Bedøm artiklen

Økonomien er noget, som kan fylde meget i vores tanker – især hvis vi ikke har et ordentlig overblik over den. Dette findes der heldigvis en løsning på. Sæt fem minutter af til at læse denne artikel, og du vil formentlig opleve, at du er blevet væsentligere klogere på hvorledes du skaber en sund økonomi.

Læg et budget

Man kommer ikke udenom det – at lægge et budget er uundgåeligt, når man taler om en sund økonomi. Et budget giver dig et detaljeret overblik over alle dine indtægter og udgifter. Indtægterne kan fx være løn, boligsikring, feriepenge, børnepenge og lignende. Udgifterne er for eksempel husleje, forsikring, transport, afbetaling af lån og lignende.

Husk hver måned at lægge penge til side til de udgifter, som kun skal betales hvert kvartal eller halvårligt.

Juster og tjek dit budget med jævne mellemrum – dette kan fx være hvis du har købt bil, fået nyt job eller børnene er begyndt til fodbold.

Få et samlelån

Med et samlelån får du et solidt overblik over din gæld. Det er en perfekt løsning til dig, hvis du er træt af at have din gæld spredt ud på forskellige lån. Men hvorfor bør man overhovedet have et samlelån? Nogle af de fordele, som er at hente, er fx en lav rente – og du har derved mulighed for at blive hurtigere gældfri.

Helt konkret tager man ét eller flere lån, og lægger dem sammen hos kun én långiver eller bank. Dette skaber et overblik, som er til at forholde sig til. Dette kan fx både være boliglån, billån og forbrugslån. Samtidig betaler du kun omkostninger og gebyrer ét sted. Lav en ansøgning om et samlelån hos LendMe.

Indhent flere tilbud, inden du låner. Du kan med fordel bruge en sammenligningstjeneste som LendMe, der er Danmarks største formidler af samlelån.

Se også:
  Fix dine stenslag, før de sluger dine penge

For mange udgifter? Sådan reducerer du dem

Efter du har lagt dit budget, så er du måske blevet klar over, at der skal skæres ned nogle steder. Hvis der skal skæres markant ned, så gå de store poster igennem – som fx huslejen. Er denne meget dyr, kan det måske være, at du skal finde noget mindre at bo i eller flytte ud fra byen. Husk dog, at det ikke er billigt at flytte – overvej det derfor nøje.

Transportposten er også noget som fylder en del på budgettet. Tag gerne cyklen så ofte som overhovedet muligt, så der kan spares nogle penge på benzin eller offentlig transport.

Er madbudgettet stort? Så kan det anbefales at lave en madplan for hele ugen. På denne måde kan du handle ind blot én gang om ugen og undgå for mange impulskøb. Lav din frokost hjemmefra, og skru ned for take away – du vil hurtigt opleve, at der er en masse penge at spare her.

Når du har skåret ned i udgifterne, kan du formentlig begynde at spare nogle penge op. Disse kan du bruge til investering, uforudsete regninger eller til fornøjelser.