Bedøm artiklen

Er du lige som så mange andre ikke helt sikker på, hvad det betyder, når der bliver talt om ’radon’? Og vil du gerne finde ud af, om det er noget, som der forefindes på din bopæl? Så er der heldigvis af hjælp at hente. Læs om det her.

Få foretaget en radonmåling

Følger du med i boligprogrammerne i fjernsynet, og er du derigennem ofte stødt på ordet ’radon’, men er du i tvivl om, hvad det egentlig er? Så er du ikke alene.

Radon er en naturligt fremkommende, radioaktiv gasart, som der kan findes i undergrunden. Og denne gasart kan desværre trænge ind i dit hus, hvorved der kan være en forøget risiko for, at de, der befinder sig i de udsatte rum, kan udvikle lungekræft. At få tjekket sit hjem for om det er udsat for radon, kan således være en yderst god ide. Og det især, hvis det ikke er noget, som hjemmet tidligere er blevet tjekket for.

Den største kilde til radon i de danske hjem kommer fra jorden, som forefindes under boligen. De temperaturforskelle, der kan opstå mellem det kølige udeklima og det lunere indeklima samt den vindpåvirkning, der kommer udefra, kan være med til, at der skabes et lavere tryk indendørs. Og når det sker, trækker luften fra jorden sig op i boligen gennem diverse sprækker og utætheder i de konstruktioner, som vender ned mod jorden. På den måde kommer gasarten indendørs.

Dog kan radongasser også komme fra blandt andet byggematerialer såsom beton og tegl, men da strålingen fra disse kilder normalt er ubetydeligt lav, vil de ikke have en bemærkelsesværdig betydning for den gasudvikling, der kan forekomme inden for i hjemmets rum.

Se også:
  Sådan gør du din fest til en succes

Dog skal du ikke lade dig skræmme, idet det langt fra er alle hjem, der er en risiko for radonudvikling i. For at være sikker på om dit hjem er udsat, kan du dog få foretaget en radonmåling.

Find den rette løsning online

Med en radonmåling kan du altid være sikker på, at det er sikkert at færdes i dit eget hjem. Der findes forskellige løsninger for målinger af radongassen, og derfor anbefales det, at du online finder frem til den metode, som egner sig bedst til dit hjem. Her kan du blandt andet finde lukkede metalbokse, som er den mest pålidelige målemetode og digitale målere, som giver dig en aflæsning på kort tid.