Bedøm artiklen

Drømmer du også om en gældfri tilværelse? Så er du bestemt ikke den eneste, for en stor procentdel af danskerne har gæld i en eller anden form. Men det er ikke ligegyldigt, om du er boliggæld, bilgæld eller bare forbrugsgæld du har. Ejer du for eksempel et hus, så har du også med stor sandsynlighed noget værdi og måske endda noget friværdi. Ved forbrugsgæld har du blot gæld, som trækker på dit rådighedsbeløb – måned efter måned. Her vil vi gøre dig klogere på at blive fri for forbrugsgæld, så du kan få en sundere økonomi.

Læg et budget

Hvis du ikke allerede har et budget, skal du få lagt et med det samme. Budgettet sikrer dig, at du altid har penge til dine regninger, og samtidig undgår du måneder med et ekstra lavt rådighedsbeløb, fordi der er faldet kvartalsregninger.

En anden fordel ved at have et budget er, at du også undgår at leve over evne. Særligt vil det være en fordel at have et madkort, hvis du har mistet overblikket over, hvor mange penge du bruger på mad om måneden.

Betal din gæld af før tid

Har du gæld i form af SMS-lån og andre kortfristede låneprodukter, bør du altid få betalt disse af hurtigst muligt. Det er nemlig oftest lån med en ret høj rente, og har du alligevel luft i økonomien, er pengene bedst brugt på at få afdraget hurtigst muligt. Har du klatgæld med forskellige rentesatser og løbetider, kan du undersøge muligheden for at samle det hele i et enkelt samlelån. Du kan også vælge at afdrage gældsposterne efter følgende to principper:

  • Sneboldmetoden
  • Lavinemetoden
Se også:
  Udvid repertoiret med økologiske vine

Fælles for begge principper er, at du fokuserer på at få afdraget en gældspost – imens du afdrager mindstebeløbet på de andre. Ved sneboldmetoden starter du med at få lukket de mindste gældsposter, og ved lavinemetoden er fokusset på de dyreste gældsposter.

Fordelen ved sneboldmetoden er, at det giver et psykisk boost ved at få afsluttet gældsposterne, ligesom det også gør din gæld væsentligt mere overskueligt. Fordelen ved lavinemetoden er, at du får lukket de dyreste gældsposter først og dermed også en større økonomisk gevinst. Hvilken gældsmetode du bør vælge er individuelt, men har du mange små gældsposter, kan det være en fordel at få lukket de mindste gældsposter først.

Lav en opsparing

Når du har banket din klatgæld af, så er det ikke tid til at stoppe op og brænde dit nye rådighedsbeløb af på alle mulige andre ting. Du har sikkert allerede vænnet dig til at leve for mindre, så hvorfor ikke fortsætte med det? I stedet kan du jo bruge de penge, som du brugte til at afdrage gæld af, på en opsparingskonto. På den måde har du nemlig altid lidt at trække på, hvis din computer skulle stå af, eller hvis du akut har brug for ekstra penge.