Bedøm artiklen

Der er mange tidspunkter i livet hvor man står over for at skulle udregne hvor meget et lån vil komme til at koste. Her er det smart at få tallene præcist og lave en så detaljeret udregning som muligt, hvor både rentesats, løbetid og skattesats osv. tages med i beregningen.

Der kan være mange penge at spare når der skal optages billån, boliglån, forbrugslån eller lånes til et sommerhus. Fælles for alle lån er, at renten skal være så lav som muligt, da den er en af de primære årsager til hvad lånet i sidste ende, kommer til at koste dig i kroner og øre. Men der er faktisk lavet en ”målestok” som kan bruges til at sammenligne prisen på et lån, den kaldes ÅOP (Årlig Omkostning i Procent). Ved at sammenligne ÅOP for to lån, kan man afgøre hvilket der er det billigste, nemlig det med den laveste ÅOP.

Beregn af ÅOP?

ÅOP skal altid oplyses af långiver (det firma der udlåner penge), så du kan sammenligne dit lån med andre lån. Det er ikke helt simpelt at beregne ÅOP, derfor er det smart at anvende en låneberegner til dette, da den vil kunne give dig den præcise ÅOP på et lån. Så længe du opgiver beløbet du ønsker at låne, hvor meget du kan afdrage om måneden på lånet eller hvor længe du ønsker løbet skal betales tilbage over samt renten på lånet, så kan en låneberegner udregne lånets ÅOP.

Hvorfor regne på sit lån?

Det er en rigtig god ide at regne på sit lån, inden det optages, da der kan være rigtig mange penge at spare. Anvender man en uvildig låneberegner, kan man sammenligne prisen på de lån man overvejer at optage. Selv det der kan synes som en lille ændring i renten på et lån eller i løbetiden, kan vise sig at have stor indflydelse på det samlede beløb man i sidste ende kommer til at betale for at have haft lånet.

Se også:
  Tjek dækning på mobilen før du skifter abonnement

Hvilken type lån passer til mig?

Der findes et hav af forskellige typer af lån på det danske lånemarked. Der er fx almindelige banklån eller realkreditlån (som bruges hvis du fx skal låne til et hus eller en lejlighed. Der er også specielle lån til andelsboliger eller til både eller biler. Ønsker du at optage et hurtigt lån, er det de såkaldte kviklån der skal gang i – men husk at kviklån oftest er de dyreste lån du kan optage (dvs. de lån hvor du kommer til at betale den højeste ÅOP). Nogle kviklån går under betegnelsen mikrolån, da det beløb der lånes kan være helt ned til 500 kroner.

Det er vigtigt at finde netop det lån der passet til dit lånebehov og dine muligheder for at få betalt lånet tilbage igen. Det kan fx være fristende med et kviklån, man da det som nævnt oftest kan være en dyr fornøjelse, er det almene råd altid at spørge sin bank først. Banken kender din økonomi og siger de nej til at låne dig penge, er der oftest en god grund til det og du bør overveje kraftig slet ikke at optage et lån.