Bedøm artiklen

De bedste tips, når bilen skal lakeres!

 

En ridse i forskærmen, en ridse op af den ene dør fra den fejlslagne parkering, suk, og rust ved døre og bagsmækken… Det er noget, der giver én seriøse skår i glæden, når man besigtiger sin bil lidt nærmere – særligt hvis man har tænkt sig at få en god salgspris hjem. At lakere en hel bil er dog forbeholdt professionelle, da det er en omstændelig proces, hvor meget kan gå galt. Til gengæld kan en lakering holde op til 20 år, hvis den netop udføres professionelt.

Går du i salgstanker, men er lakken efterhånden slidt ned eller har bilen været igennem lange perioder, hvor der ikke regelmæssigt blev brugt tid og knofedt på vedligehold med vask og polering, så er en ny lakering af bilen en meget fornuftig løsning. Det er særligt manglende vedligehold under lange vintre med saltede veje og en nedprioritering af undervognsbehandling, der sætter bilens tilstand og dermed prisen gevaldigt ned.

Hvordan foregår en billakering?

Efter bilen er blevet grundigt renset og undervognsbehandlet, starter man med at afmontere de aftagelige dele og herefter tildækkes bl.a. ruder og hjul. Det, der gør lakering en lang proces, er de mange forskellige behandlinger hele overfladen skal igennem:

Først rengøres bilens gamle lakering med en fortynderblanding og derefter skal hele overfladen grundes med en primer, der sørger for at lakken binder sig effektivt og ensartet til metaloverfladerne.

Herefter sprøjtemales bilen ad mindst to omgange – flere lag betyder selvfølgelig en længere arbejdsproces, men man kan tydeligt se kvaliteten af mange lags lakeringer, både i farvens dybde og lakkens holdbarhed.

Se også:
  Hvorfor lease når du kan købe en bil?

Kan jeg selv lakere mindre skader eller udvalgte områder på bilen?

Der er i udgangspunktet intet til hinder for, at du selv lakerer din bil, hvis der blot er tale om et mindre område. Du skal dog netop sætte dig godt ind i de forskellige trin, som sidste afsnit beskrev, og så finde en lak, der matcher den nuværende, hvilket kan være en stor udfordring i visse tilfælde. Forsøg at finde frem til bilens farvekode i registreringspapirerne og invester i primer og lak af god kvalitet. Sørg også for de rette omstændigheder under selve arbejdet: Du skal have et solidt udluftningsanlæg og en god ventilation i garagen, da du for enhver pris skal undgå vind og støv, der meget nemt kan ødelægge resultatet og i sidste ende forkorte bilens levetid.

Professionel lakering er den bedste investering

Lakering af bil er en ømfindtlig proces og en forkert lakering kan betyde et enormt nedslag i prisen, hvis du går og forbereder et salg af bilen. Du skal selvfølgelig overveje, om du vil kunne tjene investeringen i lakering ind ved salget, men det vil i de fleste tilfælde være et meget fornuftig udlæg i forbindelse med salg. Ofte ligger prisen mellem 10.000-20.000 kr., men det kommer selvfølgelig an på model, farve og omfanget af lakeringen.

I sidste ende er en ny lakering dog noget af det mest fornuftige, du kan investere i, i forbindelse med salg: En blank og lækker overflade lokker flere kunder til og en professionel lakering forlænger som sagt bilens liv væsentligt.