Bedøm artiklen

Et godt indeklima handler i høj grad om at mindske fugt i dit hjem. Fugt kan ikke blot gøre skade på dit hus eller din lejlighed – men også på dit helbred. Derfor er arbejdet for et godt indeklima vigtigt. Opdager du, at fugten alligevel har sat sig som skimmelvækst, skal du reagere hurtigst muligt og få fjernet skimmelsvampen.

Inden det kommer så vidt, er der heldigvis flere ting, du kan gøre forebyggende. Vi har samlet et par gode råd til at mindske fugt og få luftet godt ud om vinteren:

  1. 2-3 gange om dagen

Det skal være dit nye mantra. 2-3 gange udluftning skifter luften i det hjem. Det er en god tommelfingerregel både sommer og vinter.

 

  1. Gennemtræk

Når du lufter ud, skal det ikke blot være et enkelt vindue på klem, selvom vinteren er kold. Lav gennemtræk bare op til 5 minutter. Så få du meget mere ud af din udluftning. Uden gennemtræk får du slet ikke skiftet den samme mængde luft i dit hjem.

 

  1. Tænd emhætten

Når madlavningen er i gang, skaber du store mængder fugt i køkkenet. Derfor er det endnu en gang vigtigt at få skiftet luften. Tænd altid emhætten og suppler eventuelt med et vindue på klem i køkkenet, hvis du har meget, der koger og steger på samme tid.

 

  1. Stearinlys

De hyggelige stearinlys hører for mange til i efteråret og vinterens mange mørke timer – og det er der slet ikke noget galt med. For selvom stearinlys ikke afgiver særlige mængder fugt, har de indvirkning på indeklimaet. Derfor er anbefalingen herfra blot, at du lufter ud, når lysene slukkes. Kombiner det gerne med en af dine daglige udluftninger, så du ikke skaber unødigt ekstraarbejde for dig selv.

Se også:
  Altan-indretning for kreative sjæle

 

  1. Badeværelset

Husets eller lejlighedens absolut mest fugtige rum er badeværelset. Det kommer ikke som en overraskelse for de fleste. Alligevel lader mange den fugtige luft sprede sig til resten af hjemmet. Luk døren til dit badeværelse. Det simple råd hjælper dig med at isolere den uundgåelige fugt i forbindelse med brusebad osv. Lad den fugtige luft blive skiftet bag en lukket dør, så det primært kommer ud gennem et åbent vindue eller ventilationssystemer.

 

  1. Duggede ruder

Hvordan ser dine vinduer ud om morgenen eller i løbet af dagen? Hvis du oplever kondens på indersiden, skal du være ekstra opmærksom. Hvis kanten med dug eller kondens er bredere end 2 centimeter, er det som regel tegn på, at der skal luftes mere ud. Husk altid at tørre duggen af med en klud, så du skåner vinduesrammen.

 

  1. Lugt til din bolig

Sidste gode råd om fugt og indeklima handler om lugt. Det kan være svært at opdage luftændringer i en bolig, man befinder sig meget i. Det er altså et punkt, som kræver din opmærksomhed, hvis du har været væk hjemmefra i en længere periode. En forlænget weekend kan være nok. Dårlig lugt er først og fremmest tegn på, at der skal luftes ud. Men det kan også være en indikation på fugt.