Annonce
Har du lyst til at give dine trægulve et løft? Alle gulve bliver mindre pæne i brug, det kan ikke undgås. Men der er håb forude, for der er flere og flere, der selv sliber deres gulve og dermed får et lyst og smukt gulv som baggrund for indretningen af deres hjem. Det der kan være det store spørgsmål er, hvordan gulvet skal efterbehandles. Her beskriver vi de tre mest anvendte efterbehandlinger.
Gør det selv
Du kan godt slibe dit gulv selv. Det vil være en fordel, at du har en vis håndværksmæssig erfaring og det kræver omhu og tid for at resultatet bliver godt. Du kan leje slibemaskinen i de fleste byggemarkeder og ved en del farvehandlere. De har ligeledes det tilbehør, du skal benytte under slibningen. Undersøg nøje hvordan du skal gribe processen an og søg vejledning, der hvor du lejer maskinen.
Du kan læse meget mere om slibning af gulve på DBF-gulvservice.dk
Efterbehandling
Når du har slebet gulvet, skal du tage stilling til, hvordan det skal efterbehandles. Det er helt op til dig og eventuelt din families behov, hvad der er den bedste metode til efterbehandling. Nogle vil gerne have at gulvet er så let som muligt at holde og andre ønsker, at man kan lugte træet, når det vaskes og går gerne på kompromis med, at det måske så er mere besværligt at holde. Herunder beskriver vi de tre efterbehandlingsmetoder der anvendes mest.
Lud og sæbe
Hvis du har et gulv af nåle- eller løvtræ, kan du behandle det med lud for at bevare træets lyse farve. Du skal være opmærksom på, at det er forskellige ludtyper, der skal bruges alt efter træsort.
Luden skal påføres det afslebne gul i et jævnt lag og, derefter skal gulvet tørre nogle timer. Herefter skal det slibes efter med slibepapir i korn 100 og støvsuges grundigt. Lud beskytter ikke træoverfladen, som derfor altid skal have en efterbehandling med enten sæbe, lak eller olie. Sæben er flot til for eksempel et gammelt fyrretræsgulv, og det gør gulvet rimeligt modstandsdygtigt overfor snavs. Det vil dog aldrig være så solidt som olie og kræver, at gulvet vaskes oftere. Til gengæld kan man lugte træet, når det vaskes, hvilket er en stor nydelse for nogen og opvejer gulvvasken. For at træet er ordentligt mættet, skal man give gulvet sæbe minimum tre gange. For at bevarer den hvide farve bedst muligt kan man supplere den fremtidige gulvvask i sæbespåner med vask i en speciel hvidpigmenteret sæbe.
Olie
Hvis du ønsker et lyst gulv, kan du vælge at bruge en olie med hvidpigmentering. Olien er hærdende og giver overfladen en silkemat og smuk overflade. Oliebehandlingen gør træet rimelig modstandsdygtigt dog ikke i samme grad som lak. Til gengæld er det lettere at friske de steder på gulvet op, som bliver hurtigst slidt. Det kan være ganglinjer og området omkring spisebordet. Når du giver gulvet olie, skal den påføres med rulle eller pensel. Der skal et godt lag på, som skal arbejdes omhyggeligt ned i gulvet. Olien skal dernæst stå i o. 30 min., hvorefter den overskydende olie skal tørres væk. Den næste dag skal gulvet mellemslibes.
Denne gang skal det være med skuresvamp eller slibefilt. Det kan gøres med maskine. Herefter gives to tynde lag af olie med 6-8 timer imellem. Den overskydende olie skal igen aftørres. Minimum 6 timer efter gulvet har fået olie sidste gang, skal det poleres enten med skuresvamp eller med rondelslibemaskine med en skive til polering. Da der er forskellige olietyper, skal du altid følge produktets anvisninger omhyggeligt. Til fremtidig gulvvask skal bruges sæbespåner eller speciel plejesæbe.
Lak
Lak er den efterbehandling der giver den stærkeste beskyttelse af gulvets overflade og er nemt at rengøre. Lakken kan både fås i blank, halvblank og mat og være vandbaseret eller med opløsningsmidler. Det anbefales kun at anvende den lak med opløsningsmidler på steder, der er udsat for stort slid. En vandbaseret lak er rigelig stærk til arealer i en bolig med almindeligt slid og er modsat dem med opløsningsmidler ufarlige at arbejde med. Lakken skal rulles eller pensles jævnt på gulvet. Det skal have 2-3 gange lak med mellemslibninger. Følg vejledningen på produktet udførligt.
Læs eventuelt mere om efterbehandling på Davids-gulvafslibning.dk