laminatbordplader, skal du huske at spritte bordpladerne af, for at fjerne bakterier. Det kan du læse mere om hos Trae.dk og Teknologisk institut her.

Træbordplader med kortstav eller langstav

Der findes 2 forskellige typer af massive træbordplader, som du kan vælge imellem, når du overvejer en ny bordplade i træ.

Kortstav er en bordplade type, hvor bordpladen er lavet af blandede korte stave i forskellige længder som er limet sammen, og giver en overflade med meget spil. Det gør, at du med en bordplade med korte stave, får en billige bordplade, da man her kan benytte forskellige træplader i forskellige længder at skære stavene ud i.

Vælger du derimod en bordplade med langstav, så får du en bordplade det er meget dyrere, da stavene er lige så lange som bordpladens længde. Det giver en mere ensartet overflade i bordpladen, men prisen er også 3-4 gange dyrere end en bordplade med kortstav. Stavene er her også limet sammen, som så udgør hele bordpladens bredde.

Tykkelsen på bordpladen er vigtig

Der findes også rigtigt mange forskellige tykkelser på bordplader, og hvis du f.eks. skal bruge træbordpladen med en underlimet vask, så skal du gerne vælge en ca. 40mm. eller 27mm. tykkelse. Der er vigtigt, for ellers vil bordpladen revne eller slå sig, da en underlimet vask kræver en tykkere bordplade. Bredden er også vigtig, da der som minimum skal være 50mm fra forkant til bagkant på vasken, da bordpladen også her kan revne.

De forskellige træsorter som du kan vælge imellem

Du får her en guide omkring de enkelte træsorter, hvor vi har rangeret træsorterne i rækkefølgen, alt efter hvilken træsort som er mest optimalt til en træbordplade.

Vi har valgt 5 forskellige træsorter ud:

  1. Egetræ

Egetræ er en meget hård træsort, som gør at træsorten egner sig perfekt til en træbordplade, da du her får en kraftig og slidstærk træsort som er meget brugervenlig. Der er tydelige åreaftegninger i træet og farverne er gylden-brune farver. Træsorten er den mest brugte til træbordplader.

Fordele:Brugervenlig, slidstærk og nem at vedligeholde.

Ulemper:Tung.

Sjov viden:Der er lever omkring 800 insektarter i egetræet og i gamle dage blev egetræ brugt til at bygge krigsskibe. Derfor var der omkring år 1800 næsten ingen egetræer tilbage i Danmark.

  1. Bøgetræ

Bøgetræet er knap så hård en træsort, men er yderst populær til træbordplader, da træet et nemt at arbejde med og er i flotte lyse og beige farver med tydelige åreaftegninger.

Fordele:Brugervenlig, nem at vedligeholde.

Ulemper:Ikke slidstærk.

Sjov viden:Bøgetræet er det mest udbredte i Danmark, og er også nævnt i den danske nationalmelodi. Ispinde og tandstikker er ofte lavet at bøgetræ, da træsorten ikke afgiver smag.

  1. Mahognitræ

Mahognitræ er en meget slidstærk træsort, hvor du finder nogle rigtige spændende åreaftegninger. Træet er i de flotte røde og brune farver.

Fordele:  Slidstærk og komplimenterer flot til alle lyse møbler.

Ulemper:Kræver mere vedligeholdelse.

Sjov viden:  Mahogni stammer fra tropiske træer og navnet dækker over tømmer som har navnet ”Sapeli” som er Afrikansk mahogni. Mahogni bruges ofte til musikinstrumenter pga. dets evne til at give en klangfuld lyd.

  1. Valnøddetræ

Valnøddetræ er en meget populær træsort, som med egetræet en meget hård træsort, som egner sig perfekt til træbordplader pga. slidevnen. Farverne i træet varierer meget imellem lys og mørk.

Fordele:Brugervenlig og slidstærk, samt står flot til rigtigt mange møbler.

Ulemper:Farvespillet i træet kan være forskelligt fra bordplade til bordplade.

Sjov viden: På valnøddetræet finder man faktisk de kendte valnødder, som ikke er en nød, men en stenfrugt, da nødderne er indpakket i frugtkød. Træet er meget brugt som et frugttræ, men træsorten bruges også i møbelindustrien og til produktion af geværkolber.

  1. Kirsebærtræ

Kirsebær er en knap så hård træsort, og har rødlige nuancer i træet med forskelligt spil.

Fordele:Bliver mere ensartet med tiden i farven. Nem at overfladebehandle med olie.

Ulemper:Kræver meget olie når bordpladen skal behandles.

Sjov viden: Kirsebærtræet er en del af løvtræ familien, og vokser meget i det sydøstlige Danmark, og er først importeret til Danmark omkring år 1000. Det er også her, at du finder de smukke og smagsfyldte kirsebær, som man kan plukke hver år, og er modne omkring sommeren.

Hårdheden på de forskellige træsorter

Vil du læse mere omkring de forskellige hårdheder, kan du her hos Wikipedia læse Brinell Skalaen, som er skalaen for træets hårdhed.

Vi håber at ovenstående gennemgang af de forskellige træbordplader og hvad fordelen og ulemper er ved at bruge træ til en bordplade, kunne hjælpe dig til hvad du skal tænke på, når du køber en ny bordplade i træ.

Se også:
  Går du med store renoveringsdrømme? Så husk dette!