Bedøm artiklen

Befinder du dig i den uheldige situation, at du tror du har fået piskesmæld, men er ikke helt sikker på om det nu også er det, og i så fald hvordan du skal agere fremadrettet. Her får du lige en hurtig introduktion til hvad piskesmæld er, og hvad du bør holde øje med og gøre selv.

Hvad er det?

Piskesmæld defineres oftest som smerter i nakken, slem hovedpine og stivhed i nakkemuskulaturen de første par døgn efter en skade er sket. Denne skader kommer ved overstrækning og forstuvning af de bløde dele i halshvirvelsøjlen. Et akut piskesmæld kan også betragtes som en forstuvning af nakken. Som regel aftager disse smerter gradvist som dagene forløber, men det er meget forskelligt fra person til person om der er tale om dage eller uger, og for nogen opstår i stedet et langvarigt syndrom. Her skal man derfor lære at leve med piskesmæld.

Hvad skal man holde øje med?

Hvis du mistænker piskesmæld, eksempelvis efter en bilulykke hvor du er blevet påkørt og har mistet bevidstheden, er det vigtigt at søge læge relativt hurtigt. Kvalme og opkast er to gode indikationer på at der er noget galt. Ligeledes skal man være opmærksom på opståede stærke smerter i hoved, nakke, skulder eller arm. Er armen ikke smertende, men i stedet sovende eller stikkende, er det stadig vigtigt at søge læge.

Hvad kan du selv gøre?

Det første døgns tid kan du benytte dig af en ispose eller andet køleelement. Ved at påføre denne til nakken hvor det gør ondt, i maksimalt 20 minutter ad gangen, kan det virke smertelindrende. Isposen må ikke komme i direkte kontakt med huden, og bør derfor svøbes i et viskestykke eller lignende. Hvis smerterne ikke lindres der, bør man rådfører sig med sin læge, som også bør kunne give anbefalinger til nogle gode bevægeøvelser for at få musklerne i gang igen.

Se også:
  Sådan får du en god start på dagen