Bedøm artiklen

Gymnasietiden blev i gamle dage talt op som den ”formative” periode af et menneskes liv – dvs. de år af dit liv, hvor du lærer dig selv at kende, bliver bevidst om dine værdier og drømme. Helt så poetisk er virkeligheden ikke, for de to eller tre år, du bruger på et gymnasium, er i sig selv bare ét af flere trin på vejen mod voksenliv og selverkendelse. Tiden er dog givet godt ud alligevel, da du får nye venner, et lille indblik i de videnskaber, der beskriver vores verden – og nøglen til at læse videre.

Hop på din ønskestudieretning på dit gymnasium

Svært er det ikke for dig bosat i sydjyske kommuner at finde gode tilbud inden for STX eller HF, hvor du møder jævnaldrende fra regionen over og danner nye bånd både under og ved siden af fagene på gymnasiet. Vælger du en STX, altså den mest udbredte studentereksamen for unge, kan du vælge studieretning, så du får et indgående kendskab til de fag, der interesserer dig mest. Er du en sproglig type, der måske tænker på en fremtid inden for kommunikation og medier? Har naturvidenskab din interesse, hvor du gerne vil blive ingeniør? Eller er det samfundsfaglige fag, der trækker mest i dig?

Vælg fagkombination på HF

Læser du i stedet en HF, får du et mere fleksibelt tilbud. Her kan du vælge mellem fagpakker og kreative eller praktiske fag samt valgfag på B-niveau. En HF giver dig gode rammer for at skræddersy den perfekte fagkombination til at kunne søge ind på en videregående uddannelse, fx universitetet.

Se også:
  Derfor kan det være en fordel at låne penge

Det er normalt for unge at være i tvivl om, hvad de ønsker af fremtiden – mange lærer det ikke, når de går på gymnasiet, men først efter et sabbatår. Ofte har gymnasiet studiecoach til at hjælpe dig.