Bedøm artiklen

Drømmer du dig også allerede tilbage til den varme sommer og lange nætter udenfor med gode venner på terrassen? Så er du ikke den eneste. Vinteren er over os, og det giver lyst til at flygte tilbage til sommerens lyse nætter. Hvis du går og drømmer om en ny terrasse til næste sommer – enten på dit private hus eller i sommerhuset, kan du begynde at overveje mulighederne nu. Når du skal have ny terrasse, er der mange ting, der skal tages højde for. Både udformning, størrelse og materiale skal overvejes med nøje omhu, så du får den perfekte terrasse, der passer til dit hus.

Form og formål

De fleste mennesker bruger deres terrassertil at slappe af og nyde god mad i godt selskab. Det er derfor væsentligt at tænke på hvor meget plads, der skal være på en terrasse. Skal der være plads til et mindre terrassebord med stole til? Eller har I ofte mange gæster, når I sidder ude? De fleste danskere etablerer også en lille hyggekrog på terrassen med en daybed eller et par liggestole. Når I skal designe terrasse, er det en god idé at tænke godt med plads ind. I skal også overveje, om den skal være hævet eller laves direkte på jorden. Det kan skabe noget ekstra rum, hvis man vælger en anderledes form end den klassiske firkantede. Det giver plads til at sætte små blomsterkrukker, smukke sten og giver mere spil i terrasse-rummet. Leg med udtrykket på terrassen ved f.eks. at tænke et træ eller blomsterbed ind i designet.

Se også:
  3 simple miljøvenlige ændringer til din hverdag

I Danmark er det også populært at vælge en helt eller delvist overdækket terrasse. Det forlænger udesæsonen, samtidig med at det kan skabe nødvendig skygge på de varmeste dage. Det kan f.eks. laves sydlandsk inspireret som en pergola med planter eller store stykker af stof.

Hold fri på terrassen – vælg vedligeholdelsesfrit materiale

Terrasser kan udformes i mange forskellige materialer. De typiske materialer er fliser eller træplanker. Disse to materialer kræver dog forholdsvist meget vedligeholdelse. Med fliser skal man luge ukrudt og sikre sig, at der ikke kommer mos på. Træplanker skal plejes med olie eller andre behandlinger og kan hurtigt blive grimme i det hårde danske vejr. Hvis du ønsker en stort set vedligeholdelsesfri terrasse, kan du med fordel vælge materialet komposit. Det eneste du skal gøre er at pleje det minimalt med helt almindelige husholdningsprodukter.

Komposit er et blandingsprodukt, der er udformet som træplanker. Det er opfundet i USA for ca. 20 år siden. Plankerne skal hverken males, slibes, lakeres eller olieres. Brædderne kan ikke rådne eller sprække, og de har en meget lang holdbarhed. Monteringen af komposit er gjort nemt med et kliksystem. De bløde brædder fås i mange forskellige farver og strukturer, så der er rig mulighed for at lege med udtrykket og finde det, der passer bedst til dit hus.

Jo lettere din terrasse er at vedligeholde, jo mere kan du holde fri, når du rent faktisk har tid til at være på terrassen.