Diskfragmenteret er muligvis ikke det ord, som almindelige danskere slynger allermest ud – og for nogle kan det endda være et fremmedord i deres personlige ordbog og måske mindre tekniskudviklede ordforråd.
Ikke desto mindre er der god grund til at få diskfragmentering over læberne oftere, fordi det er relevant for alle. Særligt, hvis du ønsker en hurtig og velfungerende computer uden problemer – og at optimere din harddisks ydeevne.
Hvilke fordele er der ved diskfragmentering?
Der er mange fordele ved at foretage en diskfragmentering, men én af de allermest tungtvejende grunde er, at du får en hurtigere computer med diskfragmentering.
Du får derfor den mest optimale computer ved at fjerne unødige programmer, som du ikke længere bruger, lave en kraftig oprydning og diskfragmentere din computer.
Diskfragmentering går også under navnet ’Defragmentering’, og har været en del af et indbygget værktøj i Windows i flere år.
”Men hvad er diskfragmentering?”, tænker du måske. Det er, når én fil på computeren ligger i flere stumper på disken. Derfor kan man ’defragmentere’ og på den måde samle de løse dele.
Efter diskfragmentering ligger filerne i stedet i én klump, hvilket er årsagen til at diskfragmentering kan optimere computerens ydeevne. Det er nemlig hurtigere for computeren at læse filer i samlede stykker, hvorfor man kan tale om, at computerens ydeevne optimeres.
Sådan foretager du en diskfragmentering
Det nemmeste styresystem at lave diskfragmentering på, er uden tvivl en Windows PC.
En fragmentering på en Windows computer er simpel og foregår ud fra 5 enkle trin:
- Først bør du lave en diskoprydning på din computer. I søgefeltet på din Windows computer, søger du bare på ’Diskoprydning’. Herefter beregner computeren, hvor meget plads den ved diskoprydning kan frigøre.
- Derefter skal du i søgefeltet trykke på fanen ’Funktioner’ og herefter klikke ’Optimer’ og ’Analyser’. På den måde undersøger computeren for dig, om en diskfragmentering overhovedet er nødvendig at foretage på din computer.
- Er den nødvendig, fortsætter du. Herefter skal du i søgefeltet (I proceslinjen) på din computer søge på ’Defrag’
- Nu vælger du diskdrevet i den harddisk, som du ønsker at optimere.
- Herefter trykker du ’Optimer’. Det skader ikke at gøre det én gang til.
Hvis du i stedet har en SSD-disk, er det ikke sikkert, at det er nødvendigt at lave en diskfragmentering.
Faktisk kan det slide mere på disken, end det kan gøre gavn. Derfor bør du altid bruge god tid på at sætte dig ind i sagerne, inden du går i gang med den store diskfragmentering.