Bedøm artiklen

Dette indhold er sponsoreret

Eftersom enhver bolighandel kan være en kompleks affære med blandt andet mange juridiske aspekter involveret, som langt fra alle har forstand, kan det give god mening af søge rådgivning, så man kan sikre, at alt er i orden, inden at handlen afsluttes.

Boligadvokaten

Selvom det nok allerede er lidt åbenlyst, så kan det siges, at en boligadvokat kan rådgive køber eller sælger under bolighandlen, når det kommer til det juridiske aspekt. Samtidig kan en sådan advokat også have kendskab til det lokale boligmarked udover, at man får den nødvendige juridiske dækning. Det er vigtigt, da det kan ske, at de juridiske processer eller reglementer varierer fra ét boligmarked til et andet. Desuden vil en boligadvokat naturligvis også være med til at facilitere kommunikationen mellem alle de involverede parter ved forhandlingsbordet, hvad end dette er diverse banker eller mæglere.

Hvad indebærer de juridiske aspekter?

Det kan være godt at vide, hvad for nogle juridiske aspekter, boligadvokaten helt præcis kan hjælpe med. Dette kan være berigtigelsen af bolighandlen, som inkluderer udarbejdning og tinglysning af skøde, som overfører ejerskabet af ejendommen fra sælger til køber. Denne proces sikrer, at bolighandlen ikke bare er en aftale mellem køber og sælger, men en juridisk gyldig aftale som gør køberen til den retmæssige ejer af ejendommen.

Samtidig skal refusionsopgørelsen også udarbejdes og godkendes. Denne opgørelse inkluderer de boligudgifter, som sælgeren har betalt forud, hvilket sikrer, at sælgeren kun skal betale for eget forbrug og ikke køberens. Eftersom udgifterne betales forud, kan det ske, at sælgeren betaler for perioden, efter at købsaftalen er færdiggjort, og sælgeren ikke længere ejer ejendommen. Disse udgifter kan for eksempel være ejendomsskat, vand og ejerskifteforsikring, og de betales tilbage til sælgeren, så det passer til ejertiden.

Se også:
  Akustiske paneler løfter din indretning til et nyt niveau

Den endelige købsaftale kan også gennemgås af boligadvokaten. Her kigges der på forholdene, og om de er til kundens fordel. Eksempler på disse forhold kan blandt andet være forkøbsret og hjemfaldspligt til den kommune, man bor i, samt diverse forhold der relaterer sig til ejer- og grundforeninger, ejerskifteforsikring, tilstandsrapport og energimærkning.

Hvad med ejendomsmægleren?

Bare fordi man vil benytte en boligadvokat, betyder det ikke, at man ikke også kan benytte sig af en ejendomsmægler. Ejendomsmægleren kan også hjælpe med papirarbejdet, men den foretrukne rolle er køb eller salg af bolig. Dette kan selvfølgelig indebære forhandling af købs- eller salgspris, fremvisning af boligen og mere. De fleste ejendomsmæglere råder også folk til at benytte en boligadvokat i sammenspil med mægleren, så køber eller sælger kan være så godt dækket som muligt.